Quantcast

Kodėl padidėjo mokesčiai?

Klaipėdiečiai skundžiasi daugiabučius administruojančios bendrovės lupikavimu. Išvydę sąskaitas, gyventojai tik traukia pečiais, mat bendrovei pradėjus administruoti namą, per naktį išaugo naudingasis būsto plotas. Gyventojai piktinasi esą nuo šiol priversti mokėti už daugybę metų apleistos palėpės priežiūrą.

Daugiau ploto, daugiau ir pinigų

Sodo gatvėje esančio namo gyventojai skundžiasi patekę į namų administratorių pinkles.

Nuo rugsėjo bendrovei "Vitės valdos" pradėjus administruoti Sodų gatvėje esantį daugiabutį namą, gyventojai gavo papildomų mokesčių.

Negana to, jie privalo mokėti už patalpų, į kurias net negali patekti, priežiūrą.

"Kai namo administravimą į savo rankas perėmė bendrovė "Vitės valdos", mokesčiai smarkiai išaugo. Gavę sąskaitą išvydome, jog į  naudingųjų patalpų plotą įtrauka ir 13 kv. m ploto daugybę metų apleista palėpė. Šių patalpų, kurias administratoriai įvertino kaip naudingąsias, būklė – apverktina. Ar galima naudotis patalpomis, kuriose nėra nei vandens, nei elektros, o į jas patekti įmanoma tik ugniagesiams skirtomis kopėčiomis?" – piktinosi namo gyventoja Stanislava.

Logiška, kad, išaugus administruojamų patalpų plotui, butų savininkams apskaičiuotini ir didesni mokesčiai už laiptinės apšvietimą, stogo remontą.

Į palėpę – per kliūčių ruožą

Norint patekti į virš gyvenamųjų būstų esančią palėpę gyventojams tenka ne juokais paplušėti.

Į šią vietą patenkama siauromis, avariniams atvejams skirtomis kopėčiomis, kuriomis kopti vargiai įstengtų vyresni gyventojai.

"Net ir užsiropštus ten nieko nematysi, mat viskas skendi tamsoje ir šaltyje. Patalpos niekada nebuvo šildomos. Daugybę metų jomis niekas nesinaudojo", – pasakojo namo gyventoja.

Įžvelgė savivalę

Norėdami išspręsti iškilusį nesusipratimą, gyventojai kreipėsi į Registrų centrą.

Registrų centrui patalpas pripažinus nenaudojamomis, namo administratorius mokesčių sumažinti neskuba.

"Kas mėnesį mokame už orą. Kada pagaliau baigsis administratorių savivalė? Apklausėme gretimų namų gyventojus. Paaiškėjo, kad nė vieno namo gyventojams iš piršto laužti mokesčiai netaikomi. Kreipėmės į Registrų centrą, kad įvertintų patalpų paskirtį. Sulaukėme atsakymo, kad jos yra pripažintos nenaudojamomis.Visgi namo administratoriui tai nė motais", –  piktinosi Stanislava.

Gyventojų teigimu, "Vitės valdų" atstovai nepasivargino atvykti ir apžiūrėti minėtų patalpų.

Anot pašnekovės, anksčiau namą administravusi bendrovė panašių mokesčių netaikė.

"Anksčiau bent jau nesulaukdavome absurdiškų mokesčių. Vieni administratoriai palėpę įvardija naudoti tinkamomis patalpomis, o kiti – neeksploatuojamomis. Tai kaip yra iš tikrųjų?" – klausė namo gyventoja Stanislava.

"Vitės valdų" komentaras

Tiek minėto, tiek bet kurio kito namo palėpės, rūsio, stovėjimo aikštelių ar kitų patalpų, kurios konkretaus savininko yra valdomos nuosavybės teise, plotas laikomas naudinguoju, nepriklausomai nuo paskirties, naudojimosi dažnumo, intensyvumo ar kitų aplinkybių. Tokia yra Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nuostata, kurios privalome laikytis. Namo patalpos, kurios nepriklauso konkrečiam asmeniui, laikomos  bendrosios paskirties patalpomis, ir pagal Civilinio kodekso reikalavimus jų administravimo bei kitos su namu susijusios išlaidos skirstomos tarp viso namo bendrasavininkių. Komentuoti, kodėl prieš tai Sodo g. esantį namą administravusi bendrovė nesilaikė minėtų teisinių normų, deja, neturime galimybės. Su namo gyventojais buvome ne kartą susitikę ir atsakėme į visus iškilusius klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipėdietis

klaipėdietis portretas
kurkite savo namo bendriją ,mažas namas - kalbėkite su kaimynais,steikite bendras namo bendrijas ,bėkite nuo tų administratorių , jiems tik pinigai galvoje ,kaip kuo daugiau iš jūsų išspaust.Ir mus anksčiau Laukininku valdos valdė ,kol su triukšmais atsisveikinome ,o jau kaip priešinosi ,kaip grasino , šmeižė , juodino visus , bet savo pasiekėme - esame patenkinti , mokesčiai sumažėjo ,lupikavimų neliko , atsakimus sulauki į bet kokį klausimą , ne kaip su valdom budavo - tai tau negalima informacijos teikti, tai išsirinkit įgaliotinį kuriam tik informaciją galima teikti , ar iš vis meluodavo ir į akis žiūredami dar nusišypsodavo.Vienu žodžiu - bėkit lauk kol bankrotų dar jiems nepaskelbė ,teismai eina dar liksit solingi už kokius nors dar prigalvotus mokesčius

tęsinys

tęsinys portretas
Administratoriaus pateiktuose dokumentuose yra daugybė netikslių melagingų duomenų (kalba eina apie UAB "Vitės valdos"). Patikrinimo aktas labai aiškiai parodė vykdytojo - savivaldybės specialisto nekompetentingumą. ir abejingumą.

Adelė (tęsinys sekančiame komentare)

Adelė (tęsinys sekančiame komentare) portretas
2014-07-24 d. LR Aplinkos ministro įsakymu Nr. D-1-612, remiantis LR vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 42 punktu, patvirtintos bendrojo naudojimo objektų administratoriaus veiklos priežiūros ir kontrolės pavyzdinės taisyklės. II skyriaus šių taisyklių 3 p. priežiūros ir kontrolės vykdytoju savivadybės administracijos direktoriaus sprendimu paskiriamas savivaldybės padalinys ar padalinio, susijusio su turto valdymu, darbuotojas (darbuotojai). Todėl dėl daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų administratorių veiklos, jų neteisingų veiksmų rašykite skundą savivaldybės administracijos direktoriaus vardu ir LR Aplinkos ministrui. Tokiu būdu bus atliktas neplanuotas kompleksinis patikrinimas pagal patalpų savininkų skundą ar pranešimą. Jums atsakymas turi būti pateiktas per 30 kal.d. kartu su patikrinimo akto kopija.Kokia bus nauda sunku pasakyti.Pagal mūsų pateiktą skundą patikrinimas buvo atliktas paviršutiniškai, neatsakytą į pačią skundo esmę.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių