Quantcast

Patyrus insultą – moderni pagalba

Insultas – klastinga liga, kuriai ištikus pacientui kiekviena per ilgai delsta minutė gali būti lemtinga. Klaipėdos universitetinės ligoninėje žmonėms, patyrusiems insultą, teikiama visa reikalinga profesionali pagalba – nuo operatyvios diagnostikos iki inovatyvių gydymo būdų.

Tikslas – mažinti mirtingumą

Klaipėdos universitetinės ligoninės Insultų skyriaus vedėjas doc. med. dr. Henrikas Kazlauskas informavo, kad Lietuva yra tarp tų šalių, kurioje sergamumas ir mirtingumas nuo galvos insultų yra vienas aukščiausių visoje Europos Sąjungoje. Be to, anot skyriaus vedėjo, mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad šie rodikliai Rytų Europos šalyse apskritai yra didesni nei Vakarų Europos šalyse.

„Vienos pagrindinės priežasties, kuri lemia didelį sergamumą ir mirtingumą nuo insulto, įvardyti negalime. Aukštus mirtingumo rodiklius lemia daugybė aplinkybių. Situacija, susijusi su insultais, į gerąją pusę nesikeičia taip greitai, kaip norėtume. Nors mirtingumo nuo insultų procentas mūsų šalyje mažėja, tačiau, palyginti su Vakarų Europos šalimis, išlieka gana aukštas. Šiuo požiūriu kol kas niekaip negalime pasivyti tokių Vakarų valstybių kaip Italija, Ispanija, Didžioji Britanija ar JAV“, – tvirtino H.Kazlauskas.

Medikas pastaruosius 20 metų tyrė insultų mirtingumą Klaipėdoje. Rezultatai parodė, kad apskritai šis rodiklis uostamiestyje šiuo laikotarpiu tarp vyrų ir moterų sumažėjo. Tačiau, analizuojant mirtingumą pagal amžiaus grupes, pasirodė, kad mirtingumas nuo insulto vidutinio amžiaus vyrų grupėje (iki 65 metų) per pastarąjį dešimtmetį ne tik nesumažėjo, bet atvirkščiai – padidėjo.

Kaip teigė ilgametis Insultų skyriaus vadovas, medikų bendruomenė ir kelia sau tikslą, kad sergamumas insultais ir mirtingumas nuo jų laikui bėgant mūsų mieste vis mažėtų.

Nepatogumai – ir artimiesiems

„Tačiau ir patys žmonės apie insulto profilaktiką turėtų žinoti kaip galima daugiau, saugoti save nuo šios pragaištingos ligos“, – pabrėžė H.Kazlauskas.

Insultu sergančiųjų gydymas ir reabilitacija – brangiai kainuojantis procesas, kuriam tenka nemaža šalies sveikatos biudžeto dalis.

Patirtas insultas tarp darbingo amžiaus žmonių – pagrindinė neįgalumo priežastis. Statistika byloja, kad iki trečdalio žmonių, patyrusių insultą, neišgyvena, trečdalis lieka neįgalūs, pusės jų neįgalumas yra sunkaus laipsnio, kai reikia nuolatinės globos.

Žmogui patyrus insultą, nepatogumų kyla ir jų artimiesiems, kurie turi slaugyti pacientą.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad tose šalyse, kur visuomenė šviečiama įvairiais insulto klausimais, žmonės, pajutę pirmuosius insulto simptomus, į gydymo įstaigų stacionarus atvyksta greičiau, nei tose valstybėse, kuriose į edukacines programas nėra investuojama.

Skirsto į dvi rūšis

Ūmūs galvos smegenų kraujotakos sutrikimai skirstomi į praeinamo pobūdžio kraujotakos sutrikimus ir insultus.

Insultai yra dviejų rūšių: išeminiai, kurių metu galvos smegenų kraujagyslę užkemša krešulys, ir hemoraginiai, kai kraujas išsilieja į galvos smegenis ar jų dangalus, trūkus kraujagyslei.

Dažniausia pasitaikantis yra išeminis insultas, kuris sudaro apie 80 proc. visų insultų.

Įvykus ūmiam sutrikimui, dalis žmonių nelinkę kviestis greitosios pagalbos, nes galvoja, kad ligos simptomai „išnyks savaime“. Tokiu atveju nekvietęs greitosios medicininės pagalbos žmogus labai rizikuoja savo sveikata, nes visuotinai pripažinta, kad insultas – pavojinga gyvybei liga.

H.Kazlauskas pažymėjo, kad pats sergantysis dėl ligos poveikio gali neadekvačiai vertinti riziką, tačiau artimieji, kaimynai, bendradarbiai, pastebėję ligos simptomus, turi nedelsdami kviesti greitąją.

Ligonio, susirgusio insultu, tyrimai

Klaipėdos universitetinė ligoninė – šiuolaikinė specializuota ūmiam galvos smegenų insultui gydyti įstaiga turi visas galimybes diagnozuoti ir sėkmingai padėti šio profilio pacientams. Ligoninėje visą parą galima atlikti reikalingus radiologinius ir ultragarsinius tyrimus, nuolat budi kvalifikuoti šios srities specialistai. Skubos tvarka atvežto paciento būklė įvertinama per keliolika minučių.

Daliai hemoraginio insulto ištiktų pacientų prireikia skubaus chirurginio gydymo. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dirba aukštos kvalifikacijos neurochirurgai, kurie teikia skubią pagalbą visą parą.

Esant ryškiai susiaurėjusiai, užsikimšusiai ar trūkusiai galvos smegenis maitinančiai arterijai, neurologas ir neurochirurgas sprendžia apie operacinio gydymo būtinybę ir jei būtina, pacientas skubiai operuojamas.

Neretai įstrigusį kraujagyslėje trombą ar išsiliejusį kraują galvos smegenyse tenka šalinti chirurginiu būdu. Be to, norima informuoti, kad atvykusiems per pirmąsias dvi–tris valandas nuo išeminio insulto pradžios pacientams Klaipėdos universitetinėje ligoninėje taikomas arterijose esančio krešulio tirpdymas vaistais, t. y. atliekama intraveninė trombolizė. Ligoninės gydytojai šioje srityje turi sukaupę daugelio metų klinikinę patirtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dukra

Dukra portretas
Mano tevas nuo kuciu paguldytas,dar joks gydytojas nepasirode, jau praejo 5 dienos, mat sventes, i darbus visi gris tik sausio 3d.,taip buvo pasakyta. Paguldytas i ligonine judino ir desine ranka ir koja, dabar jau ne, ir depresija prasidejo zmogui! Jusu tekstas - neatitinka realybes! Geda!

monika

monika  portretas
visiskai pritariu nes pati susiduriau kovodama su gydotojais

Alex

Alex portretas
Melagiai Tevui ivyko insultas tai 3 val pralauke priimamajam.Po to kai pasitvirtino kad insultas skire lova bet neko nedare nes buvo sestadienis ir tik budintis daktaras buvo.Kol atejo pirmadienis tėvas jau nebegalejo vaikščioti nors kai atvaziavo tai pats eidavo. Kai skaitaitai tokius straipsnius piktis ima kam meloti.Ir ten dar kol gulejo 4 sav tai vaistus reikia paciam pirkti tokius kaip Cerebrolysin. Ir pastoviai eiti klausti ar reik ko nes patis tai nei pasiulis geresniu vaistu nei ka daro ten...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių