Quantcast

Klaipėdos regione krematoriumai bus du

Dar nenutilus triukšmui dėl ketinimų uostamiestyje statyti krematoriumą, paaiškėjo, kad toks pat objektas planuojamas ir Klaipėdos rajone, šalia Lėbartų kapinių. Remiantis rinkos logika akivaizdu, kad dviejų tokių objektų regionui yra per daug, tačiau verslininkai savo ketinimų atsisakyti nežada.

Rajonas neketina atsilikti

Vos pasklidus žiniai, kad Klaipėdos verslininkai šalia Joniškės kapinių planuoja krematoriumo statybas, paaiškėjo, kad analogiškas objektas jau kitąmet turėtų atsirasti už kelių kilometrų nuo uostamiesčio, Klaipėdos rajone.

"Nuošaliai nuo gyventojų, miško teritorijoje, Toleikių kaime Dovilų seniūnijoje, projektuojamas krematoriumas, kurio veiklos ėmėsi Klaipėdoje įsikūrusi bendrovė "Rūteda". Rajono gyventojams atsiras galimybė velionį kremuoti arčiau namų, atsisveikinti bus galima ten pat įkurtose 3 salėse. Veiklą planuojama pradėti kitąmet. Projekto rengėjai konkuruoti žada ne tik teikiamų paslaugų kokybe, bet ir išskirtine aplinka. Pamiškėje ruošiamo statyti krematoriumo kaimynystėje – už kilometro esančios Lėbartų kapinės, šalia gyventojų nėra, tad veikla neturėtų niekam trukdyti", – šia žinia savo socialinio tinklalapio profilyje "Facebook" pasidalijo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas.

Šalia gyventojų nėra, tad veikla neturėtų niekam trukdyti.

"Jeigu visuomenės prieštaravimo nebus ir verslininkai suderins visus dokumentus, nematau jokios priežasties ir reikalo prieštarauti krematoriumo atsiradimui. Juk ten, mano žiniomis, aplinkui gyventojų nėra", – dienraščiui teigė S.Karbauskas.

Rinkoje – dar vieni konkurentai

Klaipėdos rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius patvirtino, kad dabar kaip tik yra būsimo krematoriumo projektinių pasiūlymų rengimo etapas.

"Pagal procedūras verslininkai turi paskelbti viešo susirinkimo datą ir paviešinti projektinius pasiūlymus, kad visuomenė galėtų susipažinti, ką jie projektuoja ir ką numato. Toje teritorijoje jokio detaliojo plano nėra parengta, pagal įstatymus taip galima, jei bendrasis planas leidžia. O bendrasis planas šiuo atveju šitoje vietoje komercinę veiklą leidžia. Tad šiuo metu vyksta projektinių pasiūlymų rengimo etapas", – teigė G.Kasperavičius.

Krematoriumo veiklai dar reikės aplinkosaugininkų pritarimo, sanitarinė zona tokiam objektui yra 200 metrų.

"Toje vietoje netoliese yra kapinės. Ten koncentruojasi ritualinių paslaugų verslai. O verslininkai, jei mato galimybes konkuruoti su kitomis panašia veikla užsiimančiomis įmonėmis, tai čia jų reikalas. Svarbiausia, kad nebūtų neigiamo poveikio gretimybėms", – pabrėžė G.Kasperavičius.

Tad per pastarąsias savaites paaiškėjo, kad pajūrio regione keliolikos kilometrų spinduliu jau kitais metais veiklą turėtų pradėti net du krematoriumai – vieną, nepaisant kai kurių klaipėdiečių pasipriešinimo, ketinama statyti šalia Joniškės, kitą – šalia Lėbartų kapinių.

Esą šis objektas bus pastatytas miško apsuptyje ir pravažiuojantiesiems plentu net nebus matomas.

Iki šiol gabeno krovinius

Krematoriumą rajone ketinanti statyti bendrovė "Rūteda", remiantis internete pateikta informacija, užsiima tarptautiniais pervežimais.

Bendrovės direktorė Rūta Gumuliauskaitė neslėpė, kad imtis naujos verslo srities privertė susidariusi situacija pervežimų rinkoje.

"Transporto verslui dabar – ne geriausi laikai. O tą sklypą rajone mes nusipirkome dar prieš 10 metų. Pradžioje ten planavome statyti biotrąšų fabrikėlį, bet prasidėjo ekonominė krizė. Teko keisti planus. Idėją krematoriumui pasiūlė bičiuliai iš Vilniaus prieš metus. Šiame regione tokios veiklos nebuvo, todėl apsisprendėme to imtis mes", – kalbėjo R.Gumuliauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

povilas

povilas portretas
Krematoriumo statybai ir žemei reikia konkurso? Manau taip. Už Lėbartų kapinių link Dovilų m-lio turiu 1.5 ha. Po žeme berods yra komunikacijos. Aplink gyventojų nėra. Dėl kainos susitartumėm. Jeigu iš ko pirks aš parduosiu dar pigiau. Bet manau jie turi savus pardavėjus ir mokės kosmines kainas, o aš tenoriu kaip įkainota registrų centre ir plius išlaidas. Mano tel. 8 662 33770.

Baisu

Baisu portretas
Toleikiu k. krematoriumas numatomas nei miske nei ka. Salia namu ir mokyklos. Prazudys jie viska aplinkui. Jei savivaldybe leis toki objekta kas aareityteity trukdys irengti dar vienus dumpius ir plesti kapines link gyvenamuju teritoriju. Ketvergiai labai grazi gyvenviete, neleiskim sunaikinti gamtos !!

Vir.

Vir. portretas
Kadangi klaipėdiečiams krematoriumas trukdo,tai verslininkai pastatykite Plungėje ar Kretingoje..Vietos tikrai atsiras .O be to žemę iš savivaldybių 100 m pigiau išsinumuoti.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių