Quantcast

Menininkai persikels į elektrinės erdves

„Klaipėdos energijos“ elektrinės, esančios Danės gatvėje, teritoriją ir erdves ateityje užims uostamiesčio menininkai. Numatoma, kad ši teritorija turėtų būti pritaikyta visuomenės reikmėms. Kūrėjai jau spėjo įvertinti jiems atiteksiančias valdas, kuriose vis dar verda darbai.

Pritaikys visuomenės reikmėms

Danės gatvėje esanti akcinės bendrovės „Klaipėdos energija“ elektrinė, numatoma, ateityje bus pritaikyta visuomenės reikmėms ir taps dar viena meno ir kultūros mylėtojų traukos vieta.

„Ruošiama kultūros strategija, susijusi su galima Europos kultūros sostine 2022. Kitas parametras yra tai, kad ruošiamas bendrasis planas ir jame ši teritorija yra numatyta kaip konversinė“, – paaiškino Klaipėdos vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Nemažai istorinio palikimo savyje talpinančios teritorijos konversija, ja vis dar besinaudojančios bendrovės manymu, galėtų vykti maždaug 2030-aisiais.

Įvertino menininkai

Vicemerės teigimu, prieš kurį laiką miesto delegacija jau lankėsi panašiame konversiniame objekte Taline ir šis vizitas paskatino miesto atstovus greičiau imtis dialogo su miesto kultūrininkais apie tai, ar jiems ši teritorija būtų įdomi.

Danės gatvėje esančios elektrinės erdves bei teritoriją uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas, savivaldybės administracijos darbuotojai, paveldosaugininkai, architektai bei nemenka meno bendruomenės atstovų grupė įvertino ketvirtadienį.

V.Grubliauskas teigė tikintis, kad svarbia Klaipėdos ekonominio gyvenimo dalimi buvusi teritorija po kurio laiko taps ne užkonservuota, o gyvybės nestokojančia teritorija.

Ieškos galimybių

J.Simonavičiūtė priminė, kad Klaipėdos savivaldybė nėra elektrinės pastatų savininkė, o „Klaipėdos energijos“ akcininkė.

„Mūsų turtas yra vertinamas per akcijas. Tai yra – negali paimti vieno objekto, išimti iš „Klaipėdos energijos“ ir perduoti menininkams ar kažkam kitam. Tai yra brangūs dalykai. Jeigu miestas eitų link to, kad perimtų, ateityje reikėtų investicijų, išlaikymo ir tai yra brangu, tačiau įmanoma“, – dėstė vicemerė.

Pasak mero pavaduotojos, jeigu menininkai rimtai susidomės galimybe veikti išskirtinėje teritorijoje, miestas yra pasirengęs ieškoti sprendimo variantų, kaip teritorija galėtų atitekti kūrėjams.

Bendradarbiaus ir verslas?

Pastebima, kad kai kuriuose elektrinės teritorijoje esančiose pastatuose veikla jau nevyksta, tačiau bendrovė tomis patalpomis rūpinasi ir tai, anot J.Simonavičiūtės, ilgai tęstis negalės.

„Klaipėdos energija“, uždarydama šitą elektrinę turi turėti kitus objektus mieste. Natūralu, jie bus mažesni, paskirstomieji. Tačiau juos reikės pastatyti. Todėl procesas maždaug 10–14 metų. Jis gali sutrumpėti ir todėl mes jau turime pradėti spręsti dėl tolesnio šio objekto naudojimo“, – teigė J.Simonavičiūtė.

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė neabejojo, kad idėjų, kaip šią teritoriją būtų galima paversti kultūros ir meno erdve – nestinga, tačiau taip pat pabrėžė, kad vertėtų svarstyti ir galimybes, jog ateityje čia bendradarbiautų menas ir verslas.

Išbandymas jau šiemet?

Nors visu pajėgumu technikos paveldu besididžiuojančiose patalpose menininkai galėtų įsikurti ir pradėti veikti dar negreitai, tačiau pastebima, kad tose erdvėse, kur šiuo metu veikla jau nevykdoma, būtų galima ieškoti galimybių kartkartėmis organizuoti renginius.

Kai kuriuos projektus elektrinės teritorijai, teigiama, būtų galima pritaikyti ir iš jau suformuotos šių metų Lietuvos kultūros sostinės programos.

Bendrovės generalinis direktorius Antanas Katinas teigė, kad jau šiemet teritoriją išbandyti kultūriniais renginiais galimybių yra, tačiau jie galėtų būti tik epizodiniai, iš anksto suplanuoti ir pritaikyti nedidelėms žmonių grupėms.

Menininkams kelis kartus priminta, kad kai kuriuose pastatuose vis dar vyksta gamybiniai procesai, todėl būtina laikytis saugumo reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    3
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių