Quantcast

Miestą užlies žiedų jūra

Miestiečiai dar turi laiko pasigrožėti pavasarinėmis gėlėmis, kurias netrukus pakeis vasarinės. Naujus žiedus nekantraujantiesiems pamatyti žadamos naujos kompozicijos, ryškios spalvos ir gėlių įvairovė. Klaipėdiečiai turi ir savų pasiūlymų, kaip papuošti miestą. Tam būtų galima panaudoti net ir burokėlius ar salotas.


 

Miestiečiai dar turi laiko pasigrožėti pavasarinėmis gėlėmis, kurias netrukus pakeis vasarinės. Naujus žiedus nekantraujantiesiems pamatyti žadamos naujos kompozicijos, ryškios spalvos ir gėlių įvairovė. Klaipėdiečiai turi ir savų pasiūlymų, kaip papuošti miestą. Tam būtų galima panaudoti net ir burokėlius ar salotas.

Kad nebūtų monotonijos

Naujais žiedais miesto gėlynai pradės puoštis šią arba kitą savaitę. Vasaros gėlių sodinimui miesto valdžia pradeda ruoštis dar rudenį.

Tiekėjui pateikiamas užsakymas, kokias gėles planuojama sodinti, kiek jų reikėtų. Renkamasi iš beveik šimto rūšių.

"Visus pagrindinius akcentus susidėliojame žiemą. Pavasarį deriname žiedų spalvas. Tiksliname, ar tiekėjas turi reikiamą gėlių kiekį. Tad dar negaliu pasakyti, kokie žiedai tiksliai papuoš vieną ar kitą miesto erdvę", – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Puošiant miestą gėlėmis, nuolat ieškoma naujovių. Prieš trejus metus centre "nutūpė" ryškios boružėlės.

Didelių naujovių šią vasarą gėlynuose neplanuojama.

Pasak I.Šakalienės, ketinama išlaikyti praėjusio sezono stilių. Miestiečius ir atvykėlius bus stengiamasi sužavėti gėlių įvairove ir ryškiais jų žiedais.

"Nenorime, kad visi gėlynai būtų vienodi. Pamaišysime gėles, derinsime skirtingas žiedų spalvas. Norime, kad nebūtų monotonijos. Kažkokio stebuklo mūsų klimatinėje zonoje nelabai įmanoma sukurti. Darome, ką galime", – tikino vedėja.

Planuose – naujas rožynas

Tarp gėlių, kurios papuoš miesto erdves, bus ir karališkosios begonijos, krūminės chrizantemos, žydrūnai, sprigės, pelargonijos, petunijos, surfinijos.

"Visur visko po truputėlį", – komentavo vedėja.

Pirmiausia vasarinės gėlės bus sodinamos vietose, kur nebuvo pasodintos pavasarinės. Vėliau jomis bus pakeistos dar tebežydinčios našlaitės. Teatro aikštę papuoš tūrinės kompozicijos.

"Didesnių planų turime rudeniui. Galvojame senamiestyje įrengti dar vieną rožyną. Esantis prie "Meridiano", taip pat žiedinėje sankryžoje prie Senojo turgaus labai pasiteisino", – tvirtino vedėja.

I.Šakalienė pasakojo, kad naujovių miesto gėlynams ieškoma kataloguose.

Į parodas, kuriose pateikiamos naujausios apželdinimo tendencijos, savivaldybės specialistai neturi galimybių nuvažiuoti.

"Apsilankome vietinėse. Atostogų metu nuvykstame į vieną kitą šalį patys. Pasisemiame ir iš ten vieną ar kitą idėją. Juk kiekviena šalis yra išskirtinė savo želdiniais, gėlynais. Tokių mažų detalių, kaip boružėlės, trūksta mieste. Jos suteikia jaukumo", – tvirtino vedėja.

Gėles atveža iš Ukmergės

Dabar gėlės, kurios puošia miestą, į Klaipėdą atvežamos iš Ukmergėje esančio vieno ūkio. Sutartis su tiekėju buvo pasirašyta trejiems metams. Jis išrinktas viešo konkurso būdu.

I.Šakalienė džiaugėsi, kad pastaruoju metu gaunamos gėlės yra kokybiškos.

Vedėja prisiminė, kad prieš daug metų yra buvęs atvejis, kai tuomečiam tiekėjui teko grąžinti atvežtas gėles, nes jos buvo nekokybiškos, suvargusios.

"Dabartiniu tiekėju džiaugiamės. Neturime jokių pretenzijų", – komentavo vedėja.

I.Šakalienė atkreipė dėmesį, kad miesto gėlynų plotas yra labai didelis.

Vienmetėmis gėlėmis apsodinama beveik 2,3 tūkst., daugiametėmis – beveik 3,2 tūkst. kv. m erdvių.

Pakabinamos, pastatomos vazos, tūrinės kompozicijos sudaro beveik 320 kv. m.

"Plotai tikrai dideli. Norint, kad tokio dydžio gėlynai gražiai atrodytų, reikia, jog augalai būtų vienodo dydžio, gražūs. Priešingu atveju viskas atrodys šiukšlynas", – komentavo vedėja.

Šiemet gėlėms yra skirta 75,3 tūkst. eurų. Panaši suma buvo atseikėta ir ankstesniais metais.

"Įvertinus lėšas ir plotus, sukamės, kaip galime", – tvirtino vedėja.

Trūksta klaipėdiečių iniciatyvų

Kai kurie klaipėdiečiai stebisi, kad miesto valdžia už gėles moka daug.

Tačiau, anot I.Šakalienės, gėlė gėlei nelygi. Tas, kurias perka savivaldybė, yra su susiformavusiais žiedynais, šaknų sistema, kiekviena pasodinta atskirame indelyje.

"Pagal gėlių kokybę kaina tikrai normali. Aišku, norėtųsi pirkti pigiau. Tačiau turguje kainos taip pat panašios. Mes už našlaitę mokame apie 0,4 euro, pelargoniją – 1,82 euro. Gal turguje ir pigiau galima nupirkti, bet kokybė bus kita", – teigė vedėja.

Miesto želdinius prižiūrinčios įmonės "Klaipėdos želdiniai" direktorius Gediminas Valašinas užtikrino, kad uostamiestis pagal turimas lėšas gėlynus tvarko gerai.

"Žinoma, lygiuotis yra į ką. Galima pasižiūrėti, kokie gėlynai Ventspilyje, tačiau ten skiriami visai kiti pinigai ne tik gėlėms įsigyti, bet ir jų priežiūrai", – teigė vadovas.

Pasak G.Valašino, gėlėms didesnį dėmesį galėtų skirti ir patys klaipėdiečiai. Jomis papuošti balkonus, lauko kavines, įstaigas, o ne tik laukti, kol viešas erdves papuoš valdžia.

"Aišku, pakabinti ar pastatyti vieną rudą vazoną su petunija neužtenka. Dar ją pamiršta palaistyti, ir auga vargana. Tokia gėlė miesto tikrai nepapuoš", – pabrėžė direktorius.

Iš gėlynų – į kapines

Anot G.Valašino, papuošti gėlėmis būtų galima daugiau erdvių. Diskutuota jas sodinti prie sankryžų, vadinamuosiuose žieduose.

"Tikrai pagyvintų aplinką. Žmonės, mašinose laukdami, kada galės važiuoti, pasigrožėtų. Kai aplink vien asfaltas, aplinką labai pagyvina ryškūs žiedai. Tačiau miestas pagal turimas lėšas gerai tvarkosi. Tinkamai parinktos ir gėlės. Vienmečių žiedai yra ryškesni nei daugiamečių", – komentavo specialistas.

G.Valašinas atkreipė dėmesį, kad patys klaipėdiečiai darko miesto gėlynus.

Dažnai pasitaiko atvejų, kai gėlės yra pavagiamos. Šį sezoną tarp ilgapirščių ypač populiarios buvo mėlynos našlaitės.

Manoma, kad dingusios gėlės nukeliauja į turgų ar į kapines ant artimųjų kapų.

Būna, kad nuraškomi ir tulpių žiedai, gėlės išlaužomos.

G.Valašino teigimu, nors gėlės, kuriomis prekiaujama turguje, skiriasi nuo sodinamų miesto darželiuose, sugauti vagis sudėtinga.

"Reikia pagauti už rankos. Būna, kad gėles pavagia ir paprastos moterėlės, kurių net neįtartum. Tokių atvejų tikrai yra buvę", – tvirtino vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Susipazinusi

Susipazinusi portretas
Pritariu, kad prastai šienaujama, areprezentacines vietos nesutvarkytos, pvz.ZVEJU RUMAI. Antra, del gėlių. Kiekvieno skvero apželdinimui reikia paruošti gėlyno planą, trūkumas specialistų. Klaipėdai reikia jūrinio miesto savitų gėlynų, ornamentinių. Apie kalbama jau senai...

kur

kur portretas
dingo daugiametes geles. Maziau vargo butu, jei dalis sodinuku butu daugiameciai augalai. Veslios margalapes, vilkdalgiai... ai, daugybe ju.

hmm

hmm portretas
labai grazu, kad puosiate miesta, bet valdzia dar turetu atkreipti demesi, kad mieste reikia zole pjauti. Pienes zydi, pukai skraido, zole iki keliu. Tai gal po miesta kokiu aviu paleiskite, zole bus trumpa? Sutaupysite milijonus?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai
    Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai

    Šiandien išaušo klaipėdiečių ilgai laukta diena – duris lankytojams po rekonstrukcijos atvers Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Penkerius metus be savo namų dirbę teatralai kvies ne tik mėgautis pastatymais, bet ir įve...

    24
  • Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai
    Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai

    Klaipėdoje pabaigti Baltijos prospekto, Šilutės plento ir Vilniaus plento žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai, pranešė miesto savivaldybė. ...

    4
  • Žada vėjus ir darganą
    Žada vėjus ir darganą

    Sinoptikai nieko gero artimiausioms dienoms nežada – bus šalta, vėjuota, o kai kuriomis dienomis galime sulaukti ir šlapdribos. Malonesnių orų galima tikėtis tik ateinančios savaitės pabaigoje. ...

    3
  • „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą
    „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą

    Naftos importo ir perdirbimo bendrovė „Orlen Lietuva“ teigia atlyginusi aplinkosaugininkų nustatytą 146,4 tūkst. eurų žalą, kai vasario pradžioje Baltijos jūroje ties Būtingės naftos terminalu išsiliejo beveik 2 tonų naftos. ...

    7
  • Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos
    Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos

    Už kelių kilometrų nuo uostamiesčio esanti sodų bendrija „Tolupis“ turėjo įveikti sudėtingą iššūkį dėl asfalto tiesimo. Sodininkus ne tik teko įkalbinėti prisidėti prie projekto. Atsirado ir sunkiai suvokiamų reakcij...

    6
  • Dėl Vingio perėjos – diskusijos
    Dėl Vingio perėjos – diskusijos

    Dėl Vingio pasažo požeminės perėjos vis dar nepriimti sprendimai. Tokią padėtį veikiausiai lėmė darbų atlikimo kaina, kuri gerokai didesnė, nei tikėtasi. Tad klausimą, palikti požeminę perėją ar įrengti antžeminę, ketinama pakartotinai kel...

    7
  • Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena
    Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena

    Lietuvos jūrų muziejus 45-ąjį sezoną pradeda įspūdingu projektu „Su jūra mes didesni“, kuris iki rudens jūrinės Lietuvos idėjas skleis labiausiai nuo Baltijos nutolusiame regione – Aukštaitijoje. ...

  • Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?
    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?

    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų uostamiesčio gyventojams – vis dar aktualios. Tačiau daugelyje kiemų jos pamažu naikinamos, kadangi prioritetas teikiamas mašinų vietų, vaikų žaidimų aikštelių, suoliukų, žaliųjų plot...

    24
  • Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai
    Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai

    Uostamiesčio gyventojams įgriso naktimis triukšmingais automobiliais važinėjantys ir ramybės neduodantys jaunuoliai. Pareigūnai tikina, kad triukšmą keliančios modifikuotos automobilių išmetimo sistemos ne visais atvejais neatitin...

    26
  • Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas
    Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas

    Artimųjų amžinojo poilsio vietas lankantys klaipėdiečiai jau gali naudotis vandens čiaupais. Prižiūrėtojai įjungė vandens tiekimą Lėbartų ir Joniškės kapinėse. ...

    5
Daugiau straipsnių