Quantcast

Pastato remontas – per prievartą

Pastatas, kuriame veikė viena pirmųjų miesto vaistinių, nyksta akyse. Jam kenkia ne tik laikas, bet ir vanduo – palijus namas nuolat apliejamas pravažiuojančių automobilių. Gelbėti saugomą pastatą būstų savininkams gali tekti prievarta. Nors reikia milžiniškų investicijų, savivaldybės ar valstybės paramos jie veikiausiai nesulauks.

Rado daug pažeidimų

Minijos gatvės 1 numeriu pažymėtas pastatas ne vienus metus bado akis praeiviams, kelia galvos skausmą ir gyventojams, ir administratoriui.

Vasario pradžioje patikrinimą čia surengė uostamiesčio savivaldybės specialistai. Nustatyta daug pažeidimų. Cokolio tinkas daugelyje vietų nutrupėjęs ir nuo drėgmės pajuodęs bei apsamanojęs.

Fasado tinkas taip pat sutrūkinėjęs, nubyrėjęs. Pažeisti balkono plokštės pakraščiai, nutrupėjęs betonas. Pasirodžiusios armatūros – pažeistos rūdžių, ant plokštės auga augalai.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad šlaitinio stogo būklė – nebloga, bet lietaus nutekėjimo sistema įvardyta kaip labai prasta, o vanduo kenkia fasadui ir cokoliui.

Kontrolieriai nurodė iki lapkričio 2 d. suremontuoti pastato išorę, bet darbai dar nepradėti.

Pastatą administruojančios įmonės "Paslaugos būstui" direktorė Regina Uznienė neslėpė, kad jau ne vienus metus laužomos galvos, kaip suremontuoti šį namą.

"Apie tai ne kartą bandėme kalbėti su būstų ir komercinių patalpų savininkais. Tačiau ne viskas taip paprasta", – tvirtino vadovė.

Saugomos ir grindys

Pasak R.Uznienės, šis Minijos gatvės namas yra įtrauktas į Kultūros paveldo departamento saugomų objektų registrą. Pastato reikšmingumo lygmuo yra vietinis.

Nurodyta, kad reikia saugoti statinio tūrinę ir erdvinę kompozicijas: stogą, jo formą, konstrukcijas. Be to, būtina išlaikyti pastato struktūrą, kapitalines sienas, architektūrinius fasado sprendinius.

Saugomi ir metaliniai kniedyti laiptai pirmame aukšte, mediniai laiptai ir jų turėklai, langai, jų varstymo mechanizmai, plytelių grindų danga laiptinėje.

R.Uznienė tvirtino, kad šio pastato atnaujinimas turi atitikti paveldosaugininkų reikalavimus. Tam reikėtų labai didelių investicijų. O šiame pastate yra šeši butai, iš kurių vienas priklauso savivaldybei, bei komercinės patalpos, įrengtos pirmame aukšte ir rūsyje.

"Vargu ar šio namo gyventojai būtų pajėgūs išmokėti tokią sumą. Dėl to žmonės, matyt, ir nenori girdėti apie jokius darbus. Čia gyvena ir vyresnio amžiaus žmonių, kurie sunkiai verčiasi. Jei pastatas nebūtų saugomas, viskas būtų paprasčiau. Pigiau atsieitų ir darbai", – aiškino vadovė.

Vargu ar šio namo gyventojai būtų pajėgūs išmokėti tokią sumą.

Į programą neįtraukė

Pasak R.Uznienės, ką daryti su pastatu, kalbėta ir su savivaldybe. Sutarta, kad namas bus ruošiamas renovacijai. Ketinta jį įtraukti į šį modernizacijos etapą.

"Kontrolieriai iš mūsų reikalavo su pastatu kažką daryti, tad ieškojome išeičių. Norime, kad nenukentėtų ir gyventojai, jie nepatirtų didelio smūgio. Pavieniai darbai atsieitų kur kas brangiau, nei viską atlikti kompleksiškai", – tvirtino vadovė.

Direktorė prisiminė, kad renovacijai galiausiai pavyko prikalbinti 50 proc.+1 namo būstų savininkų.

"Dalis jų gyvena užsienyje. Susisiekėme, kalbėjome. Šiaip taip pavyko surinkti. Gaila, kad renovacijai nepritarė komercinių patalpų savininkai. Tada būtume jautęsi stipriau", – teigė vadovė.

Tačiau savivaldybė šio namo į renovacijos programą neįtraukė.

"Jei daugiau savininkų būtų pritarę darbams, manau, rezultatas būtų kitoks. Esant tokiam pritarimui, nebūtume gavę ir paskolos, nes reikalaujama daugiau nei 60 proc. sutinkančių asmenų", – numatė vadovė.

Trūko pritariančiųjų renovacijai

Dalyvauti naujame renovacijos etape norą buvo išreiškę 73 namai. Aplinkos ministerija buvo skyrusi lėšų tik 19-ai pastatų atnaujinti. Jie buvo atrinkti pagal tam tikrus kriterijus.

Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vyriausioji specialistė Inga Kubilienė pasakojo, kad Minijos gatvės 1 name yra septyni butai ir kitos patalpos. Papildomas balas buvo suteikiamas pastatams, kuriuose yra aštuoni butai ir daugiau.

Taip pat įtakos sprendimui turėjo ir gana prastas pasisakymas už renovaciją.

"Į antrą namų atrankos etapą pateko tie, kur atnaujinimui pritarė 60 proc. ir daugiau būstų savininkų. Žinome, kad tas namas – problemiškas. Patys prašėme, kad ruoštųsi renovacijai. Tačiau turėjome namų, kurių gyventojai kur kas labiau norėjo renovacijos. Pritarimas buvo ir 78, ir 100 proc.", – kalbėjo vyriausioji specialistė.

I.Kubilienė tvirtino, kad namas, kurio renovacijai pritarė visi būstų savininkai, taip yra nedidelis. Jame – aštuoni būstai.

"Jie šovė kaip kulka. Procedūras atlieka greitai, organizuoja susirinkimus. Matyti, kad žmonės labai nori renovacijos. Kai būna daug prieštaraujančiųjų, baisu, kad galima įstrigti kitų etapų metu. Bankas paskolą suteikia, jei pritarimas yra 60 proc. ir daugiau. Kitaip prarastume lėšas", – teigė vyriausioji specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa  portretas
Kaskart stebiuosi sistema - pastatas - kultūros paveldas, vertybė. Kieno? Kieno ta kultūra, kurios paveldas tas namas? Tų 8 gyventojų? Tik jiems turi rūpėti išsaugoti valstybei tą paveldą? Jie ir susimokės už jo išsaugojimą? Ir kur kiš tą paveldą tiek susimokėję ir įsiskolinę iki grabo lentos? Gal parduos aukcione? Kam jis bus reikalingas su tokiom skolom? Gal irgi valstybei? Tai gal ji ir nupirks? Kažkaip abejoju. Tai kol kas tie 8 gyventojai - kultūros paveldo, saugomo valstybės, savininkai. Vieninteliai, nes tik jie jį dar kažkiek išsaugojo ten gyvendami, vadinasi jie turėtų ir spręsti, ką ten toliau saugoti, o ko ne, kiek išgali, o ko - nebe. Ar valstybė gali tik ,,saugoti" niekuo neprisidėdama? Tai gal dar iš tos vertybės savininkų mokesčius paims už tokį puikų saugojimą? Niekas jau nė nenustebtų.

Elena

Elena portretas
Jei namas įtrauktas. į paveldo sąrašą turėtu skirti papildomų pinigų renovacijai atlikti.Kokia organizacija turi rupintis mūsų miesto paveldu?

monnez

monnez portretas
labas Gauti paskolą, kuri leis jums įveikti skurdą. El. paštas: sylviane.harry@hotmail.com Sveiki, mano vardas yra MONNEZ, sukčiavimo auka suklastotų skolintojų rankose. Aš neteko apie €45.000,00 nes man reikia didelį kapitalą €200,000.00. Aš beveik mirė, aš neturėjo kur eiti. mano verslas buvo sunaikinta, ir šiame procese aš praradau savo sūnų. Aš negalėjo pakęsti tokio nepasikartotų. 2016 kovo mėn sutikau draugą, kuris supažindino mane su gera motina, SYLVIANE HARRY, kad galiausiai padėjo man užtikrinti paskolą bendrovė. gera mama aš noriu pasinaudoti šia galimybe ir padėkoti jums, ir gali Dievas toliau laimina Jus. Aš taip pat norėčiau pasinaudoti šia galimybe patarti kolegos lietuviškai, kad yra daug sukčiai iš ten, todėl, jei jums reikia paskolą ir nori užsitikrinti paskolą greitai, uržegitruokite tik ponia Olivia Danieliaus elektroniniu paštu: (sylviane.harry@hotmail.com ). Jūs taip pat galite susisiekti su manimi per šį laišką: El. paštas: sylviane.harry@hotmai
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių