Quantcast

Metų jūrininkas ramybės nemėgsta

Klaipėdietis jūrų kapitonas Juozas Liepuonius neseniai grįžo iš misijos prie Afrikos krantų – vadovavo karinei fregatai, saugančiai vienos Libijoje dirbančios korporacijos inžinierius. Ši šalis vis dar apimta sumaišties, pilietinis karas ten dar nesibaigęs. Tačiau pusiau juokais jis užsiminė, kad adrenaliną mėgstančiam ir rizikos nebijančiam žmogui toks darbas tobulai tinka. "Koks iš lopšio, toks į grabą", – šyptelėjo J.Liepuonius.

Policija nesikiša

– Esate kilęs iš Suvalkijos. Papasakokite, kaip atsidūrėte Klaipėdoje?

– Dar mokyklos laikais pasvajodavau apie jūrininko profesiją. Baigiau mokslus Liepojoje, tada truputį padirbėjau Latvijoje ir galiausiai persikėliau į Klaipėdą. Dirbau tanklaiviuose, plaukiojančiose bazėse su 250 žmonių įgula, įvairiuose gelbėjimo, žvejybiniuose, prekybiniuose laivuose. Taip likimas lėmė, kad nuo 1995-ųjų pradėjau dirbti įvairioms užsienio bendrovėms priklausančiuose laivuose. Paskutinis, kuriuo plaukioju, – Didžiosios Britanijos.

– Juose uždarbis didesnis?

– Nepalyginamai. Maža to, kitaip vertinamas žmogus. Svarbiausia, kad būtų geras kvalifikuotas specialistas ir kompanijai neštų naudą. Dar reikalingas sugebėjimas laviruoti net pačiose kritiškiausiose situacijose, kai niekas iš šalies negali padėti.

– Ekstremalių situacijų jūsų darbe netrūksta. Pastaruosius kelis mėnesius praleidote karštuose taškuose Viduržemio jūroje ir Afrikos pakrantėje.

– Tikrai pasitaiko. Libijoje iš esmės vyksta karo veiksmai – tęsiasi pilietinis karas, viskas sprendžiama ginklu. Šalyje, kiek žinau, yra trys valdančios grupuotės. Sprendžiant iš vietinių kalbų, jie jau pradėjo ilgėtis diktatoriaus Muammaro Gaddafi. Jam valdant žmonės turėjo visas socialines garantijas – nemokamą gydymą, mokymą, transportą. O dabar Libijoje chaosas, kas daugiau įtakos turi, kieno grupuotė didesnė, tas ir laimi. Iš principo tai 1990-ieji Lietuvoje, tik daug sudėtingesne forma. Kas nors nepatiko, šaudo. Policija per daug nesikiša, kad neįžiebtų dar didesnių konfliktų. Esą tegul vyrai išsiaiškina tarpusavyje.

Kovoja dėl pabėgėlių

– Pagrindinė jūsų užduotis buvo saugoti Libijoje dirbančius Didžiosios Britanijos kompanijos darbuotojus.

– Saugojome ne tik britus, bet ir kitus Europos Sąjungos piliečius, buvo olandų, vienas italas. Taip pat gaudavome papildomų darbų, pavyzdžiui, sulaikyti nelegalus, kurie bando kirsti Libijos teritorinius vandenis. Už kiekvieną sulaikytąjį Europos Sąjunga kranto apsaugai ar kitiems moka pinigus. Kartą uoste dvi grupuotės susikovė tarpusavyje dėl daugiau kaip 600 nelegalų. Viskas dėl pinigų. Saugojome tanklaivius, nes vien per gegužę apiplėšė tris. Kai šalyje vyrauja chaosas, atsiranda blogiukų, norinčių pasipelnyti, užpuldinėja. Kartais stebiuosi, kokios atsipalaidavusios būna didelių ir solidžių laivų įgulos. Įsivaizduokite, per vieną naktį taip apšvarino laivą, kad rytą įgula neberado net produktų. Nieko neliko. Apskritai Libijoje, kaip ir Kinijoje, su fejerverkais. Nesvarbu, gimsta ar miršta žmogus, visada šaudoma. Reikia pasisaugoti, nes į tave gali pataikyti ir atsitiktinės kulkos. Keletas tokių atvejų yra buvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

keista

keista portretas
"Metų jūrininkas " net juokas neima.Dar įdomu už kiek tą "Metų jūrininką" pirkote?

Rybackaja slava

Rybackaja slava portretas
Koks kapitonas,dokumentus pirko latvijoi,straipsnis buvo klaipedoje 1990 m klaipeda pati rase a pie ta kapitona

zosė

zosė portretas
kokiose įmonėse dar dirbat?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių