Quantcast

Moksleivis skolą užkorė šeimai

Klaipėdiečių šeima nebežino, kaip atpratinti pilnametystės sulaukusį, tačiau mokyklos dar nebaigusį sūnų nuo skolinimosi. Greituosius kreditus vaikinui suteikiančioms bendrovėms nesvarbu, kad jaunuolis pats dar neuždirba nė euro.


 

Klaipėdiečių šeima nebežino, kaip atpratinti pilnametystės sulaukusį, tačiau mokyklos dar nebaigusį sūnų nuo skolinimosi. Greituosius kreditus vaikinui suteikiančioms bendrovėms nesvarbu, kad jaunuolis pats dar neuždirba nė euro.

Skolinosi iš 5 bendrovių

Pilnamečio moksleivio tėvas Olegas nebežino, kaip spėti mokėti sūnaus skolas. Tėvas bandė išmokyti atžalą gyventi taupiai, skaičiuoti pinigus ir būti atsakingam. Vyras nustebo sužinojęs, kad jo pastangos davė priešingą efektą – nuostolių turėjo visa šeima. Mat mokinys ėmė beatodairiškai skolintis pinigų iš greitųjų kreditų bendrovių.

Tėvai apie tai sužinojo, kai į namus pradėjo plaukti raginimai grąžinti paskolą su nemenkais procentais.

Sukvietę šeimos tarybą namiškiai bandė sužinoti, kam mokinys išleido pasiskolintus 100 eurų. Nežinia, ar vaikinas sakė tiesą, bet jo kalba buvo logiška.

Pasiskolintus pinigus išleido tiesiog pramogoms.

Tikino, kad skolą dalimis žadėjo grąžinti iš tėčio kiekvieną mėnesį jam į sąskaitą padedamų kišenpinigių.

Vieną mėnesį vaikinas būtent taip ir pasielgė, tačiau kitą, dar kitą ir trečią kartą reikiamos sumos savo banko sąskaitoje nebeišlaikė.

Netrukus tėvas sužinojo, kad jo atžala, savo gyvenime dar neuždirbęs nė cento, jau skolingas penkioms greitųjų kreditų bendrovėms.

Su kreditoriais nesusikalbėjo

Supratęs, kad pokalbiai su sūnumi naudos neatneša, klaipėdietis Olegas nuėjo į vieną pinigų skolinusią bendrovę ir paprašė daugiau sūnui kreditų neduoti.

"Kalbėjau, aiškinau, prašiau, kad įtrauktų į sąrašą asmenų, kuriems negalima skolinti pinigų, panašiai kaip tai daro kazino. Bandžiau aiškinti, kad pinigus iš jų skolinosi žmogus, kuris neturi jokio turto, jokių pajamų. Klausiau, kodėl jie neįsitikina, ar žmogus bus pajėgus atiduoti kreditą. Tačiau likau neišgirstas. Tai mane labai nustebino ir supykdė, – liejo emocijas vyras. – Su apmaudu turiu pripažinti, kad mano pilnametis sūnus yra nebrandi asmenybė, bet juk tai nereiškia, kad tai turi tapti pagrindu visą šeimą įklampinti į skolas. Gali atsitikti, kad per tokius dalykus vieną dieną neteksime būsto."

Olego pasakojimas nėra toks šiurpinantis, kaip kitos klaipėdietės, panorusios likti neįvardyta net vardu.

Moteris neteko vilties kada nors išbristi iš skolų, nes jos suaugęs sūnus įklimpo į narkotikų liūną. Kvaišalų pardavėjai jo nesivaiko ir negrasina fiziniu susidorojimu, jie tiesiog patarė pasiskolinti pinigų narkotikams iš greitųjų kreditų bendrovių.

Situacija tapo nevaldoma. Kad grąžintų visas sūnaus skolas, moteriai tektų dirbti ne vienerius metus nepasiliekant sau nė cento.

Tėvai nesusikalba su vaikais

Lietuvos smulkiųjų vartojimo kreditų asociacijos prezidentas Liutauras Valickas tikino, kad jau porą metų veikia registras asmenų, kuriems greitieji kreditai, jų pačių prašymu, neteikiami. Tačiau šio registro duomenimis naudojasi tik asociacijos narės, o įsirašyti į sąrašą gali tik patys to pageidaujantys asmenys. Rinkoje yra kur kas daugiau bendrovių, teikiančių smulkiuosius kreditus, nei vienija asociacija.

"Nepamirškime, kad gyvename teisinėje valstybėje ir, kad ir kaip skaudu bebūtų mums patiems dėl neatsakingai ir nesaikingai besiskolinančiųjų, asmens duomenų apsaugos reikalavimai neleidžia tretiesiems asmenims – tėvams, sutuoktiniams, seneliams, anūkams, vaikams – riboti kito žmogaus teisių, – aiškino L.Valickas. – Asociacija kaip įmanydama stengiasi spręsti kylančius rūpesčius, kuriuos kasdien padiktuoja gyvenimas. Deja, dažnai tėvai teigia nesusikalbantys su savo suaugusiu vaiku, nori užblokuoti jo galimybę skolintis ir stebisi, kad asociacija neleidžia to padaryti. Pirmiausia stebina, kad tėvai nežino, kam jų vaikai išleidžia pinigus. Dažnai paklausę tokių dalykų išgirstame, kad jauni žmonės nesikalba su tėvais. Panašu, kad už šią situaciją atsakomybę bandoma permesti paslaugos teikėjui, valstybei, panašu, kad ir žiniasklaidai."

Patarė už sūnų nemokėti

L.Valickas tikino, kad kiekvienas besiskolinantis yra patikrinamas. Taip įsitikinama, ar jis bus pajėgus grąžinti paskolą.

Veikiausiai Olego sūnus pateikė informaciją, kuri galėjo suklaidinti greitųjų paskolų įmones. Oficialiai reikalaujama vertinti šeimos pajamas. Tad mokinys visiškai nepameluoja pranešdamas, kiek uždirba tėtis, mama, ir pasakydamas, kokios yra šeimos pajamos.

Paslaugos teikimas yra dviejų pusių sutartis. Kiekvienam besiskolinančiam labai aiškiai yra paaiškinama, kiek ir kada jis privalės mokėti.

Paskolas teikiančios bendrovės teigia, kad besiskolinantysis turi įvertinti, kad tokie įsipareigojimai jam bus pakeliami.

"Ne įmonė atsakinga, kad kažkuris šeimos narių kitiems nežinant pasiėmė smulkųjį kreditą. Juk asmens duomenys nebuvo suklastoti, asmuo buvo identifikuotas ir viską padarė teisėtai. Tėvai neretai klausia panašių dalykų – ką daryti, kai suaugę vaikai paima kreditą. Patikinu, kreditų ėmimas nėra toks baisus, kaip kartais norima pavaizduoti, palyginant su priklausomybe nuo alkoholio ar narkotikų. Konsultuodami pabrėžiame, kad artimieji jokių įstatymų neįpareigojami už juos grąžinti kreditus. Todėl tėvams patariame nemokėti už jaunus žmones. Nes atidavę skolą už vaikus tėvai daro jiems meškos paslaugą. Informacinėse sistemose jis matomas kaip puikus klientas, laiku vykdantis finansinius įsipareigojimus", – patarė L.Valickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
kad ir dabar skaitau si straipsni, o reklamos isgamu bega, fu slykstu tiediog!!!

Rita

Rita portretas
isgamos tie greitieji kreditai, legalus zmoniu pasinaudojimas, ir valstybe nieko nedaro... jiems turbut eilini karta nauda is to ...

miestietė

miestietė portretas
Kokios nesąmonės,kaip galima skolinti pinigus žmogui,kuris nieko neuždirba?ir prie ko čia kiek uždirba tėvas,prie ko šeimos pajamos?Juk tas jaunuolis jau ir taip sėdi tėvams ant sprando,valgo,rengiamas,naudojasi komunalinėm paslaugom.Patarimas tėvui nemokėti skolų,nes kitaip sūnus nesupras ir dar gerai išlupti kailį,nes kitaip problemos dar tik didės.Ir išvis neaišku,gal tas sūnelis skolinasi narkotikams.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių