Quantcast

Moksleivių kuprinės tapo lengvesnės

Kasdienis sunkios kuprinės nešiojimas vaikui gali tapti nugaros skausmų, rankų tirpimo bei kitų sutrikimų priežastimi. Tad Klaipėdos visuomenės sveikatos biuras pradėjo mėnesį truksiančią akciją "Ar žinai, kiek sveria tavo kuprinė?". Planuojama pasverti apie 6,5 tūkst. 1−6 klasių mokinių ir jų kuprinių.

Visuomenės sveikatos specialistė Diana Butkienė pasidžiaugė, kad kasmet vaikų kuprinės tampa vis lengvesnės. Optimaliausias viso nešulio svoris vaikams yra ne daugiau kaip 10 proc. jų kūno svorio, sunkesnės gali tapti įvairių sutrikimų ir nugaros skausmų priežastimi.

"Pastaraisiais metais pastebime, kad kuprinių svoris mažėja. Gal ir tėvai pradėjo jas pirkti kokybiškesnes, netaupydami vaiko sveikatos sąskaita. Gal turėjo įtakos ir tas kasmetis kuprinių svėrimas. Kurią nors dieną ta kuprinė gali būti ir kiek sunkesnė, bet svarbu, kad diržai būtų suderinti ir ji nekabotų žemiau liemens", – pastebėjo D.Butkienė.

Vakar, pirmąją akcijos dieną, iš 400 pasvertų kuprinių tik penkios buvo per sunkios.

"Pažiūrėję jų turinį, pamatėme labai daug daiktų, kurie vaikui yra nereikalingi. O pernai kuprinių, kurių svoris viršijo 15 proc. moksleivio kūno svorio, buvo net 7,6 proc.", – teigė D.Butkienė.

Esą netaisyklingas jos nešimas bei svorio nekontroliavimas turi įtakos formuojantis netaisyklingai vaiko laikysenai.

Pagal higienos normos reikalavimus, tuščios pradinuko mokyklinės kuprinės svoris turi būti iki 700 g, vyresnių klasių mokinio kuprinė gali sverti iki 1 kg.

Patogiausi yra 3,5–4 cm pločio kuprinės diržai, paminkštinti pečių zonoje. Diržai būtinai turi būti reguliuojami, kad vaikas pats galėtų užsidėti kuprinę ant pečių, pernelyg daug neužlauždamas rankų.

Svarbu nepamiršti ir atšvaitų, nes šaltuoju metų laiku vaikai dažnai į mokyklą ir iš jos eis tamsoje, todėl atšvaitai turėtų būti ant abiejų kuprinės šonų ir priekio. Kuo jų daugiau ir ryškesnių, tuo vaikas bus saugesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių