Quantcast

Po seanso soliariume – žaizdos

Grožio procedūros ne visuomet atneša lauktų rezultatų, – įdegio panorusioms merginoms po apsilankymo soliariume teko gydytis odos nudegimus.


 

Grožio procedūros ne visuomet atneša lauktų rezultatų, – įdegio panorusioms merginoms po apsilankymo soliariume teko gydytis odos nudegimus.

Ant odos atsirado dėmių

Taip nutiko jaunai klaipėdietei. Mergina nusprendė palepinti odą dirbtinės saulės voniomis. Tačiau šis nepigus malonumas jai atsiėjo gydymosi išlaidomis, kurias turėjo padengti iš savo kišenės.

Šviesios odos merginai nė į galvą nešovė prieš deginantis apie galimas pasekmes ir riziką pasitarti su gydytojais ar kitais specialistais. Mat jau nebe pirmą kartą naudojosi šiomis paslaugomis, todėl sakė nemačiusi reikalo to daryti.

"Iki šiol reguliariai degindavausi porą kartų per mėnesį ir jokių problemų nekildavo. Tačiau šis atvejis mane tiesiog pribloškė. Po seanso oda atrodė lyg visą dieną svilusi saulėje", – pasakojo nukentėjusioji.

Deginimosi soliariume taisyklių nenurodė ir paslaugą Taikos prospekte esančiame grožio salone suteikusi moteris.

Užsimojusi 10 min. praleisti dirbtinėje saulėje klaipėdietė, kaip vėliau paaiškėjo, deginosi stipriausias ultravioletinių spindulių lempas turinčiame įrenginyje.

Grįžusi namo mergina ėmė jausti silpnumą.

"Jau deginimosi metu man perštėjo odą, tačiau maniau, kad taip ir turi būti, nes soliariumas buvo stipriai įkaitęs dar prieš man užeinant į kabiną. Tik vėliau pradėjau jausti odos perštėjimą, pakilo temperatūra, negalėjau normaliai prisėsti. Ant paraudusios odos atsirado dėmių, o vėliau – žaizdelių", – pasakojo jaunoji klientė.

Medikams apžiūrėjus merginą paaiškėjo, kad ši gana stipriai nudegė odą ir jai kurį laiką teks vartoti vaistus.

Degintis traukia ir vyrai

Remiantis higienos normomis, patalpos ir jose esantys deginimosi įrenginiai po kiekvieno kliento apsilankymo turi būti vėdinamos ir dezinfekuojamos.

Taip pat soliariumų salonų savininkai privalo reguliariai keisti įrenginių lempas.

Vis dėlto kai kurie salonai jų neskuba keisti, todėl klientams tenka už tai brangiai sumokėti. O ir patys darbuotojai neslepia, esą dėl didelio lankytojų srauto nėra laiko ne tik konsultuoti, bet ir vėdinti patalpų.

"Yra buvę atvejų, kai merginos dėl didelio karščio patalpoje nualpo", – atviravo paslaugos teikėja.

Instrukciją, kaip taisyklingai degintis ir kokiomis saugos priemonėmis naudotis, turėtų nurodyti šias paslaugas parduodantys konsultantai. Negana to, anot Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus specialistų, jie turi būti išklausę privalomus higienos įgūdžių mokymo kursus.

Tačiau, anot šios paslaugos teikėjos, žmonių srautas tiek dienomis, tiek ir vakarais esąs toks intensyvus, kad įvykdyti kai kurių reikalavimų paprasčiausiai nelieka laiko.

"Vos spėji dezinfekuoti soliariumą, tuoj pat prisistato kitas klientas. Visiems pasakoti apie žalą ir poveikį organizmui negalime. Paties kliento pareiga yra susipažinti su naudojimo taisyklėmis ir savimi pasirūpinti", – išdrožė darbuotoja.

Moteris tikino, kad ypač didelė klientų, tarp kurių yra ir nemažai vyrų, eilė atsiranda pavasarį. Esą deginimosi seansų žmonės laukia net ir visą valandą arba deginimuisi užsirašo iš anksto.

Nors soliariumų paslaugų reglamentuose pabrėžiama, kad lankytojas gali reikalauti informacijos apie deginimosi soliariume taisykles, galimas neigiamas pasekmes, o patyrus traumą reikalauti, kad nelaimingas atsitikimas būtų užregistruotas specialiame žurnale, vis dėlto panašu, kad kol kas tai yra labiau rekomendacinio pobūdžio dalykai.

Pažeidimų – vis daugiau

Pernai visuomenės sveikatos saugos kontrolieriai vykdė deginimosi paslaugas teikiančių objektų patikras Klaipėdos rajone. Jų metu buvo nustatytas nemažai saugos reikalavimų pažeidimų. Dauguma salonų vykdė veiklą pažeisdami higienos normas.

Patikrinus 74 soliariumų konstatuota, kad 23 proc. jų būta pažeidimų. Jei lyginti su 2013 m., jų padaugėjo net 8,3 proc.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistų tvirtinimu, patikros metu buvo užfiksuoti higienos normų pažeidimai, taip pat keli atvejai, kai vartotojams nebuvo pateikta informacija apie rekomenduotiną deginimosi trukmę bei soliariumo įrangos naudojimą.

Kontrolierių teigimu, kai kurie salonai neturėjo soliariumo įrangos techninių priežiūros planų, informacijos apie ultravioletinių spindulių lempų darbo laiką, jų keitimo ir valymo darbų registro.

Taip pat buvo užfiksuota atvejų, kai soliariumo darbuotojai dirbo neišklausę privalomųjų higienos mokymo kursų arba soliariumo įrangos energinė apšvieta viršijo leistiną normą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agnė

Agnė portretas
Kad mergos nesupranta kiek degintis reikia, tai senai aišku, joms gali sakyt, kad lempos naujai pakeistos, todėl stipresnės, gal deginkitės mažiau minučių. O atsakymas tada būna: neee, aš visada tiek einu ir daugiau, ir mano oda nenudega. Nu jei sako, gal žmogus apie savo odą geriau žino. O va pasirodo ne

To Strinas

To Strinas portretas
Tu galvoji kad yra tokių soliariumų kurie nuolat keičia lempas? Nejuokauk, tai tikrai brangus malonumas. Ir jei tai koks soliariumas Akropolį tai tu tik pagalvok kiek kainuoja nuoma bei darbuotojų išlaikymas, būtinos priemonės soliariumų išlaikymui, soliariumų remontas. Jei pats sumąstytum tokį verslą daryti, tai numanau kad pas tave 10 min ne 5eur kainuotų, o 10eur. Įdomu ar paklausa būtų tokiom brangiam, nors ir saugesniam deginimuisi. :)

Strinas

Strinas portretas
Kodėl neįvardinate konkrečiai soliariumų adresų?Ar nežinote kad kaitintis paseniusiose lempose yra tas pat kas šaukštais nuodus valgyti?Kodėl taip pataikaujama verslininkams, besirūpinantiems tik savo pelnu?Gyvybės kaina!!!Įvardintumėt-automatiškai toki išgaruotų lyg dūmas.Bankrutuotų.Ir būtų labai gerai, nes jeigu toki pripratę tep dirbti, tai dirbs ir toliau taip.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių