Quantcast

Klaipėdos universiteto laivynas plaukioja saugiai

Klaipėdos universitetas yra bene vienintelė Lietuvos aukštojo mokslo įstaiga, kuri turi laivus.

Žiemą plaukioja ne visi

Šiuo metu Klaipėdos universitetas valdo mokslinių tyrimų laivą „Mintis“, gafelinę škuną „Brabander“ ir jachtą „Odisėja“. Tų laivų paskirtis, kaip ir plaukiojimo rajonai, yra skirtingi. „Odisėjos“ plaukiojimo rajonas apibrėžtas Lietuvos vidaus ir teritoriniais vandenimis ir Baltijos jūra. Tuo tarpu tiek „Mintis“, tiek „Brabander“ gali išplaukti į Šiaurės jūrą ir kitus vandenis, kurie yra apibrėžti A2 plaukiojimo rajonu. Tačiau „Minties“ maršrutas negali būti toliau kaip 100 jūrmylių nuo kranto žiemos zonoje ir 200 jūrmylių vasaros zonoje. „Brabander“ tokių ribojimų A2 plaukiojimo rajone neturi.

Laivams suteikta ledo ICE 1C klasifikacija.

Laivai „Mintis“ ir „Brabander“ gali būti naudojami visus metus, įskaitant ir žiemą. Jachtos „Odisėja“ naudojimas apibrėžtas – nuo balandžio 15 iki spalio 15 d. Nenaudojimo laikotarpiu laivas „Odisėja“ laikomas saugomoje Klaipėdos uosto teritorijoje iškeltas ant kranto.

Laivų ir įrangos paskirtis

Šiuo metu Klaipėdos universitetas ieško draudėjo visiems trims laivams apdrausti nuo 2018 metų. Šių laivų vertė yra skirtinga.

„Vakarų Baltijos laivų statykloje“ 2014 m. pastatyto 39 m ilgio katamarano „Mintis“ vertė yra 11 mln. 739 tūkst. eurų.

36 m ilgio „Brabander“ statytas 1977 m. Olandijoje. Klaipėdos universitetas jį įsigijo 2006 m. spalio 31 d. Šio laivo vertė – 500 tūkst. eurų.

Laivai „Mintis“ ir „Brabander“ naudojami mokomojo buriavimo, laivavedybos mokymo, nardymo, paukščių stebėjimo tikslais. Plačiausia jų paskirtis susieta su moksliniais tikslais - mokslinės įrangos instaliacija ir priežiūra, moksliniams tyrimams naudojant velkamus sonarus, tralus ir kitą įrangą bei distanciniu būdu valdomus povandeninių robotų prietaisus.

Mažiausios vertės yra jachta „Odisėja“. Ši 14 m ilgio iš stiklo plastiko pagaminta kylinė jachta statytas Gdanske 1985 m., Klaipėdoje jis nuo 1993 m. Jachta naudojama buriavimo mokymui ir moksliniams tyrimams. Jos vertė 10 tūkst. eurų.

Klaipėdos universiteto laivuose papildomai sumontuota mokslinės įrangos už 1 mln. 831 tūkst. eurų. Didžiausia dalis įrangos yra mokslinių tyrimų laive „Mintis“. Naudojantis laivo „Mintis“ įranga galima jūroje galima atlikti geologinius, geofizinius ir hidrologinius, biologinius tyrimus, aptarnauti jūroje vėjo jėgaines, naftos platformas, žuvų veisyklas, kitokią įrangą.

Brangiausias mokslinis įrenginys laivuose yra beveik 200 tūkst. eurų vertės daugiaspindulinis echolotas laivo šachtoje, skirtas atlikti batimetrinius matavimus. Daugiau kaip 150 tūkst. eurų vertės yra mobilus gręžimo įrenginys, skirtas vykdyti operacijas nuo jūros dugno, daugiaspindulinis echolotas ir šoninės apžvalgos sonaras, velkama per laivo bortą seisminio signalo registravimo sistema.

Apdraustos ir įgulos

Iki šiol – per pastaruosius 5 metus nė vienas Klaipėdos universiteto laivas nebuvo pakliuvęs į kokį nors įvykį už kurį būtų taikomas draudimas.

Visi jie apdrausti ir bus draudžiami jų vertės sumai. Atskirai draudžiami laivų korpusai, varikliai, taikomas laivo draudimas dėl nuostolių, kurie gali kilti dėl karo, streiko ar terorizmo. Taikomas ir laivų valdytojo civilinės atsakomybės draudimas. Visiškai pradus vieną ar kitą laivą jo savininkui – Klaipėdos universitetui būtų mokama pilna laivų vertė su nedidele franšize.

Atskirai draudžiami ir laivų įgulų nariai, mokslininkai, kuriuos su universitetu sieja darbo, mokymo ar praktikos užduotys.

Laivo „Mintis“ įgulą sudaro kapitonas, kapitono padėjėjas, vyr. mechanikas, budintis mechanikas, jūreivis, jūreivis virėjas. Papildomai laivu gali plaukti dar 12 galimų įgulos narių.

„Brabander“ maksimalus įgulos narių skaičius kuriai turėtų galioti draudiminė apsauga ilgalaikio plaukiojimo metu yra 18 narių, o vienos dienos plaukime be nakvynės laive – 36 nariams.

Jachtoje „Odisėja“ draudiminė apsauga ilgalaikio plaukimo metu galioja 9 įgulos nariams, o vienos dienos plaukime be nakvynės laive – 16 narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juokdarys

Juokdarys portretas
taip cia laivynas, o tu ruskeli varyk i savo ruskyna

Paprasta klaipediete kuri plauke

Paprasta klaipediete kuri plauke portretas
Taip teko plaukti ir su Brabander ir su Odiseja. Jeigu yra noras - ieskaisi projektu kuriuose sie laivai dalyvauja ir bandai i juos pakliuti. Patirtis neapsakoma.

Juokas

Juokas portretas
Čia laivynas????? Juokdariai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių