Quantcast

Lenkai – vėl pirmesni?

Dar niekada Pasaulio futbolo čempionatas nevyko taip arti Lietuvos. Kaimyniniame Kaliningrade šią vasarą bus žaidžiamos ketverios rungtynės, į kurias suplūs tūkstančiai futbolo gerbėjų. Tačiau priešingai nei Gdanskui ar kitiems gretimiems Lenkijos miestams, Klaipėdai iš šios sporto fiestos, regis, didesnės naudos nebus.

Panosėje – gardus kąsnis

Klaipėda ir Gdanskas (su Kaliningradu pusiaukelėje) vienas nuo kito nutolę kiek daugiau nei 300 kilometrų.

Centrinė ašis, aplink kurią šią vasarą suksis didžiuliai pinigai ir galimybė uždirbti, bus būtent Kaliningradas.

Čia šiemet birželio 25 d. – liepos 28-ąją vyks ketverios skirtingų grupių Pasaulio futbolo čempionato varžybos, sutrauksiančios lig šiol neregėtą futbolo gerbėjų armiją.

Visiems jiems reikės kažkur gyventi, valgyti, linksmintis.

Dienraščio duomenimis, futbolo sirgaliai Kaliningrado viešbučius suskubo rezervuoti dar prieš trejus metus.

Kas nespėjo, tiems nepasisekė, nes prieš gerą pusmetį naktis Kaliningrado viešbučiuose jau kainavo iki tūkstančio eurų.

Nenormalų kainų augimą bandė žaboti ir pati rusų valdžia, sudarinėjusi juoduosius viešbučių sąrašus ir ėmusi jiems taikyti sankcijas už tokį plėšikavimą.

Į šią situaciją netruko sureaguoti kaliningradiečių kaimynai lenkai, svečiams pasiūlę kur kas geresnes sąlygas.

Klaipėda, kuri nuo Kaliningrado yra bent 30 kilometrų arčiau nei Gdanskas, iš šio Pasaulio futbolo čempionato, regis, peš kur kas mažiau nei lenkai.

Ką pasirinks sirgaliai?

Keliu atstumas nuo Kaliningrado iki Gdansko yra 165 km, kuriuos, kaip tikina interneto paieškos sistema, automobiliu galima nesunkiai įveikti per beveik pustrečios valandos.

Distancija nuo Klaipėdos iki Kaliningrado – 135 km, kuri mašina įveikiama beveik per 3 valandas.

Dar reikėtų pridėti sugaištą laiką Rusijos–Lenkijos ar Rusijos–Lietuvos pasienio postuose, o tai didelio noro keliauti nepridės.

Tačiau atmetus šiuos nepatogumus, ką šiuo atveju rinksis futbolo sirgaliai, kurie norėtų plačiau pasidairyti šiame regione?

Rinkodaros specialistas Raimundas Vaitiekūnas mano, kad jo pasirinkimą, kur keliauti – į Lenkiją ar Lietuvą, lems susisiekimas.

Ryšys tarp Klaipėdos ir Kaliningrado šiuo metu yra lygiai du autobusų reisai per dieną.

Dar papildomai atsirado kaip tik čempionatui pritaikytas traukinio maršrutas Kaliningradas–Sovetskas–Klaipėda.

Bilietas nuo Kaliningrado iki Sovetsko kainuoja 214 rublių (3 eurus), o nuo Sovetsko iki Klaipėdos – 17 eurų.

Abu šiuos mokesčius teks mokėti kiekvienam vežėjui atskirai.

"Viskas priklauso nuo vadybos, tačiau žinant mūsų organizacinius gebėjimus, utopija yra tikėtis, kad sugebėsime pritraukti futbolo sirgalių srautą į Klaipėdą. Tikimybė, kad gerbėjai važiuos iš Kaliningrado į Klaipėdą taksi, tikrai nedidelė, juolab ir jų paslaugų kainos dabar įspūdingos, nors veikiausiai vis dar mažesnės nei Klaipėdoje", – dėstė R.Vaitiekūnas.

Vienintelė paguoda ES piliečiams – vizos, įvažiuojant iš Rusijos į Lietuvą ir atvirkščiai, nereikės, ją atstos bilietas į čempionato rungtynes. Ne ES piliečiams vizų reikės.

Pagrindinis kliuvinys – susisiekimas

Rinkodaros specialistas mano, kad pagrindinė problema, dėl kurios čempionato sirgaliai Klaipėdos gali ir nepasiekti, yra būtent susisiekimas.

Idealiausias šiuo atveju būtų traukinio reisas Ryga–Liepoja–Klaipėda–Sovetskas–Kaliningrada.

Tačiau viso to, kas ir ne čempionato metu pagyvintų regioninį turizmą, nėra.

"Tad realiausia, kad iš Kaliningrado atvykėliai skris į Gdanską. Ir lenkai tam jau pasiruošę. Kaip tik prieš keturis mėnesius buvau ten. Jau tada mačiau, kokie darbai vyko – magistrales šlifavo, kelius tiesė, remontavo iki pat Kaliningrado pasienio. Juolab Lenkijoje ir kainos gerokai mažesnės. Be to, žinant mūsų kokybinius parametrus ir sugebėjimus bei transporto sistemą, labai abejoju, kad pas mus užsuks tie sirgaliai. Reikėjo tam ruoštis ne dabar", – dėstė R.Vaitiekūnas.

Kvietė ir į Klaipėdą

Vis dėlto klaipėdiečiai vilčių uždirbti iš Pasaulio futbolo čempionato kaimyniniame Kaliningrade neprarado.

Klaipėdos turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė tikino, jog šiemet vykdami į visas tarptautines turizmo parodas kvietė ir agitavo žmones, ketinančius vykti į čempionato varžybas Kaliningrade, užsukti ir į Klaipėdos regioną.

"Pasigaminome net specialius lankstinukus, dalijome juos ir Olandijos, ir Londono, ir Vokietijos turizmo parodose. Negalėtume sakyti, kad žmonės tuo labai domėjosi. Kiek kalbėjau su turizmo agentūromis, kai kurios jų turės po kelias tokių sirgalių grupes. Pavyzdžiui, belgai vyksta į čempionatą ir prieš tai kelias dienas praleis Lietuvoje, bet tai nėra masinis reiškinys", – tikino R.Savickienė.

Esą labai norisi tikėti, kad, atvykę į Kaliningradą, sirgaliai sugalvotų kelioms dienoms vykti ir į Lietuvą.

R.Savickienė pasakojo, jog mėgino susisiekti ir su Kaliningrado turizmo informacijos centru, kad ten būtų padėti lankstinukai apie Klaipėdą, bet esą kaliningradiečiai patys suinteresuoti, kad atvykėliai kuo daugiau pinigų išleistų pas juos.

"Tikiuosi, kad kažkoks veiksmas vis tiek bus, kad ir minimalus. Tikiu, kad atsiras tokių, kurie užsuks į Klaipėdą iš Kaliningrado. Neabejotinai, susisiekimas yra vienas lemiamų faktorių, bet, kiek girdėjome iš vokiečių ir olandų, jie teigė, kad jų komandos Kaliningrade nežais, tai kitos varžybos jiems neįdomios. Didžiausias srautas bus britų sirgalių. Bet kuriuo atveju, papildomo svečių skaičiaus Klaipėdoje tikrai sulauksime", – įsitikinusi R.Savickienė.

Kuriama aistruolių zona

Tūkstančius sirgalių į Lietuvos pašonėje esantį Kaliningradą sukviesiantis pasaulio futbolo čempionatas vis dėlto prikaustė Lietuvos verslininkų žvilgsnį.

Tam neabejinga ir Lietuvos futbolo federacija (LFF), kuri kartu su pajūrio verslininkais jau aptarė būdus, kaip prisivilioti daugiau šio sporto aistruolių į Klaipėdą.

Tuo tikslu LFF prezidentas Tomas Danilevičius buvo susitikęs su uostamiesčio verslininkais, ir pagrindinis klausimas buvo organizuoti vadinamąją sirgalių zoną.

Mažiausia kaina, už kurią dar galima buvo išsinuomoti kambarį nakčiai, prieš pusę metų siekė nuo 800 iki 1 tūkst. eurų.

"Pats T.Danilevičius parodė iniciatyvą ir pažadėjo, pasinaudodamas asmeniniais ryšiais, į tą zoną pasikviesti kai kurias futbolo žvaigždes. Ši sirgalių zona bus skirta ir vietiniams futbolo gerbėjams, ir atvykėliams į varžybas Kaliningrade, kurie sumanys aplankyti Lietuvą", – pasakojo viešbučio "Amberton" direktorė Aistė Matjošaitytė.

Ji neslėpė, kad uostamiesčio viešbučiai tikisi gauti naudos iš Pasaulio futbolo čempionato.

"Mano žiniomis, Kaliningrade jau visi viešbučiai rezervuoti. Užsakymai pradėjo plaukti dar prieš trejus metus. Todėl kainos labai sukeltos, situacija šioje rinkoje nenormali. Mažiausia kaina, už kurią dar galima buvo išsinuomoti kambarį nakčiai, prieš pusę metų siekė nuo 800 iki 1 tūkst. eurų. Pati tikrinau. Paklausa didelė, todėl ir lūkesčiai buvo nemaži, tačiau realybė – kitokia", – pastebėjo A.Matjošaitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komedija

komedija portretas
Pažuūrėjo internete Lietuvos "verslinykų" kainas ir pasirinko Lenkiją:)

EU

EU portretas
Lenkai jau pries 30m lenkia mus

REMONTAS PO LAUKINIŲ GIRTŲ GYVULIŲ BANDOS KAINUOTŲ BRANGIAU

REMONTAS PO LAUKINIŲ GIRTŲ GYVULIŲ BANDOS KAINUOTŲ BRANGIAU portretas
Manyčiau
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių