Quantcast

Metų renovacijos projekto rinkimuose – daugiabutis iš Klaipėdos

  • Teksto dydis:

Lietuvoje renkamas Metų renovacijos projektas – Lietuvos gyventojai bei įvairių sričių ekspertai kviečiami įvertinti daugiabučių renovacijos projektus. Pretendentus rinkimams kviečiami siūlyti visi – vienintelis kriterijus kandidatams, kad tai būtų daugiabutis, kurio renovacija baigta 2017-2018 m.

Metų renovacijos projekto rinkimus inicijavo Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), kuri koordinuoja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimą Lietuvoje.

Pretenduoja daugiabutis Tiltų g. 4

Į Būsto energijos taupymo agentūros sudarytą preliminarų kandidatų sąrašą jau yra įtrauktas ir renovuotas daugiabutis Klaipėdoje, adresu Tiltų g. 4. Tai yra 1920 m. statybos daugiabutis, priklausantis kultūriniam paveldui. Renovuojant tokius namus, galima taikyti ne visas priemones, kadangi turi būti ne tik pasiekti energinio efektyvumo rodikliai, bet ir išsaugota istorija. Tačiau nepaisant apribojimų, daugiabutis pasiekė aukštus sutaupymų rodiklius – B energinio efektyvumo klasę.

Šis daugiabutis įtrauktas į Metų renovacijos projekto rinkimus, nes tai yra geras pavyzdys, kad ir kultūriniam paveldui priklausančius daugiabučius galima renovuoti ir pasiekti įspūdingų sutaupymų.

Siūlyti kandidatus kviečiami visi

Pretendentai į Metų renovacijos projektą pristatomi nuo balandžio 8 d. kiekvieną darbo dieną BETA „Facebook“ puslapyje bei naujienų portaluose.

Čia vyks ir atviras balsavimas. Bus galima rinktis iš pirminio BETA atrinktų pretendentų sąrašo, tačiau gyventojai kviečiami nominuoti ir savo siūlomus daugiabučius.

Metų renovacijos projektų rinkimams siūlomus daugiabučius namus su trumpu paaiškinimu, kodėl jie nusipelnė būti įtraukti į geriausiųjų sąrašą, galima siųsti žinute BETA „Facebook“ puslapyje arba siūlyti užpildžius formą tinklalapyje betalt.lt. Rinkimų laimėtojai paaiškės balandžio pabaigoje.

Vertins komisija ir skaitytojai

Geriausiai vertinamą projektą atvirame balsavime išrinks visuomenė ir iš įvairių sričių ekspertų sudaryta komisija. Suskaičiavus balsus bus išrinkti Metų renovacijos projektai – geriausiai įvertintas ekspertų komisijos ir daugiausia skaitytojų balsų sulaukęs projektas.

Į metų renovacijos rinkimų komisiją įtrauktas Knutas Holleris, Vokietijoje įsikūrusios organizacijos Būsto iniciatyva Rytų Europai (IWO) valdybos pirmininkas. Ši nevyriausybinė organizacija siekia skatinti daugiabučių namų atnaujinimą Rytų Europos regione, kuriame yra didelė senos statybos, energetiškai neefektyvių daugiabučių namų koncentracija.

Be šio eksperto, komisijoje taip pat dalyvaus VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto Pastatų energetikos katedros docentas dr. Giedrius Šiupšinskas, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas dr. Valdas Lukoševičius, Būsto rūmų atstovas ir Aplinkos ministerijos Klimato kaitos politikos skyriaus ir Statybos ir teritorijų planavimo departamento atstovai.

Rinkimai taps tradicija

Ekspertų komisija vertinant Metų renovacijos projektui pateiktus namus bus kviečiama atsižvelgti į platų kriterijų ratą: energetinį efektyvumą, architektūrinius sprendimus, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą, indėlį į aplinkos tausojimą, bendruomeniškumą, projekto indėlį į platesnį gyvenamosios aplinkos atnaujinimą (gatvėje, rajone).

„Per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje jau atnaujinta beveik 2 200 daugiabučių. Renovacija ne tik padėjo sumažinti jų energijos sąnaudas bei šildymo sąskaitas gyventojams, tačiau ir prisidėjo prie miestų atsinaujinimo ir gamtos tausojimo. Metų projektų rinkimai padės geriau atskleisti skirtingus renovacijos privalumus“, – sakė Valius Serbenta, Būsto energijos taupymo agentūros vadovas.

Anot jo, planuojama, kad šie rinkimai taps kasmetine tradicija ir atkreips visuomenės dėmesį į senų, energetiškai neefektyvių daugiabučių renovacijos svarbą.

Rinkti metų renovacijos projektą galės visi Lietuvos gyventojai balsuodami BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portaluose. Suskaičiavus balsus bus išrinkti Metų renovacijos projektai – geriausiai įvertintas ekspertų komisijos ir daugiausia skaitytojų balsų sulaukęs projektas.


Šiame straipsnyje: BETArenovacijadaugiabučiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anicetas Paulikas

Anicetas Paulikas portretas
(BETA) koordinuoja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimą Lietuvoje.Problema, BETA neužtikrina renovacijos darbų kokybės, padarytas paslėptas brokas. Daugiabutis namas atnaujintas 2011 metais su paslėptu broku. Fasadinis tinkas yra ne šiaip viena medžiaga, o sudėtinė įvairių medžiagų (sluoksnių) sistema ir jo kokybė bei ilgaamžiškumas priklauso nuo daugelio veiksnių: pagrindo tipo ir būklės, pasirinkto tinko tipo, tinko faktūros ir pigmentų, padengimo būdo, sluoksnio storio, fasado atskirų dalių paskirties (sienos, angokraščiai, cokolis ir pan.).Valstybė ir gyventojai sumokėjo ir tebemoka už paslėptą broką – išorės sienos masiškai byra, trupinėja – atšokinėja dažai ir apdailos sudėtinis sluoksnis su armavimu. Kada BETA inicijos, patikslins - patvirtins atnaujinto daugiabučio namo atsipirkimo laikotarpį, atnaujinto daugiabučio namo eksploatavimo garantiją? Ar BETA turi finansinius svertus kaip vykdyti pakartotina atnaujinimą.

Man

Man  portretas
dafeni ta jūsu renovacijos pinigu melžykla.Galit nekišti ir tep žinau kad viens smegenu knisims su ana yr

minde

minde portretas
kaune geriausia renovacija gelezinio vilko 1 name daro jau pusantru metu bet galo nera.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių