Quantcast

Netekome miesto garbės piliečio

  • Teksto dydis:

Savo žemiškąją kelionę baigė Klaipėdos miesto garbės pilietis, Lietuvos meninės fotografijos legenda Vaclovas Straukas.

Klaipėda ir pajūrio kraštas bei jo žmonės tapo svarbiausiomis menininko kūrybos temomis. V.Strauko vaizduojamas pasaulis visuomet buvo teigiamas.

Fotografas gimė 1923 m. Požerės kaime, Šilalės rajone. 1946–1950 m. studijavo Vilniaus pedagoginiame institute, kur baigė lietuvių kalbos ir literatūros studijas. 1952 m. Straukas persikėlė į Klaipėdą, kur mokytojavo, rašė, dalyvavo teatro veiklose.

1968 m. autorius pradėjo dirbti Klaipėdos buitinio gyventojų aptarnavimo kombinato ateljė fotografu. 1976 m. jam buvo suteiktas Tarptautinės meninės federacijos (FIAP) fotografo menininko (AFIAP) vardas, o 1994 m. – nusipelniusio fotografo-menininko garbės vardas. V.Straukas yra pelnęs 5 aukso medalius, 3 Grand Prix, 2 FIAP aukso ir 2 sidabro, bei per 60 kitų apdovanojimų.

1993 m. jam suteiktas Lietuvos fotomenininkų sąjungos Garbės nario vardas, 1999 m. suteiktas 5 laipsnio kunigaikščio Gedimino ordino valstybinis apdovanojimas. V.Strauko darbai yra saugomi privačiose bei viešose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje, tarp jų Lietuvos fotomenininkų sąjungoje Vilniuje, Nacionalinėje bibliotekoje Paryžiuje, „Canon“ fotografijos galerijoje Amsterdame ir kitose.

Fotografas savo darbus yra eksponavęs įvairiose šalyse, tarp kurių organizuotos personalinės parodos vyko ir Beverly Art Center Čikagoje (1985 m.), Fotografijos galerijoje Klaipėdoje (2003 m.), Menotyros institute Maskvoje (1982 m.), bei daugelyje kitų.

V.Straukas, nors ir pradėjęs fotografuoti vėlai, greitai susilaukė tarptautinio pripažinimo, išgarsėjęs savo fotografiniu ciklu „Paskutinis skambutis“ (1975–1987 m.). Fotografo darbai orientuoti į gyvenimo vertybių bei virsmų iliustravimą – jaunystę, tėvystę, tėvynę.

„Vengdavau dramatiškos, nelaimingos situacijos. Ieškodavau tam tikro pasitenkinimo, kad žiūrint į mano fotografijas, nereikėtų verkti“, – kažkada prasitarė V.Straukas.

Fotomenininkas mirė ketvirtadienį, būdamas 93-ejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viktorija

Viktorija portretas
Siandien -- budama Amerikoje - perskaiciiau liudna zinia - gerb. V. Strauko netekti. Tai buvo mano pirmasis lietuviu kalbos mokytojas - visu mokiniu mylimas ir gerbiamas. Liudziu, uzjauciu seima ir artimuosius.

Ginta

Ginta portretas
Išėjo puikus, šiltas ir šviesus Žmogus. Ilsėkis ramybėje...

Lina

Lina portretas
Mus negrįžtamai palieka patys doriausi ir didžiausios pagarbos nusipelnę Lietuvai šviesuoliai, savo talentu visus mokę mylėti ir didžiuotis savo nuostabiu kraštu, jos gamta, nepakartojamu pajūriu ir žmonėmis. Toks buvo ir miesto bei fotografijos legenda Vaclovas Straukas - Žmogus, menininkas, patriotas, mokytojas ir švietėjas.Mums paliko savo fotoalbumus,kuriuose užfiksuotos akimirkos, sujaudinusios jautrią fotomenininko sielą. Nuoširdi užuojauta šeimai ir artimiesiems, draugams ir gerbiamo menininko kūrybos gerbėjams, netekus Klaipėdos miesto garbės piliečio, fotografijos legendos ir Letuvos gamtos metraštininko bei krašto patrioto VACLOVO STRAUKOS. Tebūnie J A M lengva Lietuvos žemė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių