Quantcast

Purmaliuose vanduo tuoj sieks namų stogus

Šalia uostamiesčio esančiame Purmalių kaime įsikūrusiuose „Pakrantės“ soduose naktis priminė karo stovį. Keli šimtai sodų bendrijos gyventojų naktį kraustė daiktus, gelbėjo automobilius, o arčiausiai Danės upės esančių sodybų šeimininkai turėjo paryčiais palikti savo namus, nes juos iki palangių užsėmė vanduo.

Vanduo pasiekė palanges

„Vandens pirmame aukšte – iki pažasčių. Vyras pasiliko budėti, su žvejybiniais rūbais po pirmą aukštą braido. O man teko išvažiuoti pas brolį, jų namas šiek tiek aukščiau“, – pasakojo Serbentų gatvės gyventoja Regina.

Sodų bendrijos gyventojai grėsmingai kylantį Danės upės vandens lygį pastebėjo dar pirmadienio vakarą. Tačiau nuo Kretingos į žemupį atsiritusi potvynio bangas smogė ypač greitai.

„Su trenksmu vanduo plūdo. Ir šį kartą ypač greitai. Namas lyg ir pakeltas, negalvojome, kad tiek gali užsemti. Katilinėje naujas šildymo katilas. Jis visiškai sugadintas. Pirmajame aukšte – naujas virtuvės baldų komplektas. Jis visas apsemtas. Šaldytuvas viliojasi. Katilinėje keturios tonos granulių supiltos vandeniu, kažin ar sausų liko“, – nuostolius vardijo Regina.

 

 

Moteris tikino buvo apdraudusi savo turtą, tačiau prabilusi apie tai, kad vis tiek liko be namų, ėmė braukti ašaras.

Per naktį benamiu gali tapti. Namai juk negyvenami.

„Per naktį benamiu gali tapti. Namai juk negyvenami. Neaišku kada nuslūgs vanduo ir kada bus įmanoma išdžiovinti juos. Namas lentelėmis apkaltas, o po jomis juk šiltinimo vata. Viskas bus peršlapę. Tačiau baisiausia tai, kad artėja šalčiai. Jei staiga spustelės šaltis, šlapios sienos trūkinės, šaltis iškilnos plyteles. Kaip po karo viskas“, – guodėsi moteris.

Išplaukė valtimis

Naktį sodų bendrijos gyventojai kas kaip sugebėjo gelbėjo savo turtą. Geresnius daiktus žmonės vilko kur aukščiau – į antrus aukštus ar pastoges. Nusprendę palikti namus, ieškojo kaimynų, turinčių valtis.

„Vienas kaimynas tiesiog iš garažo valtimi išplaukė. Žmonės matė, kaip pelės ir žiurkės būriais bėgo iš apsemtų kiemų. Vanduo kilo iki 4 val. ryto. Visa gatvė liko po vandeniu“, – pasakojo Regina.

Pirmiausiai vanduo pasiekė Danės gatvę, kuri yra arčiausiai Danės upės, antroji po vandeniu liko lygiagrečiai upei esanti Serbentų gatvė. 

Potvynis kilo aukštyn ir netrukus pasiekė Rožių, Šermukšnių ir Šaltinėlio gatves.

 

 

Pažadino skambutis

Antradienio naktis iškankino ir Veterinarijos gatvės gyventojus, „Baltijos“ sodų bendrijos naujakurius. Vanduo baimę kurstė ir Tauralaukio gyventojams.

Sodų bendrijos pirmininkas Egidijus Vaišvilas pasakojo, jog vandens lygis Danėje ėmė kilti nuo pirmadienio 20 val. Kai kur žmonės patys išjunginėjo elektros energiją, nes baiminosi nelaimių.

„Per 5-6 valandas buvo užlietos kelios gatvės su gyvenamaisiais namais. Man toks įtarimas, kad kažkas kažkokias sklendes pakėlė, nes Danės lygis kilo tiesiog akyse. Na nėra taip buvę, kad tokiu greičiu vanduo kiltų. Dabar lygiai tokia pat situacija, kai prieš keletą metų trūko apsauginis pylimas“, – pasakoj E.Vaišvilas.

Suvokęs, kad soduose situacija yra ekstremali, bendrijos pirmininkas nusprendė iš lovos išversti civilinės saugos specialistus.

„Niekam neįdomu. Civilinės saugos specialistas telefonu naktį atsiliepė žiovaudamas ir pareiškęs, kad nieko nežino ėmė postringauti. Iš jokios valdžios ar specialiųjų tarnybų nesulaukėme jokio dėmesio. Nors kas nors paklaustų ar nereikia kokios pagalbos? Gal žmones evakuoti reikia? Bendrijoje yra 400 narių, o nuolat gyvenančių – 180. Pilna jaunų šeimų su vaikais, gyvena ir pagyvenusių senukų“, – piktinosi E.Vaišvilas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Mes norėjome daugiau žemės mieste, susiaurinime Dangės žiotis per visą miestą ir rezultatas toks, kad nespėja aukštupyje susikaupęs vanduo išbėgti. Tas susiaurėjimas stabdo. O dėl namų- jei aš pasistačiau namą laukuose nepasirūpinęs kanalizacija, tai kaip aš galiu iš valdžios kažko tai reikalauti? Ir ką šiuo metu kas nors gali pagelbėti? Vandens išsiurbti kažkur tai neįmanoma.

Linas

Linas portretas
Lietuvos venecija gal turistų pritrauks ar atpirktu tu nelaimelių trobeles nuskendusias. Tikrai gaila zmoniu

juokas

juokas portretas
Tu rašytojau nėra danės o yra DANGĖ ar supratai asiliuk
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių