Quantcast

Piliavietėje eksponuos vertingą radinį

Ateityje uostamiestyje bus eksponuojamas seniausias iki šiol čia istorikų aptiktas radinys. XIII a. namo fragmentus galima bus išvysti šiuo metu restauruojamame ir atstatomame pilies ir bastionų komplekse.

Miesto valdžia nusprendė išsaugoti ir eksponuoti piliavietėje istorikų aptiktą XIII a. namelio elementą.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova paaiškino, kad radinį galima tiesiog nufotografuoti ir vėl užkasti ten, kur jis buvo aptiktas.

Tačiau miestas pasirinko kitą archeologų pasiūlytą variantą – radinį iškelti, maždaug ketverius metus specialiomis medžiagomis konservuoti ir po šių procedūrų eksponuoti ten, kur radinys ir buvo aptiktas.

Pastebima, kad istorinei vertybei eksponuoti paruoštoje erdvėje turės būti sukurtas specialus mikroklimatas, įrengtas vėdinimas bei palaikoma būtina temperatūra.

Radinys būtų eksponuojamas po stiklu, eksponavimo erdvę integruojant į atkuriamą piliavietės pylimo korpusą ir ten ateityje atsirasiančias muziejaus erdves.

"Projektuotojai pradės projektuoti tą eksponavimui ateityje reikalingą erdvę su visais inžineriniais sprendiniais, o archeologai imsis iškėlimo ir konservavimo darbų", – darbus įvardijo E.Mantulova.

Numatoma, kad kol aptikto namo fragmentai bus konservuojami, galėtų būti eksponuojamos jų nuotraukos.

Pašnekovė pastebėjo, kad toks radinio eksponavimo būdas yra racionaliausias.

"Dar ne vienas projektas bus įgyvendinamas piliavietėje ir galbūt dar ne vienas toks radinys bus rastas. Ir galbūt juos ras net ne mūsų karta, o kitos. Tačiau mūsų karta galėtų jau dabar matyti patį seniausią radinį Klaipėdoje", – pabrėžė administracijos direktoriaus pavaduotoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių