Quantcast

Motinystė ir kūno pokyčiai: ar įmanoma išvengti?

  • Teksto dydis:

Motinystę lydi ne tik euforija. Atsikišęs pilvukas, ištuštėjusios krūtys ar fiziniai negalavimai – tai tik dalis nepatogumų, kuriuos patiria pagimdžiusios moterys. Ne visos šios bėdos yra tik estetinė problema. Kai kurias jų padėti išspręsti gali tik plastikos chirurgas.

Tikslaus atsakymo nėra

Motinystė į gyvenimą įneša didžiulius pokyčius, taip pat koreguoja ir kūno linijas. Ne visi jie džiugina akį bei širdį.

Per nėštumą pilvo ir krūtų oda persitempia, tačiau ne visada grįžta į ankstesnes formas. Dažniausiai gimdžiusios moterys būna nepatenkintos ištuštėjusiomis ir nukarusiomis krūtimis, suglebusiu arba atsikišusiu pilvuku, likusiomis strijomis.

Medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje Chirurgijos centro vadovas, žinomas plastinės rekonstrukcinės chirurgijos ekspertas Renaldas Vaičiūnas pastebi, kad vienos moterys susigrąžinti pasitikėjimą savo kūnu bei pasirūpinti dailesnėmis formomis suskumba, praėjus vos keliems mėnesiams po gimdymo, o kitos plastikos chirurgo duris praveria tik paaugus mažyliui.

„Kodėl vienos po nėštumo ir gimdymo gali džiaugtis beveik nepakitusiomis formomis, o kitoms prireikia net plastikos chirurgų? Tikslaus atsakymo nėra. Tai lemia moters odos bei audinių elastingumas, hormonų pokyčiai, įtakos turi ir genetiniai veiksniai – būtent jų visuma ir nulemia kūno pokyčius“, – aiškino gydytojas Renaldas Vaičiūnas.

Pasekmės – daug rimtesnės

Nepageidaujami pokyčiai gali būti įvairūs: nevisiškai susitraukusi pilvo oda karo kaip prijuostė arba itin nepatraukliai atrodo virš bambos susiformavusios strijos. Plastikos chirurgas ramina, kad visos šios bėdos nesunkiai išsprendžiamos chirurginiu būdu.

Pacientės taip pat skundžiasi ir dėl pernelyg didelio, atsikišusio pilvo, primenančio buvusį nėštumą. Kai šios problemos nepadeda išspręsti net sportas, galima įtarti apie išsiskyrusius tiesiuosius pilvo raumenis (diastazę). Tai yra ne tik estetinė problema.

Tiesiųjų pilvo raumenų išsiskyrimas gerokai atsiliepia gyvenimo kokybei, apsunkina atsistatymą po gimdymo, o ateityje gali paskatinti išvaržos formavimąsi. Tuomet gali prireikti kur kas sudėtingesnės operacijos nei pilvo plastika.

„Jeigu pilvo raumenys prasiskyrę vos kelis centimetrus, operuoti nerekomenduojama. Kai raumenys prasiskyrę daugiau nei 6 centimetrai, matosi net vizualiai. Tokiais atvejais, norint susigrąžinti pasitikėjimą savimi ir užbėgti galimoms rimtesnėms problemoms ateityje, siūloma operacija“, – paaiškino medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje Chirurgijos centro vadovas.

Ar Cezario pjūvis turi įtakos pilvo plastikos operacijai?

„Tokiais atvejais operuojame per tą patį pjūvį, skiriasi tik ilgis. Po plastinės pilvo operacijos pjūvis būna kur kas ilgesnis, tačiau jis paslepiamas po bikini juosta. Tai apsunkina operacijos eigą, tačiau gražiai atrodo. Gali matytis tik pjūvis apie bambą, kai tenka ją formuoti iš naujo. Bet tokie atvejai būna reti“, – sakė Renaldas Vaičiūnas.

Sumažinti krūtinę – sunkiau

„Vaikas suvalgė krūtinę, kabo kaip spanielio ausys“, – taip moterys neretai apibūdina krūtų pokyčius, nustojus žindyti mažylį. Deja, šios problemos nei liemenėlė, nei sportas neišsprendžia.

Pagelbėti gali plastikos chirurgas, kuris profesionalo akimi įvertina konkrečią situaciją ir atsižvelgdamas į moters pageidavimus, siūlo operacijos pobūdį.

Moterys dažniausiai pageidauja krūtinės pakėlimo operacijos. Per ją tenka pašalinti dalį audinių bei riebalo, tad krūtų visiškai nebelieka. Tuomet siūlomi implantai, padedantys suformuoti gražią krūtinės formą – tuo pačiu atliekama pakėlimo bei didinimo operacija.

Kartais, atvirkščiai, prireikia plastinės krūtinės mažinimo operacijos, kurios metu krūtys taip pat yra pakeliamos. Pastarosios operacijos – gana sudėtingos, nes tenka pakeisti ir spenelio vietą.

„Ar šių nemalonių pokyčių galima išvengti? Būtų galima, jei žinotume priežastis. Kaip minėjau, nėra aišku, kodėl vienoms moterims taip nutinka, o kitoms ne. Tai daugiakomponentinė problema. Vienintelė profilaktikos priemonė – negimdyti“, – šypsosi plastikos chirurgas.

R. Vaičiūnas paaiškino, kad didžiulės grožio priemonių pasiūla gali tik iš dalies sumažinti tam tikras problemas, pavyzdžiui, specialūs kremai suminkština odą, tačiau neapsaugo nuo strijų.

Kartais moterys nusprendžia nemaitinti kūdikio, tikėdamosios išsaugoti gražią krūtinę.

„Per nėštumą krūtinė vis tiek padidėja, nes vyksta natūralūs hormoniniai pokyčiai. Žindymas tam beveik neturi įtakos. Tad ar verta dėl šito atsisakyti žindymo?“, – retoriškai klausia pašnekovas.

Pasirinkimą nulemia planai

Nors implantai nėra naujovė, tačiau kartais pasigirsta nuogąstavimų dėl jų įtakos žindymui.

Laikas: Renaldas Vaičiūnas moterims rekomenduoja operuotis praėjus pusmečiui po natūralaus maitinimo pabaigos. / „Northway“ nuotr.

„Implantai žindymui neturi jokios įtakos. Implantą galima įdėti trimis būdais: po krūtine, per spenelį arba pažastį. Šis klausimas svarbus, jei moteris ateityje planuoja susilaukti vaikų. Tokiais atvejais dėti implantą per spenelio pjūvį dažniausiai nerekomenduojama, nes taip galima pažeisti pieno latakėlius“, –paaiškino medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje Chirurgijos centro vadovas.

Populiariausias būdas – implantą dėti po krūtimi. Vienintelis minusas – vos matomas randas. 98 proc. krūtų operacijų „Northway“ klinikoje atliekamos būtent šiuo būdu.

Išeitis – savi riebalai?

Po nėštumo bei gimdymo ištuštėjusi krūtinė gali varyti neviltį. Ne vienai moteriai itin patraukliai skamba krūtinės padidinimas savais riebalais: pastarųjų sankaupos pašalinamos nuo probleminės vietos ir persodinamos ten, kur jų trūksta. Tobula.

„Tik taip atrodo, – šypsosi gydytojas. – Negali kūno riebalų nusiurbti pernelyg daug, nes tuomet liks duobė. Vienu metu šios operacijos buvo labai populiarios visame pasaulyje. Net prognozuota, kad dėl šio metodo ateityje nebereikės implantų. Tačiau ši mada atėjo ir praėjo“.

Ši operacija rekomenduojama pageidaujant pacientei ir esant tam tikroms indikacijoms. Tiesa, su sąlyga, kad bus iš kur paimti kūno riebalų. Tinkamiausios tam vietos: sėdmenys, šlaunys, pilvo sritis ir kitos.

Ne visi persodinti kūno riebalai kitoje vietoje prigyja, tad įprastai jų paimama daugiau nei reikia. Šis būdas tinka, kai reikia pašalinti nedidelius odos nelygumus. Pavyzdžiui, norint paslėpti prasišviečiantį implanto kampą.

Pataria neskubėti

Pasaulyje, ypač Jungtinėse Amerikos valstijose, populiarios operacijos, kai vienu metu atliekama krūtų ir pilvo plastika („mommy makeover“). Pasak gydytojo Renaldo Vaičiūno, tai gana didelės apimties ir sudėtingos operacijos, tačiau moterys jas renkasi gana noriai. Lietuvės šioms operacijoms ryžtasi rečiau. Jos dažniau renkasi krūtų plastikos korekcijas.

„Kada saugu operuotis? Tai daryti rekomenduojama praėjus pusmečiui po natūralaus maitinimo pabaigos. Tačiau prieš operaciją reikėtų įvertinti tam tikrus faktorius bei žinoti, kas laukia po jos. Pavyzdžiui, po pilvo plastikos operacijos kurį laiką negalėsite kelti kūdikio, judesius ar tam tikrą raumenų įtempimą lydės skausmas. Mėnesį ar daugiau reikia nešioti korsetą ar specialią liemenėlę“, – tam tikrus niuansus atskleidė plastikos chirurgas.

Prieš ryžtantis operacijai rekomenduojama pagalvoti apie šeimos pagausėjimą ateityje. Nors kai kurios plastinės operacijos neturi įtakos nėštumui ar žindymui, tačiau nėra garantijų, kad po pakartotinio nėštumo vėl neprireiks panašios operacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių