Quantcast

Naujo kvartalo kūrėjai: miestas pribrendo unikaliam projektui

Namai – kur kas daugiau nei fizinė erdvė, nei būtinu žmogiškuoju poreikiu simboliškai įvardijamas stogas virš galvos. Tokia nuostata naujai mieste plėtojamo gyvenamojo kvartalo „Liepų namai“ komandai tapo ir įkvėpimu, ir savotišku iššūkiu neieškoti lengviausių ir patogiausių sprendimų.  

Vieta, turtinga galimybių

„Tai, kokią teritoriją turėsime ateityje, galėtų apibūdinti paprastas žmogiškas supratimas: man pasisekė, kad čia gyvenu“, – teigė vienas projekto plėtotojų Rolandas Norvilas.

Anot pašnekovo, šis supratimas yra daug svarbesnis nei smulkmeniškai aprašytos projektavimo gairės ar sutartimis įteisinti sandoriai.

Kokios teritorijos vertybės leistų naujam gyventojui pajusti, jog jam pasisekė – veikiausiai retorinis klausimas.

Įspūdingas Danės pakrantės reljefas, nuo kalvos atsiverianti Klaipėdos panorama, visai šalia pulsuojanti uostamiesčio širdis – ši miesto dalis kupina galimybių, subtilaus, nepažadinto ar neatrasto grožio.

„Visi šie aspektai kartu tampa svarbiu pradžios tašku būtent čia kurti savo namus, kuriais būtų galima mėgautis“, – antrino R.Norvilo bendražygis Bernardas Kemundris.

Jis pasidžiaugė, kad nemažai būsimų naujakurių, rezervavusių sklypus, drauge su architektais jau rengia derinimui namų projektus.

Išgrynino prioritetus

Ambicija įgyvendinti „Liepų namų“ projektą užgimė dar 2007-aisiais.

Ir nors šiam idėjos daigui sudygti prireikė nemažai laiko, anot pašnekovų, jis leido subrandinti mintis bei teisingai užkoduoti kiekvieną vertingos teritorijos plėtros etapą.

Projekto užsakovų iniciatyva buvo ir nuolat peržvelgiamas, tobulinamas detalusis planas, kuris galiausiai tapo profesionalaus supratimo, kokioje aplinkoje nori gyventi žmogus, esencija.

Vienas esminių projektuotojams, architektams kvartalo plėtotojų suformuluotų uždavinių – kad ši vieta taptų ne satelitiniu Klaipėdos priemiesčiu be savo veido, identiteto, o aktyvia ir jaukia miesto dalimi, kurioje buriasi bendruomenė.

Kuriamoje teritorijoje žmogui palikta galimybė rinktis: įvairūs kvartalų, gatvių ir erdvių tipai kartu yra tiek pat gražūs, kiek praktiški, novatoriški ir laiko patikrinti, saugantys privatumą, tačiau sykiu ir puoselėjantys bendravimo džiaugsmą.

Kelia aukštesnius tikslus

„Liepų namų“ projektas – jungtinis kūrybinis darbas, subūręs tokius žinomus šalies architektus kaip Eugenijus Miliūnas, Dalia Paulauskienė, Algimantas Kančas, Saulius Pamerneckis, Edmundas Andrijauskas, Alvydas Šeibokas.

Studija „Progresyvūs projektai“ dalyvauja kuriant A klasės namus būsimiesiems šio kvartalo gyventojams, kelerių metų procesą kūrybiškai susistemino, surūšiavo bei aprašė „Andrė Baldi architektūra ir urbanistika“ architektų grupė.

„Drįsčiau teigti, kad šis projektas suvienijo kitaip mąstančius, o gal jau neįkainojamą patirtį sukaupusius ir dabar aukštesnius tikslus sau keliančius verslininkus, bendraminčius, kuriuos būtų galima pavadinti savotiškais „Liepų namų“ signatarais. Matyt, pribrendo laikas parodyti, kad Lietuvoje yra architektų ir nekilnojamojo turto plėtotojų, kuriems svarbiausia bendra miesto, krašto vizija, kuriuos įkvepia siekis kurti tai, kas galėtų ugdyti mūsų architektūrinę kultūrą“, – teigė R.Norvilas.

 Vieta mieste

Teritorija yra šalia Liepų gatvės, tarp Danės upės ir buvusio Šaulių kaimo, netoli kelio A13 (Klaipėda–Palanga).

Liepų gatvė – viena seniausių pagrindinių miesto arterijų, prasidedanti Atgimimo aikštės sankryžoje. Gatvės pradžioje – Klaipėdos miesto savivaldybė ir Senasis paštas.

Liepų gatvė apie 2,5 km tęsiasi iki tilto per Danės pusę. Iškart už upės kairėje plyti teritorija, kurioje suplanuotas naujasis Liepų kvartalas (24,4 ha).

Kitoje gatvės pusėje buvusio Žemės ūkio technikumo pastate įsikūrusi Klaipėdos valstybinė kolegija, netoliese esančiame Bachmano dvare – Policijos mokykla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Aš tai prisipažinsiu, kad laukiu ir planuoju ten gyventi. Kas svarsto taip pat pažiūrėkit svetainę: www.liepunamai.lt.

...

... portretas
Tai kad ten dar briedis miske (Stombergas negauna suderinimu), o ir triuksmas nuo Palangos kelio tai niekam nelinkeciau. (Paklauskit Ginduliskiu kas prie kelio gyvena)...

Svaigalas

Svaigalas portretas
Ka tas norvilas jau 5 metus svaigsta apie kazkoki kvartala ir piesia paveikslus lochams paziurekit regia.lt ten net sklypai nesudalinti tegul savo pasakas seka babutem....
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

  • Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana
    Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana

    Dr. Saulius Bučas Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui įteikė ypatingą dovaną – maždaug 7 tūkst. metų senumo mezolito pabaigos kirvuką iš elnio rago. Mokslininkas rado jį parko teritorijoje, pajūrio ruo...

  • Klaipėdiečius kviečia į talką
    Klaipėdiečius kviečia į talką

    Šiemet Klaipėdą švarinti kviečiama paskutinį balandžio savaitgalį. ...

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama
    Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama

    Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...

  • Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų
    Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų

    Joniškės gatvėje buvo pastebėta moteris, kuri, išlipusi iš savo automobilio, bandė nusiskinti praėjusių metų rudenį vietinių gyventojų pasodintus narcizus. Atlikti šį „darbą“ jai esą sutrukdė vyras, tuo met...

    1
  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    4
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    5
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

Daugiau straipsnių