Quantcast

Medžiai vėl kėlė aistras

Diskusijos dėl miesto gatvėse, viešose erdvėse augančių medžių, jų priežiūros, šalinimo nesibaigia. Pabrėžiama, kad Klaipėdai reikia vieningos programos, kurioje būtų numatyta, kaip reikia rūpintis želdiniais.

Miesto taryba patvirtino Aplinkos apsaugos rėmimo specialiąją programą. Planuojama, kad į ją bus surinkta 545,5 tūkst. eurų. Iš praėjusių metų yra likę 347,3 tūkst. eurų. Likutį ketinama panaudoti šiemet.

Be įprastų aplinkosauginių priemonių tokių kaip želdinių priežiūra, sodinimas, užterštų teritorijų valymas, lėšos bus skiriamos sakurų parko įkūrimui tarp Žvejų rūmų, Taikos prospekto, Naikupės gatvės ir įvažiuojamojo kelio į Žvejų rūmus, plano mazutu užterštos teritorijos valymui Šilutės plente tarp 13 ir 15 namų.

20 proc. surinktų į šią programą lėšų privaloma skirti sveikatos apsaugai.

Svarstant Aplinkos apsaugos rėmimo specialiąją programą, neišvengta diskusijų. Tarybos narė Nina Puteikienė klausė, kada mieste bus suformuotas normalus požiūris į medžius.

„Numatyta didelė suma, kad, tvarkant šaligatvių dangas, būtų atnaujinti ir medžiai. Tradiciškai seni medžiai bus iškirsti, o pasodinti nauji. Vakarų Europoje rūpinamasi medžiais. Šaligatvių remontas derinamas prie želdinių. Keičiant dangą, jie „apeinami“ borteliais, o ne keičiami. Juk medžiams užaugti reikia daug laiko“, – dėstė tarybos narė.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė tvirtino, kad šiemet želdinių tvarkymui Aplinkos apsaugos rėmimo specialiojoje programoje numatyta 95 tūkst. eurų.

Ji pabrėžė, kad naujais keičiami tik sergantys, puvinių pažeisti, seni, avarinės būklės medžiai.

„Geros būklės želdinių niekas nekerta. Jie paliekami augti“, – pabrėžė vedėja.

Tarybos narė Ligita Girskienė domėjosi, ar yra ruošiama vieninga želdinių tvarkymo, priežiūros programa. Pasak R.Jievaitienės, tam yra sudaryta darbo grupė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas pasakojo, kad prieš kelis mėnesius savivaldybės atstovai buvo susitikę su alboristai.

„Sulaukėme pastebėjimų, kad miesto želdinių tvarkymas mieste vyksta gera linkme. Alboristai teigė, kad gerai, jog seni, sergantys, prastos būklės medžiai keičiami naujais“, – tvirtino vadivas.

Tarybos narys Vytautas Čepas domėjosi, kada bus pagaliau tvarkomas K.Donelaičio skveras. Pasak politiko, dabar ši erdvė atrodo tikrai nekaip.

S.Budinas priminė, kad K.Donelaičio skvero tvarkymui yra susibūrusi miestiečių iniciatyvinė grupė. Dabar jie rengiasi skvero sutvarkymo projekto rengimui. Iniciatyvinė grupė paskelbė konkursą, kuriame projektuotojai turi pateikti savo parko vizijas. Iš jų bus išrinkta geriausia.

„Buvome susitikę su iniciatyvine grupe. Manau, kad kartu sugeneruosime reikalingas lėšas parko sutvarkymui“, – pabrėžė direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sėkla

Sėkla  portretas
Pjauti mokat, o sodinti? Tik centre sodinat, o likusiam mieste tik kelmai...

Pas mus

Pas mus portretas
kažkaip - staiga - medžiai "pradėjo pūti", liberastams atėjus į valdžią. Jau iškirto visą miestą!!!!!!!!!

N. Puteikienė Pauliui

N. Puteikienė Pauliui portretas
Buvo jau istorijoj tokie komsomolcai ir chunveibinai. Kažkaip blogai baigė :)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių