Quantcast

Pelenų urną – į šiukšlių konteinerį

Lietuviškas cinizmas gali būti sukrečiantis. Pajūrio miškelyje prie kelio stovėjusiame šiukšlių konteineryje rasta metalinė urna su pelenų likučiais. Nuošalioje vietovėje, kur automobilių eismas draudžiamas, tikėtina, kažkas išbarstė artimojo palaikų pelenus, o urną nusviedė tarp šiukšlių.

Po apeigų – į šiukšlinę

Vėjo išdraskytas šiukšles Šaipių kaime tvarko Kretingalės seniūnijos darbuotojas Algirdas Račkauskas.

Vyras surinko ir į konteinerį įmetė kelis maišelius, kai staiga išvydo beveik juodą cilindro formos metalinį daiktą.

Žmogus pasakojo pagalvojęs, jog tai bomba, tačiau praskleidęs maišelį pamatė Kėdainių krematoriumo įspaudą.

Kaip galima urną, kurioje buvo artimojo palaikai, mesti į konteinerį?

"Kaip galima urną, kurioje buvo artimojo palaikai, mesti į konteinerį? Kiekvieno žmogaus vidinis supratimas ir etika turėtų pasakyti, kur tą urną reikėtų dėti. Nei sąžinės, nei suvokimo", – baisėjosi Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė.

Pajūrio regioninio parko direkcijos darbuotojai tikino kartais randantys žvakučių dėklų pajūryje.

Nors šalies įstatymai draudžia į jūrą barstyti palaikų pelenus, tikėtina, kad žmonės tai vis tiek daro.

"Jei nežinai, kur tą urną dėsi, tai ir nedaryk to. Juk žmonės turi šeimos ir giminių kapavietes.  Galima jose užkasti urną ir ji po kiek laiko supus. Tam net nereikės jokio leidimo. Leidimai išduodami tik laidoti. Tiesą sakant, net ir mes netikriname, yra urnoje pelenai ar ne", – aiškino Z.Stankienė.

Apžiūrėjus rastos urnos vidų, matyti pelenų likučiai, tad nekyla abejonių, jog į pajūrį ji atkeliavo neatsitiktinai.

Pavardė užkoduota skaičiais

Aiškinantis, kas galėjo taip drastiškai pasielgti, sužinota, kad kietaširdžius įmanoma nustatyti.

"Kiekviena urna paženklinta specialiu įspaudu su numeriu. Pagal jį galima sužinoti konkretų asmenį, kurio palaikai buvo sudeginti", – teigė Z.Stankienė.

Tačiau paaiškėjo, jog ne visos urnos turi neišdildomą antspaudą.

"Teko kremuoti tėvelį Rygoje. Iš tiesų ant urnos buvo įspaustas numeris. Panašu, kad jame užkoduota informacija apie mirusįjį", – patirtimi dalijosi viena dienraščio skaitytoja.

Tačiau atidžiai apžiūrėjus radinį, jokių įspaudų nerasta. Kadangi ant urnos liko klijų, spėjama, kad toks įrašas galėjo būti ant priklijuoto popieriaus lapo.

"Vadinasi, kai kas pasistengė, kad niekas nesusektų. Atmetus moralinį aspektą, peršasi išvada, kad žmonės gerai žinojo, ką daro. Nors man nesuprantama, kaip galėjo pakilti ranka į konteinerį mesti urną", – pastebėjo Z.Stankienė.

Kretinga laukia hinduistų

Tokio amoralaus žingsnio klaipėdiečiai galėjo griebtis ir dėl merkantiliškų priežasčių.

Uostamiestyje vis dar nėra specialios vietos pelenams barstyti.

Jei velionis giminėms buvo prisakęs palaikų pelenus išbarstyti vėjyje, tikėtina, žmonės rinkosi nuošalią vietą pajūryje.

Artimiausia pelenų barstymo vieta Klaipėdos apskrityje yra Kretingos kapinėse. Bet uostamiesčio gyventojai kažin ar pageidautų amžinojo poilsio atgulti Kretingoje.

Beje, ir kretingiškiai svetimųjų nepriimtų, kapinės skirtos tik saviems.

Kretingos miesto kapinių priežiūros skyriaus vyresnysis kapinių prižiūrėtojas Jonas Drungilas tikino, jog pelenų barstymo laukas atsirado steigiant naujas kapines, kurių Kretingai verkiant reikėjo.

"Naujoms kapinėms privalu turėti tokią vietą. Tad ir mes pažymėjome tokį lauką", – tikino kapinių prižiūrėtojas.

Paradoksalu, tačiau Kretingoje kol kas nė viena šeima nepasinaudojo tokia pelenų išbarstymo galimybe, o žmonės ir toliau veržiasi į pajūrį slaptų apeigų.

"Be abejo, niekas į mus nesikreipė. Laukas stovi tuščias. Mes esame krikščioniška šalis. Tokios laidojimo tradicijos gal Rytų žmonėms labiau priimtinos. Gal hinduistams ar budistams? Bažnyčia sako aiškiai – palaikai turi būti gerbiami. Tai reiškia, net namuose jų nevertėtų laikyti. Arba juos atiduodame žemei, arba dedame į tam skirtą vietą – kolumbariumą. Pelenų barstymas yra nepagarba Dievo kūriniui", – aiškino J.Drungilas.

Kainos šokiruoja

Tačiau ne tik pelenų barstymo vietų trūkumas kelia diskusijas.

"Tokių urnų ateityje rasime ir daugiau. Viską lemia  kolumbariumų kainos. Žmonės varganai gyvena, o, kiek girdėjau, uostamiestyje vieta kolumbariume ypač brangiai kainuoja. Kretingoje tiek kapavietė, tiek vieta kolumbariume rajono gyventojams yra išduodama nemokamai", – nuomonę išsakė J.Drungilas.

Viena vieta Lėbartuose esančiame kolumbariume mirusiojo artimiesiems gali atsieti apie tūkstantį eurų ar net daugiau.

Joniškės kapinėse įrengto privataus kolumbariumo nišos kaina – 2,2 tūkst. eurų. Į šią sumą įskaičiuota ir kremavimo paslauga.

Vaidenasi žmonos vėlė

Atkakliems katalikams neseniai ir patys kolumbariumai buvo naujiena.

Vienas kretingiškis, palaidojęs žmoną pagal jos valią, dabar skundžiasi, jog jos vėlė neduoda jam ramybės.

"Velionė buvo kremuota, o pelenai įkelti į kolumbariumo nišą. Jos laidotuvės vyko pagal katalikiškas apeigas, buvo kunigas. Tačiau štai žmogus atėjo po kelių savaičių ir pareiškė, kad žmonos vėlė neduoda ramybės", – pasakojo J.Drungilas.

Vyras prašo leidimo išimti žmonos pelenus iš kolumbariumo ir palaidoti kapinėse.

Kretingos kapinių prižiūrėtojo nuomone, pelenų perlaidojimas būtų geresnis žingsnis nei išbarstymas nežinia kur.

"Jei žmogus netikintis, gal jam ir tas pats. Visokie menininkai svaičioja: išbarstykite mano pelenus pavėjui. Jei žmogus tiki Dievą, jis niekada taip nesielgs. Jei barsto pelenus bet kur, nereikia stebėtis, kad urnas mėto kaip atliekas. Pjauname tai, ką sėjome. Netikinčiųjų karta atėjo. Bažnyčia draudžia taip elgtis", – nuomonę išdėstė J.Drungilas.

Pelenai – tarp dešrų

Kėdainių krematoriumo vadovas Vytenis Labanauskas tarstelėjo, jog lietuviai gal ir per jautriai reaguoja į situacijas, susijusias artimųjų laidojimu ir kapinėmis.

"Tai, ką rado žmogus, tėra indas. Jei urna be pelenų, tai tik metalo laužui tinkama atlieka. Jei viduje būtų keraminis žetonas, būtų galima nustatyti, kokio žmogaus palaikai buvo sudeginti. Šis žetonas pagamintas iš specialios medžiagos, jis išlieka daugiau nei šimtą metų. Beje, ir pati urna, nors ji yra metalinė, taip pat sunyksta", – aiškino V.Labanauskas.

Be metalinių urnų, gamintojai siūlo specialias, ekologiškas urnas, kurios suyra daug greičiau. Jos gaminamos iš presuoto lignino.

Kad kai kurie žmonės išmeta urnas, kaip nutiko pajūrio miške, V.Labanauskas įžvelgia ir valstybinių institucijų kaltę.

"Lietuvoje nėra mirusiųjų palaikų apskaitos. Niekas neseka ir nesidomi, kur tie palaikai išvažiuoja kremacijai. Niekas neturi tikslių duomenų, kur tie kūnai yra laidojami. Tai yra teisinė problema. Visose šalyse tai išspręsta. Žmogus, nuo pat gimimo gavęs gimimo liudijimą, turi faktinę registraciją, o palaikai laidojami nežinia kur", – situaciją komentavo V.Labanauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Albonis

To Albonis portretas
Piterio trolių fabrikas gerai moka už vatnikų propagandos skleidimą ?

Manau

Manau portretas
Senovėje baltų tautos degindavo savo mirusiuosius ir nebuvo jokio pasipiktinimo. Laidoti kapuose pradėta tik atėjus katalikybei. Gal mūsų protėviai teisus buvo? Pažiūrėkite kiek plotų užima kapinės. Ir valdžios draudimas išbarstyti kremuotų žmonių pelenus jūroje yra didžiausia nesąmonė. Galima pagalvoti jog ta saujelė pelenų užterš daugiau jūrą negu "Begos" skraidančios trašos...............

Valtr

Valtr portretas
Palaiduot reikia kaip Viespats liepia
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių