Quantcast

Po atleidimo iš darbo – kaltinimas smurtu

"Darbdavys prieš mane smurtavo. Patyriau skausmą, pažeminimą, bet svarbiausia – ne tai. Svarbiausia, kad tai matė mano ketverių metų dukrelė. Ji siaubingai išsigando ir antrą dieną nesitraukia nuo manęs nė per žingsnį, taip bandydama apsaugoti", – tvirtino jauna klaipėdietė Aleksandra Verbickaja. Panašu, kad dėl šio incidento mergina su buvusiu darbdaviu ketina susitikti teisme, kur kaltinamas vyras taip pat žada pateikti pretenzijų.

Dekoravo restoraną

Tiltų gatvėje nuo birželio pradžios pradėjusiame veikti restorane "Rasytė" A.Verbickaja pasakojo įsidarbinusi dar tada, kai jis tik ruošėsi atverti duris. Mergina džiaugėsi galėdama prisidėti prie  interjero kūrimo, nešė iš namų įvairių dekoro detalių, puošė patalpą, didžiavosi sutarianti su darbuotojais ir tikėjosi, jog restoranas taps jai ne tik darboviete, bet ir antraisiais namais, kur ji galės realizuoti savo gebėjimus.

Jauna klaipėdietė pasakojo iš pradžių buvusi paprašyta tik dekoruoti restoraną, kadangi turi menininkės gyslelę. Esą šeimininkai klausė, kiek turėtų už tai sumokėti, bet ji nepaprašiusi atlygio, nes tikėjosi restorane ilgalaikio darbo.

"Mums žadėjo sumokėti už tą mėnesį, kai ruošėmės atidaryti restoraną: dažėme, tvarkėme patalpas, sudarinėjome valgiaraštį. Nesumokėjo, man buvo gėda klausti, taip viskas ir baigėsi. Pirmą mėnesį buvo gera apyvarta, tad viskas vyko sklandžiai. Nemalonu buvo tai, kad šeimininkas bendravo labai griežtai, ne kartą mane ir kitus darbuotojus aprėkė. Dėl tokio jo elgesio kartą apsiverkiau. Kartą jis atsiprašė. Po Jūros šventės vėl išgirdome kažkokių priekaištų, tad dvi virėjos ir aš, padavėja, parašėme prašymus atleisti iš darbo", – prisiminė mergina.

Pasak jos, tada ji apsisprendė palikti darbą dėl nepagrįstų darbdavio priekaištų. Restorane apsilankę šeimininko bičiuliai paprašė šviežiai spaustų sulčių, nors į tos dienos meniu jos nebuvo įtrauktos. Mergina nepakluso, nes, jos įsitikinimu, visi lankytojai yra lygūs ir, jeigu ji išspaustų sulčių vienam, negalėtų atsisakyti to padaryti ir kitiems lankytojams.

"Šeimininkai vis verkšleno, kad nėra apyvartos, tad nėra iš ko mokėti algos. Tą pačią dieną pati direktorė Aušrelė Mataitienė paprašė mūsų likti, nes rugpjūčio 31 d. restorane turėjo vykti vestuvių banketas. Likome, juo labiau kad užsakymą pati priėmiau, o užsakovai norėjo, kad salę papuoščiau aš", – pirmojo konflikto baigtį prisiminė mergina.

Sugriebė ištiestą ranką

Sekmadienį, rugpjūčio 21 d., A.Verbickajai buvo išeiginė. Netikėtai jai paskambino virėja ir pranešė, jog 20.30 val. darbdaviai kviečia į susirinkimą. Keturmetę dukrelę turinti mergina atvyko su mažyle, nes nebuvo kur tokiu laiku jos palikti.

"Mums pasakė, kad esame netinkamos darbuotojos, todėl toliau nebedirbsime, o algos bus išmokėtos, kai bus pinigų. Buvome priverstos rašyti prašymą išeiti iš darbo savo noru, priešingu atveju mums pagrasinta atleisti pagal straipsnį, – apie atleidimo priežastį pasakojo A.Verbickaja. – Kadangi daug daiktų restoranui dekoruoti buvau atnešusi iš savo namų, nusprendžiau juos pasiimti ir pradėjau rinkti. Kai puošiau barą, pakabinau taureles ir ant jų užrišau kaspinėlius. Žinoma, tie kaspinai nėra vertingi, bet jei jau nebesu reikalinga, nusprendžiau pasiimti savo daiktus. Kol rašiau prašymą, šeimininkas Edvardas Mataitis kažką burbėjo, bandė išvesti iš kantrybės. Kai pradėjau atraišioti kaspinėlius, jis mane stipriai sugriebė už rankos ir trenkė per šoną. Tuo metu pašoko dvi virėjos ir pradėjo jį tampyti. Direktorė taip pat bandė raminti, bet jai sunkiai sekėsi. Mano mažylė pamatė, kad svetimas dėdė muša mamą ir pradėjo klykti, ji labai išsigando. Mano bendradarbė pagriebė dukrytę ir išnešė į lauką, kad vaikas apsiramintų. Visos išėjome ir laukėme atvykstančių pareigūnų, grįžti į restoraną bijojome."

Atsiprašymo nesulaukė

Netrukus atvažiavo policija ir A.Verbickajos tėvai, jie ketino pasirūpinti anūke.

Pareigūnai klausė, ar reikia greitosios pagalbos. Mergina jautėsi blogai, skaudėjo ne tik ranką ir šoną, bet ir pykino, galbūt nuo patirto streso.

Medikai jaunai moteriai konstatavo tachikardiją, padidėjusį kraujospūdį bei padažnėjusį pulsą, suleido raminamųjų vaistų ir išvežė A.Verbickają į ligoninę. Ten jai buvo diagnozuotas rankos raiščių patempimas. Medikai patarė tepti gydomaisiais tepalais ir sutvarstyti ranką elastiniu tvarsčiu.

Incidentas merginą labai sukrėtė. Ji tikėjosi, kad kitą rytą aprimus aistroms E.Mataitis kokiu nors būdu atsiprašys, bet to neįvyko.

Kitą dieną po incidento bendraudama su žurnalistais A.Verbickaja vis dar jaudinosi, kalbėjo drebančiu balsu.

Ryte mergina parašė pareiškimą policijai, kad darbo vietoje patyrė smurtą, be to, darbdavys labai išgąsdino jos dukrą.

Ketina kreiptis į teismą

Tą pačią dieną mergina apsilankė ir Darbo inspekcijoje. Čia su ja bendravo inspektorius Tomas Lembutis. Jis paaiškino interesantei bei buvusiai jos darbdavei A.Mataitienei, jog pagal galiojančius įstatymus su atleidžiamu darbuotoju turi būti atsiskaityta atleidimo dieną.

"Aš nežinau, kiek man skolingas darbdavys. Darbo grafiko nebuvo, mokėdavo po truputį, taigi negaliu apskaičiuoti, kiek esu uždirbusi ir dar negavusi pinigų. Telefonu A.Mataitienė pažadėjo, kad sumokės trečiadienį. Bet ne pinigai mane jaudina labiausiai. Kai visa tai įvyko, visu aštrumu įsijungė mano motiniški instinktai, negaliu suprasti, kaip galima pulti moterį ir dar matant mažam vaikui. Dukrytė nesitraukia nuo manęs ir prašo, kad neičiau, kaip ji sako, į tą šlykštų darbą", – piktinosi A.Verbickaja.

Antradienį mergina kreipėsi į advokatą, jis patarė pasidaryti teismo medicinos ekspertizę. Tą pačią dieną medikas surašė išvadą, kurioje konstatuota, jog A.Verbickaja patyrė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Tai yra vienas dokumentų, kuriuos A.Verbickaja ketina pateikti teismui. Ji žada bylinėtis su restorano savininku dėl skausmo sukėlimo bei jos mažametės dukros patirto streso.

Klaipėdos miesto policijos komisariate gautas A.Verbickajos pareiškimas, tiesa, antradienį policijos tyrėja jo dar nebuvo mačiusi.

Jaučiasi apšmeižtas

Gali būti, kad ta pati pareigūnė tirs ir E.Mataičio pareiškimą. Vyras ketino apskųsti merginą dėl šmeižto. Jis situaciją apibūdino kitaip, nei pasakojo buvusi padavėja.

E.Mataitis vakar tikino esąs užpultas žurnalistų.

"Situacija yra baisi. Esu akivaizdžiai šmeižiamas, norėčiau, kad viskas būtų objektyviai ištirta. Mes jau įsitikinome, kad mergina yra serganti, juo labiau kad radome jos vaistų, barmenas matė, kad ji nuolat juos vartoja, – tikino E.Mataitis. – Ji tiesiog isterikavo, visą laiką rėkė, puolė prie taurių, net nesupratau, kas atsitiko. Aš tuo metu stovėjau prie baro, ji ištiesė ranką virš mano galvos. Išsigandau. Aš jos net nepaliečiau. 110 procentų prisiekiu. Kai iškvietė ir policiją ir greitąją, susiėmiau už galvos."

Vis dėlto vyras pripažino nustūmęs pakeltą merginos ranką, tačiau tai nebuvęs smurtas.

Vyras pasakojo turintis 23 metų verslo patirtį ir tokią darbuotoją sutikęs pirmą kartą. Esą triukšmas kilo todėl, kad vienu metu buvo atleistos iš darbo trys draugės. E.Mataitis įsitikinęs, jog priimti viename kambaryje gyvenančias merginas buvo klaida.

Įtaria savanaudiškus tikslus

"Mes, darbdaviai, vasarą nuolaidžiaujame iki maksimumo, vos ne ant kelių vaikštome paskui kiekvieną darbuotoją, nes gauti žmogų labai sunku. Kai atleidi darbuotoją ir sulauki tokios lavinos šmeižto, kiti protingi žmonės labai stebisi. Feisbuke nufotografuota apibintuota ranka, prirašyta visokių nesąmonių, melo. Aleksandra sukūrė restorano "Rasytė" feisbuko paskyrą ir naudojasi mūsų įmonės vardu, neduoda savininkams slaptažodžio, neleidžia mums komentuoti jos teksto. Žiauru skaityti, ima pyktis, esu įsitikinęs – taip negalima elgtis. Įvykio liudininkės yra kitos dvi atleistos virėjos. Ką jos gali paliudyti?"

Pasak E.Mataičio, mažos mergaitės incidento metu bare nebuvo, ji esą lakstė kieme.

Restorano šeimininkas svarstė, kodėl visos trys merginos iškart po to išbėgo į kiemą ir ten laukė policijos. Esą darbuotojos galėjo susimokyti, vyras svarstė, ar jos pačios negalėjo spūstelėti Aleksandros rankos. Vyras tvirtino nespaudęs merginos rankos, o tik atstūmęs ją nuo savęs delnu.

"Gal reikėjo palyginti mano delną, pirštus ir tuos pėdsakus ant jos rankos. Jei aš būčiau suspaudęs, pėdsakai būtų likę. Suvaidinti skausmą gali bet kas. Teisme išsiaiškinsime," – kalbėjo E.Mataitis. – Negi savininkas ims dabar draskyti darbuotoją? Per tiek metų ne vieną žmogų priėmiau ir atleidau. Neįsivaizduoju, kaip man reikės įrodyti, kad jos nemušiau. Pirmą kartą susidūriau su tokiais dalykais. Jaučiuosi įklampintas į neteisybės liūną."

Jis įsitikinęs, kad visi A.Verbickajos veiksmai skirti išmušti iš darbdavio daugiau pinigų kaip kompensaciją už tai, kad buvo atleista iš darbo.

Komentaras

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos teritorinio skyriaus vedėjas Vytautas Ručys

Daugiau nei 80 proc. Darbo ginčų komisijos bylų yra dėl darbo užmokesčio, nepanaudotų atostogų, kompensacijos išeinant iš darbo, tai yra darbo santykių pabaigos. Ypač dažnai sulaukiame skundų, kad darbdavys neatsiskaito už vieną ar kelis paskutinius mėnesius. Praktika rodo, kad darbuotojai paprastai būna teisūs, būtent jie dažniausiai kreipiasi į inspekciją. Tiesa, kartais darbdaviai sugeba sudaryti nepalankias darbo sutartis, kurių darbuotojai atidžiai neperskaito. Pavyzdžiui, komandiruotės metu numatoma sumokėti tik 50 proc. darbo užmokesčio. Įstatymas leidžia tokį dalyką, bet tik darbuotojui sutikus. Žmogus pasirašo po tokia sutartimi, o vėliau nustemba. Jeigu tvarkingai tvarkomi darbo apskaitos dokumentai, nesunku išsiaiškinti tiesą. Už darbo laiko apskaitos pažeidimus numatomos baudos nuo 144 iki 1 448 eurų. Bauda priklauso nuo pažeidimų skaičiaus bei kitų aplinkybių. Dėl darbdavių fizinio smurto prieš darbuotojus skundų gaunama itin retai, užtat psichologiniu smurtu skundžiamasi kur kas dažniau. Tokius dalykus įrodyti labai sunku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mazylis

Mazylis portretas
Tas durakas Mataitis i apsaugą isidarbino,sušelpkit vargšui verslininkui pinigų...

mmm

mmm portretas
pazystu sita mergina ir tas jos drauges, kurias kartu atleido. Visos trys per televizoriu rodancias pazinau. verbickaja yra lieizbiete ir gyvena kartu su ta pacia nukentejusiaja juoduke(liudininke).O Verbickaja, tikrai kas ja pazysta, tai zino. kad yra isterike ir labai gudri lape. Garantuoju,kad sis spektaklis yra tikrai suvaidintas

Vilniete

Vilniete portretas
Tiesiog ignoruokit sita kavine, organizuokit pvz. kokiu baidykliu padejima prie kavines duri. Pades ir kitiems zmoniu toks solidarumas
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių