Quantcast

Per miesto gimtadienį atgims viduramžiai

Pirmadienį Klaipėdoje bus minimas miesto gimtadienis. Šia proga vėl atgims viduramžių miestas, viename viešojo transporto maršrutų prasidės projektas "Istorija veža". Tradiciškai bus įteiktas ir Klaipėdos miesto garbės piliečio ženklas bei kultūros magistrų žiedai.

Formuojasi gerbėjų būrys

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis pastebėjo, kad šventės dieną vyksiantis renginys – patrauklus būdas prisiliesti prie uostamiesčio praeities.

"Mes galime ją studijuoti universitetuose, pažinti muziejuose, tačiau galime ateiti į tokius renginius", – teigė N.Lendraitis.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius dr. Jonas Genys pabrėžė, kad miesto gimtadienio šventė jau tapo gražia tradicija, skaičiuojančia bemaž 15 metų.

Anot direktoriaus, per šį laiką susiformavo ir Klaipėdos gimtadienio gerbėjų būrys – šventiniame renginyje apsilanko apie 2–7 tūkst. žmonių.

Keičiama vieta

Šiemet miesto gimtadienio renginys vyks ne Klaipėdos piliavietėje, kaip įprasta, o Didžiosios Vandens g. 2 esančiose Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro erdvėse.

"Keičiame ne iš "mandrumo", bet todėl, kad pačioje piliavietėje vyksta labai matomi darbai. Tiesą sakant, nelabai būtume sutilpę į šią erdvę", – paaiškino muziejaus direktorius.

Naujojoje šventės vietoje – dviejuose kiemuose ir vyks XIII a. dvasia alsuojantis renginys. Jo metu galima išvysti kuršių ir ordino riterių prisistatymų, kovų, prisijungti prie kitų veiklų. Renginys čia prasidės nuo 16 val. ir tęsis iki pat 22 val.

Prisimins miesto įkūrimą

Kuršių istorijos klubo "Pilsots" narys Benas Šimkus pasakojo, kad praėjusiais metais klaipėdiečiai buvo supažindinti su pačia kuršių gentimi, o šiemet bus pasakojami Klaipėdos miesto įkūrimo įvykiai.

"Atsiranda dar vienas naujas veikėjas – ordinas. Žmonės sužinos, kuo skyrėsi ginkluotės, kokios tai buvo skirtingos jėgos", – paaiškino B.Šimkus.

Renginio metu bus galima susipažinti ir su tradicinėmis to meto pramogomis, žaidimais. Šventinį šurmulį kurs archajiškos muzikos atlikėjai "Krikragaa", "Gyvata" bei "Joryj Kloc" iš Ukrainos.

Šventės teritorijoje įsikurs ir būrys amatininkų. Bus galima pabendrauti su kanklių meistrais, puodžiais, kalviais, audėjomis pasvarinėmis staklėmis, juvelyrais, archajinių drabužių siuvėjais, stiklo karoliukų meistre, vytinių juostų vyjėja.

Užvirs kovos

Miesto gimtadienio šventėje numatoma ir kovų, kuriose dalyvaus vikingai, kuršiai, ordino kariai. Norintieji galės stebėti Klaipėdos gimimo – Memelburgo pilies įkūrimo inscenizaciją ir masines kovas.

Renginyje dalyvaus ir kitų genčių rekonstruktorių klubai iš Lietuvos bei užsienio šalių miestų.

"Norime įvairiapusiškai atskleisti mūsų istoriją, kad žmogus po renginio išsineštų pasitikėjimą savimi, savo miestu. Nesvarbu, ar jis palaikys ordino, ar kuršių pusę, manau, po renginio jis turės kitą nuomonę ir taps didesniu savo miesto patriotu", – teigė "Pilsots" atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių