Quantcast

Nebebus siekiama nuo griovimo gelbėti Kuršių nerijos neteisėtų statinių

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė nutraukti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano korekcijų derinimą ir griauti čia esančius neteisėtus statinius.

„Institucijos negeba surasti kompromiso, todėl procedūra yra baigta. Nutarimo įsigaliojimo data yra kitų metų vasario 1 diena“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Vyriausybė buvo nurodžiusi Kultūros ir Aplinkos ministerijoms iki spalio vidurio baigti derinti Kuršių  nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano korekcijas. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba siūlė, kad šiek tiek adaptavus galėtų likti stovėti neteisėti statiniai, bet plano korekcijoms prieštarauja Kultūros paveldo departamentas. Jis sako, kad griauti ar pertvarkyti siūlomuose pastatuose paveldosaugos reikalavimai bei kultūros vertybių vertingosios savybės nėra pažeidžiamos, todėl jų visai nereikia griauti ar pertvarkyti. Kultūros paveldo departamentas siūlė rengti atskirą planą paveldosauginei teritorijai.

2012 metų birželį tuometinė Vyriausybė patvirtino Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą. Pagal jį UNESCO saugomoje Kuršių  nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis objektus, kai kuriuos iš jų sudaro po kelis statinius. Vėliau buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė inicijavo plano pakeitimą – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba plano korekcijas bando suderinti nuo 2015 metų rudens.

Iki šiol iš penkių griauti pasmerktų objektų nugriautas tik vienas – Juodkrantėje stovėjęs bendrovės „Meirona“ valdytas jachtų klubas ir žuvų restoranas. Tačiau vis dar stovi, pavyzdžiui, trys neteisėti moteliai Preilos g. 8b Preiloje, du viešbučiai adresu L.Rėzos g. 1 Juodkrantėje. Kai kurie pastatai pagal 2012 metų planą turi būti ne visiškai nugriauti, bet pertvarkyti, tai vis dar nepadaryta, pavyzdžiui, komplekse „Seklyčia“ Lotmiškio g. 1 Nidoje, pastatuose L.Rėzos g. 26A Juodkrantėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zmogeliukas

Zmogeliukas portretas
Griauti reikia - statybos inspekcija, registru centra ir kitas institucijas susijusias su sia situacija. Gera sukciavimo schema statai griauni ir is viso to visi savi uzdirba . Paprasti zmogeliukai uz tai sumoka, kurie atsisako sumoketi palieka Lietuvele ir mokescius moka kitame kraste. Aciu istatymu kurejam, kad sugeba saviem tokius gerus istatymus surasyti, bet ka cia kalbeti mes tokie patys tokius pacius isrenkame.

Truputi kitaip

Truputi kitaip portretas
Čia kitaip. Automobilio gamintojas samdo valstybės atestuotą architektą, kuris su valstybe suderina brėžinį, surenką parašus, valstybė patvirtiną projektą. Gamintojas pagaminą automobilį, priduoda valstybei tvirtinti. Valstybė patvirtina. Gamintojas vežą automobilį į turgų. Turguje pirkėjas nusiperka automobilį... Po kiek laiko, valstybė sustabdo žmogelį gatvėje ir sako, kad jo automobilis išsiskiria iš gatvėje važiuojančių kitų automobilių, todėl privalo būti sunaikintas. Va čia ir žala. Nežino niekas kaip ten kas suderino su valstybe, ar mokėjo kyšius ar ne, bet faktas kad dalyvavo daug valstybės atstovų, yra tikimybė kad statytojas ar architektas ne piktybiškai tai suprojektavo.. Be ne čia esmė. Esmė čia žmogus. Jis prie ko? Kas čia vagis šiuo atveju?

...

... portretas
Neteisės pagrindu teisė neatsiranda, tai ir neatsiranda žalą patyrusio subjekto. O ir - jei turguje nusipirkai vogtą automobilį pagal suklastotus pardavėjo dokumentus, tai tau niekas žalos nekompensuos; kodėl čia kitaip? (o griaut - nereikia: tai bešeimininkis turtas (nes teisėtų dokumentų NĖRA), ir jį tereikia perimt Valstybės reikmėms... kas be ko, statytojams reikia skirt SUPER BAUDĄ už žalą Gamtai)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių