Quantcast

Paplūdimių taisyklėse – ir neįgyvendinami siekiai

Klaipėdos miesto tarybai bus teikiamos naujos elgesio paplūdimiuose taisyklės. Siekta, kad šios būtų gyvenimiškos, o ne popierinės. Taip pat informuota, kad už maudynes audringoje jūroje nedrausmingiems pramogautojams gresia net šešis kartus didesnės baudos.

Galės ateiti su gyvūnais

Klaipėdos paplūdimių ir jų maudyklų įrengimo, naudojimo ir elgesio juose taisyklės pristatytos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariams.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė teigė, kad tai visiškai naujas dokumentas. Parengti tokias taisykles įpareigojo nauja higienos norma, reglamentuojanti tvarką paplūdimiuose ir maudyklose.

"Dalis punktų buvo Miesto tvarkymo ir švaros, kita – sanitarijos ir higienos, trečia – saugaus elgesio vandenyje taisyklėse. Dabar visi reikalavimai sudėti į vieną teisės aktą. Atsižvelgta ir į pasikeitusią higienos normą", – pasakojo vedėja.

I.Šakalienė nurodė, kad esminiai reikalavimai išliko. Toliau bus atliekama maudyklų vandens kokybės stebėsena. Išliko ir draudimai rūkyti Smiltynės miške bei jame esančiuose takuose, kurie veda jūros link. To ir toliau nebus galima daryti visuose paplūdimiuose, išskyrus tam skirtas vietas.

Naujose taisyklėse taip pat numatoma, kad paplūdimiuose turi būti pastatytos šiukšlių dėžės, sudaryta galimybė rūšiuoti atliekas.

Po audrų plūdurais turi būti pažymėtos duobės, o smėlis vartomas, kad saulė išdegintų bakterijas. Pliažuose taip pat atsiras zonos, kur leidžiama ateiti su gyvūnais.

Diskutavo dėl vaikų

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai domėjosi, ką paplūdimiuose žymės ženklas "Neįgalusis". Atkreiptas dėmesys, kad visuose pliažuose turi būti sudarytos tinkamos sąlygos turintiesiems negalią.

"Šiuo ženklu pažymėsime paplūdimius, kur sukurta visa infrastruktūra neįgaliesiems. Ne visuose ji egzistuoja. Pavyzdžiui, moterų paplūdimys yra visiškai nepritaikytas neįgaliesiems", – komentavo vedėja.

Daugiausia diskusijų sukėlė higienos normoje numatytas reikalavimas, kad pliažuose turi būti pažymėtos zonos, skirtos maudytis vaikams. Siūlomose patvirtinti taisyklėse nurodyta, kad vaikams galima pliuškentis visur, tačiau juos privalo prižiūrėti suaugusieji.

"Kaip čia yra su tomis vietomis? Higienos norma reikalauja pažymėti, o mes savo taisyklėse nenumatome", – domėjosi miesto tarybos narys Arūnas Barbšys.

Anot I.Šakalienės, stengtasi, kad taisyklės būtų gyvenimiškos. Pabrėžta, kad Baltijos jūroje neįmanoma išskirti vietų vaikų maudynėms.

"Jūra yra gyvas organizmas. Neįmanoma pažymėti zonos ir tikėtis, kad ji visą dieną išliks ten pat. Smėlis juda, oras keičiasi kelis kartus per dieną. Mes galime įpareigoti prižiūrėtojus paženklinti tokias vietas, bet tai bus nesaugu. Mūsų tikslas – saugus paplūdimys", – pabrėžė vedėja.

Prašė grįžti į gyvenimą

A.Barbšio manymu, jei higienos norma neatitinka realybės, gal reikėtų kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją, kad išbrauktų tokį punktą.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas priminė, kad, žiūrint formaliai, vanduo nepriklauso miestui. Čia jis nieko negali daryti.

"Pagal įstatymus negalima nei plūdurų padėti, nei gelbėtojams plaukti. Tai ne savivaldybės zona", – tvirtino vicemeras.

"Grįžkime į gyvenimą. Nesivadovaukime reikalavimais aklai", – rekomendavo A.Barbšys.

Mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė pastebėjo, kad nebūtina visų higienos normos reikalavimų perkelti į miesto taisykles.

"Galvokime apie jūrą kaip apie saugią vietą", – siūlė vicemerė.

Užkliuvo sūkuriai ir dumblas

Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkui Rimantui Taraškevičiui taip pat nepatiko keli taisyklių punktai. Jis domėjosi, kaip bus užtikrinama, kad maudyklose nebūtų sūkurių, duobių.

"Kažkaip keistai skamba. Nei jūs užtikrinsite, kad nebūtų sūkurių, nei ką. Tai nuo jūsų nepriklauso, o toks punktas taisyklėse yra", – atkreipė dėmesį politikas.

R.Taraškevičiaus nuomone, ambicingai skamba ir tai, kad gelbėtojai po audros maudyklose išvalys atliekas ir dumblius. Specialistai aiškino, kad tokių situacijų beveik nebūna.

"Jei nebūna, tai kam apskritai toks punktas reikalingas. Jei grėbliais gelbėtojai dumblių negrėbs iš vandens, tai to nereikia ir nusimatyti. Nereikia rašyti, ko neįmanoma įgyvendinti", – komentavo politikas.

Miesto tarybos taip pat bus prašoma pakoreguoti elgesio miesto vandens telkiniuose ir ant ledo taisykles. Jos taip pat pataisytos, atsižvelgiant į pasikeitusius viršesnius teisės aktus.

Taikys griežtesnes sankcijas

Anot Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės, siekiant, kad šios taisyklės nesidubliuotų su paplūdimių, nustatyta, jog antrosios galios tik sezono metu.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad nuobaudos už šių taisyklių nepaisymą akivaizdžiai padidėjo. Anksčiau už maudymąsi apsvaigus, draudžiamu metu, esant audringai jūrai, grėsė bauda nuo 16 iki 60 eurų, o dabar – nuo 100 iki 300 eurų.

"Ankstesnės sankcijos visiškai nedrausmindavo. Pirmą kartą pažeidėjas turėdavo galimybę sumokėti pusę minimalios baudos – 8 eurus. Baudos buvo visiškai neadekvačios. Dabar sankcijos yra kur kas griežtesnės", – akcentavo vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>DĖL SNORO AFEROS

>DĖL SNORO AFEROS  portretas
Asile, dėl Snoro aferos kreipkis pas rusų mafijos bosą Striukį Putiną. Tai jis paslėpė Antonovą su Baranausku nuo Lietuvos teisėsaugos. Striukis Putinas saugo savo bendrus, apvogusius Lietuvos žmones.

h

h portretas
Žiurkė tik bausti,senmergė.

Daug

Daug portretas
Prirašė. Ir neįgalieji. O kur pagarba senjorams , kurie neturi galimybės grožėtis jūra, senatvė ne negalia , pažymėjimo tam nėra. Tad negali jie arčiau jūros su automobiliais privažiuoti, to labiau problematiška susitarti su parkomatais. Net kada juos atveža artimieji, problema ta pati. Pamatys tvarkdariai automobilį be spec.zenklo scec.vietoje ir bauda rašys. Jam silpnas senukas neįdomus. Savivaldybės galvos , gal ir jus sugebėsite iki garbaus amžiaus datraukti , pagalvokite apie busima ateiti .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių