Quantcast

L. Švirinas virtuvėje vadovaujasi ne receptais, o receptoriais

Kūryba, improvizacija, naujų atradimų bei bendravimo džiaugsmas. Bardą, dainų kūrėją ir pedagogą Liną Šviriną visa tai neabejotinai lydi nuolat ir ne tik kasdienėje veikloje. Net ir šeimininkavimą prie viryklės klaipėdietis paverčia didžiuliu malonumu sau ir švente tiems, kuriems gamina, nors tai nutinka gana retai. "Jei tai būtų kasdien, nebebūtų šventė", – šmaikštavo muzikas.

Kūryba, improvizacija, naujų atradimų bei bendravimo džiaugsmas. Bardą, dainų kūrėją ir pedagogą Liną Šviriną visa tai neabejotinai lydi nuolat ir ne tik kasdienėje veikloje. Net ir šeimininkavimą prie viryklės klaipėdietis paverčia didžiuliu malonumu sau ir švente tiems, kuriems gamina, nors tai nutinka gana retai. "Jei tai būtų kasdien, nebebūtų šventė", – šmaikštavo muzikas.

Nebėra kur įsiterpti

Tad kvietimas sudalyvauti dienraščio "Klaipėda" ir vieno didžiausių kulinarinių studijų tinklų Baltijos šalyse "Čiop Čiop" projekte studijos "Grock" įkūrėjui ir vadovui L.Švirinui anaiptol netapo iššūkiu, juo labiau kad šįsyk virtuvėje kartu sukosi beveik visa muziko šeima – žmona Irena ir sūnus Jotvilas.

"Dabar, kai abu sūnūs suaugo ir paliko namus, taip visiems kartu šeimininkauti virtuvėje – išimtinis reiškinys", – nedažnai pasitaikančia proga pasidžiaugė Linas.

Kaip pripažino pašnekovas, ir savaitgalio šeimos pietų ritualas dažniau keliasi į sekmadienį, nes šeštadieniai įprastai būna kupini veiklos.

"Vertiname tas akimirkas, norisi, kad išliktų bendrystė, norisi pabūti su vaikais, ypač dabar, kai jie jau gyvena atskirai. Žinoma, kitą kartą tie sekmadieniai būna ne kažkokie asmeniški, originalūs, nes reikia ir to patyrimo, pabuvimo viešose erdvėse", – mano L.Švirinas.

Sutuoktinės kulinariniams ir konditeriniams gebėjimams komplimentų negailėjęs pašnekovas tikino, jog neturi kėslų paveržti iš virtuvės šeimininkės jos pareigų.

"Žinoma, galėčiau gaminti dažniau, bet kai žmona tai daro labai gerai, belieka tik mėgautis ir nebėra kur įsiterpti. Be to, jei aš dažniau užsibūsiu virtuvėje, vienas pavojus – ji gali prarasti formą, o kitas pavojus – kad aptings", – šypsojosi studijos "Grock" vadovas.

Ypatingasis žuvies patiekalas

Anot Lino, žmonos gaminamu maistu mėgaujasi ne tik šeima, bet ir bičiuliai.

"Ypatingas Irenos patiekalas – žuvis, troškinta su daržovėmis. Manyčiau, jis yra išskirtinis. Ir iš Klaipėdos muzikantų, kurie jį ragavo, žmona susilaukė nemenkai komplimentų", – patikino L.Švirinas.

Nors patiekalo ingredientai – visiškai paprasti, tačiau I.Švirinienė spėjo, jog išskirtinį skonį sukuria jų dermė.

"Ir žuvis – niekuo neypatinga, bet nesakysiu kokia, – juokėsi moteris. – Bet visų kitų ingredientų puokštėje ji tampa netikėta."

L.Švirino žmona Irena kuklinosi, jog jos gaminamas maistas – tradicinis.

"O kai pritrūksta kažkokio naujo prieskonio, tada į talką ateina sūnūs. Jie ieško egzotiškesnių skonių, gal net ne tiek pavadinimų, kiek tam tikrų daržovių, prieskonių, vaisių panaudojimo prasme", – pasakojo moteris.

Svarbiausia – puiki kompanija

Būtent ne firminį mamos, o sūnaus Jotvilo pamėgta patiekalą – tailandietiškus Pad Thai makaronus – trijulė ir nusprendė paruošti "Čiop Čiop" kulinarinėje studijoje.

Šio tradicinio ir visame pasaulyje gaminamo tailandiečių patiekalo J.Švirinas pirmąkart paskanavo viename muzikos festivalyje.

"Buvau smarkiai išalkęs, paragavau ir labai patiko, tad vėliau pabandžiau pasigaminti namie. Jei nori ko nors išmokti, internete – pilna receptų. Bet visada kažkiek improvizuoju – turbūt nėra nepakeičiamų ingredientų, išskyrus tailandietiškus makaronus, gal dar žaliosios citrinos labai svarbu", – svarstė vaikinas.

Jotvilo tėtis pridūrė, jog patiekalo nebūtų galima pagaminti be geros kompanijos, nes tada tiesiog nebūtų motyvo.

"Pats nesiremiu jokiu internetu, man bazinis dalykas – atsidarai šaldytuvą ir ką jame randi, tuo vadovaujiesi. Vadovaujuosi ne receptais, o receptoriais", – šmaikštavo Linas.

Sukultūrino matės arbatą

Į kompaniją šiam patiekalui "Čiop Čiop" kulinarinės studijos svečiai pasiūlė visos šeimos mėgstamą matės arbatą.

Tiesa, kaip įvardijo pats L.Švirinas, šiek tiek sukultūrintą jos versiją – matę latę.

"Tai ypatinga arbata, kurios pirmą kartą paragavome turbūt prieš 20 metų. Mėginome ja pavaišinti bei pasidžiaugti ir su kitais, tačiau to džiaugsmo jų veiduose matėme nedaug. Todėl ieškojome būdų, kaip jį padidinti. Dabar štai turime tokį europietišką variantą – matę latę, kuri visiems patinka", – šypsojosi L.Švirinas.

Arbatai pabalinti Linas naudojo sojų pieną, kuris gėrimui suteikia tiek lengvo saldumo, tiek švelnaus vanilės prieskonio. Tačiau tam kuo puikiausiai tiktų ir įprastas, ir riešutų pienas.

"Tiems, kurie išgėrę kavos jaučia įtampą, bet nori tonizuojančio dalyko, matė bus puiki išeitis", – patarė pašnekovas.

Tailandietiški Pad Thai makaronai

Patiekalui reikės:

tailandietiškų makaronų

įvairių daržovių (paprikos, raudonojo svogūno, svogūnų laiškų, konservuotų kukurūzų)

išdarinėtų krevečių

2 kiaušinių

žaliųjų citrinų

žuvų padažo

saldžiarūgščio padažo

cukraus

stebuklingųjų prieskonių

žemės riešutų

Kadangi kiekvieną kartą Jotvilas šį patiekalą stengiasi paruošti šiek tiek kitaip, tad ir ingredientus "matuoja" iš akies. Svarbiausia, anot jo, gaminti improvizuojant ir greitu ritmu. Labai karštoje keptuvėje pirmiausia reikėtų pakepinti daržoves, sudėti krevetes, įberti prieskonių, patarkuoti žaliosios citrinos žievelės ir įspausti jos sulčių, į šį mišinį įberti porą šaukštų cukraus ir įpilti porą šaukštų žuvų padažo. Tada į keptuvę sukrėsti jau paruoštus makaronus, viską išmaišyti, galiausiai – įmušti kiaušinius. Paruoštą patiekalą patiekti su saldžiarūgščiu padažu, papuošti žaliosios citrinos skiltele bei apibarstyti skaldytais žemės riešutais, kurie suteiks traškumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių