Quantcast

Panika: sodybose šeimininkauja žvėrys

Klaipėdos rajono gyventojai su baime žvalgosi po sodybų kiemus. Judrėnų miestelio apylinkėse iš kiemų ėmė dingti nedideli šuneliai, kituose ūkiuose vilkai papjovė ne vieną naminį gyvulį.

Akistata su vilku

Vienai Veiviržėnų apylinkių gyventojai akistata su vilku miško glūdumoje iki šiol kelia šiurpą. Moteris rugsėjo viduryje grybavo savo mėgstamose vietose. Netikėtai moteris pajuto į ją nukreiptą žvilgsnį. Gyventoja išvydo ją stebintį vilką.

Tuo visiškai nesistebi medžiotojų būrelio vadovas Audrius Varnelis.

"Jei ne kaimynai šuniukus pradangina, vadinasi, vilkai. Mes patys medžiotojai turėjome įvykį. Vos už 50 metrų nuo medžiotojų bokštelio vilkai papjovė ožiuką su ožkyte ir jauniklį. Namelis pastatytas netoli sodybos. Medžiotojo bokštelyje nebuvo, bet sodyboje žmogus gyvena. Jis piktinosi, jog vilkai į kiemą naktį įsisuko", – pasakojo A.Varnelis.

Pašnekovas pastebėjo, jog daugiausiai vilkų pėdsakų vietiniai pastebi ten, kur gausu miškų masyvų.

"Liepaičių, Dauskių kaimų girininkijose ir Judrėnų pusėje tikrai daug vilkų. Teko girdėti, kad Veiviržėnų miškuose moteris grybaudama matė vilką", – pasakojo A.Varnelis.

Gavo 15 pranešimų

Šiais metais pranešimų apie vilkų sudraskytus gyvulius Klaipėdos rajono savivaldybė sulaukė itin anksti.

Gyvulius vilkai pjovė net pačiame Judrėnų miestelyje. Pranešimų būta ir iš Dauskių bei Pajudrio kaimų.

Ties Veiviržėnais nuostolių patyrė Balsėnų, Jonikaičių, Vainotiškės ir Pašlūžmio kaimų žmonės.

"Šiemet pranešimai apie nuostolius pasipylė itin anksti. Nėra taip buvę, kad gegužės pabaigoje jau būtų prašymų atlyginti žalą. Šiais metais ir daugiau tokių pranešimų. Iš viso šiuo metu esame gavę 15 paraiškų. Prašoma atlyginti nuostolius, patirtus vilkams papjovus 18 gyvulių", – aiškino Klaipėdos rajono Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė, ekologė Kristina Stulpinienė.

Klaipėdos rajono gyventojai įsitikinę, jog vilkų pajūrio miškuose šiemet bus itin gausu.

"Regionui skiriamos dvi vilkų medžiojimo licencijos. Mes medžiojame ties Endriejavu, tad nėra tekę nušauti vilko. Mūsų apylinkėse nėra tiek miškų masyvų. Dažniau medžioja Judrėnų medžiotojai. Mūsų miškuose liūdna padėtis. Vilkai migruoja, bet jei jau užsuka į mišką, jis lieka visiškai tuščias. Randame tik sudraskytas stirnas, o šernai išgujami į kitus plotus. Jokio žvėries neaptiksi", – tikino A.Varnelis.

Meškos nematė

K.Sulpinienė patikslino, jog užpernai Klaipėdos regionui buvo skirta trijų vilkų licencija, o pernai galima buvo sumedžioti du vilkus.

Nežinau, kodėl nesiseka. Gal vilkai labai gudrūs, o gal medžiotojai nelabai taiklūs.

"Tačiau, kiek teko girdėti, vilkų mūsų medžiotojai nesumedžioja, šias kvotas išnaudoja kitų regionų medžiotojai. Iš viso esą galima sumedžioti 60 vilkų. Nežinau, kodėl nesiseka. Gal vilkai labai gudrūs, o gal medžiotojai nelabai taiklūs", – juokavo K.Sulpinienė.

Tai, kad praėjusią savaitę nerimo banga nusirito per Telšių rajoną, kur buvo įtarta, jog gyvulius galėjo išpjauti meška, nestebina vietinių.

Prieš devynerius metus viena klaipėdiečių šeima tikino, jog Švėkšnos miškų glūdumoje jiems kelią perbėgo meška.

"Man neteko girdėto apie tokį faktą. Jei ir atklystų meška, manyčiau, jos kelias driektųsi nuo Latvijos pusės. Numanoma, jog iš Latvijos į šalį galėtų atklysti šie žvėrys. Bet kad pasiektų mūsų rajoną, nelabai tikiu", – svarstė A.Varnelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

U2

U2 portretas
Varnelis niekuo netiki.Linkiu jam susitikti mešką :)

vot teip

vot teip portretas
Daug kartų esu skaitęs,kai medžiotojas pašovė ...kitą medžiotoją,bet tik ne vilką,turbūt yra tokios proporcijos,vienam pašautam vilkui tenka 100 pašautų medžiotojų,čia šiaip pamąstymas,tikrą statistiką žino tik medžiotojai

nematau problemos-

nematau problemos- portretas
savigynos tikslais vieną kitą pilkį galima ir nugalabyti. Paskui tie gamtininkai tegul pabando įrodyti, kad tai padaryta neteisėtai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių