Quantcast

Klaipėdos rajono miškuose – vilkų antplūdis

Juoduoju trikampiu gyventojai praminė kaimus, išsidėsčiusius tarp Veiviržėnų, Endriejavo ir Judrėnų. Naktį vietiniai nebedrįsta kelti kojos į lauką – vilkai gyvulius pjauna kone gyventojams po langais.

Jauniklius moko medžioti

Visame Klaipėdos rajone jau suskaičiuota beveik pusšimtis papjautų įvairių gyvulių.

"Iki vakar dienos buvo gauti 28 pranešimai apie vilkų papjautus galvijus. Iš viso papjauti 45 gyvuliai, tačiau laukiame dar vieno oficialaus pranešimo. Naktį Kretingalės seniūnijoje vilkai papjovė dar keturias avis", – vilkų aukas skaičiavo Klaipėdos rajono savivaldybės ekologė Kristina Stulpinienė.

Daugiausia pranešimų atskrieja iš Veiviržėnų apylinkių.

Šios seniūnijos seniūnaitis Mindaugas Žąsytis pasakojo, kad jis pats neteko penkių veršelių.

"Po sodybos langais. Man – penkis, Judrėnuose – dar kelis, Šalpėnuose taip pat gyvulius žmonėms pjovė. Mano kaimynas irgi neteko kelių galvijų. Naktį į lauką nebeiname. Aš prie negyvenamos sodybos buvau įrengęs aptvarą su trigubu elektriniu piemeniu. Net apšvietimas buvo. Vilkai išvaikė visą bandą, išginė ją mišką ir papjovė", – pasakojo ūkininkas.

Vietiniai žmonės įsitikinę, kad vilkai šiuo metu moko savo jauniklius medžioklės meno.

"Iš Kretingalėje papjautų keturių avių suėsta tik viena, o kitos tik papjautos. Vilkiukai buvo mokomi medžioti", – patikino K.Stulpinienė.

Vaizdai – sukrečiantys

M.Žąsytis įsitikinęs, kad situacija nepasikeis, kol vilkai neužpuls žmogaus.

"Šiuose miškuose daug grybautojų būna. Kiek tų vilkų, jei per naktį keturis veršius papjauna? Tik spėti galime. Baugu. Kaimynas, išgirdęs triukšmą kieme, išbėgo naktį ir pamatė, kaip laksto sužalotais pilvais gyvuliai. Jie klykė nesavais balsais paleistomis žarnomis, kol nusibaigė. Sunku suvokti, koks skausmas gyvūnui. Jei kas kokį šunį nušovė, tai tragedija per visą Lietuvą. O čia kasnakt vilkai gyvūnus drasko. Niekam nerūpi", – šiurpo vyras.

Pats M.Žąsytis savo kailiu patyrė, kad vilkai nesibaido net žmogaus.

"Mano aptvare buvo 33 galvijai. Vilkai juos išginė į mišką ir ten pjovė. Kai atvažiavau, reikėjo gyvulių ieškoti miške. Vieną gyvulį radau ant keliuko, palikau ir nuėjau gilyn, gyvų ieškoti. Ėjau žibintuvėliu pasišviesdamas. Kol parginiau kitus galvijus, išdraskytas gyvulys jau buvo nuvilktas į krūmus. Vadinasi, vilkai matė mane ir laukė, kol paėjėsiu. Akivaizdu, kad jie net žmogaus nebijo. Tai tragedija", – kalbėjo ūkininkas.

Naktimis leidžia muziką

Jam antrino ir kitas gyventojas iš Balsėnų kaimo Kęstutis Šaulys. Vilkai papjovė du šio ūkininko veršiukus.

"Baisu pagalvoti, kiek tų vilkų yra, jei jie lenda kone į sodybas. Buvo šuo, bet ką tas šuo padarys, kai kieme vilkų banda? Išsigandęs tūnojo. Visi gyvuliai pergąsdinti. O nakčiai jie paliekami buvo už 50 metrų nuo fermos. Dabar teks į vidų ginti", – kalbėjo K.Šaulys.

Ūkininkai sakė ko tik nedarę, kad išsaugotų savo gyvulius.

"Aptvarą įrengėme, vėliavėles kabinome, nupirkome net prožektorius, paskui ir radiją laikėme įjungtą. Nieko jie nepaiso", – tikino vyras.

K.Šaulys neteko dviejų telyčių, o jo tėvui Jokūbui Šauliui vilkai papjovė penkis galvijus.

"Ir broliui buvo papjovę. Kiek dar radome apkandžiotų, apibraižytų. Gerai, kad išgyveno", – liūdnai kalbėjo vyras.

Pernai kaimai taip pat kentėjo nuo vilkų išpuolių. Tačiau ūkininkai džiaugėsi, kad už vilkų padarytą žalą sulaukė kompensacijos.

"Mokėjo po 300 eurų už telyčią. Nesiskundžiau", – tikino K.Šaulys.

Nušovė vieną plėšrūną

Pagal medžioklės taisykles vilkų medžiojimo pradžia – nuo spalio 15-osios iki balandžio mėnesio.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos rajono agentūros vedėjas Algirdas Vaitkus aiškino, kad pernai visoje šalyje buvo leista sumedžioti 60 vilkų.

"Pernai Klaipėdos rajone nušautas vienas vilkas, užpernai – du. Leista buvo sumedžioti tris vilkus. Vilką sunku sumedžioti. Nors tai garbė bet kuriam medžiotojui. Labai šio gudraus plėšrūno nereikėtų bijoti, jis žmogaus vengia", – kalbėjo A.Vaitkus.

Kol kas nėra paviešinta, kokie vilkų medžioklės limitai bus skelbiami šiems metams.

Pernai Klaipėdos rajono savivaldybė gavo18 gyventojų pareiškimų dėl 68 vilkų sudraskytų gyvulių žalos atlyginimo. Šiemet nuostoliai gali būti dar didesni.

"Reikėtų pašaudyti, nors į orą paleisti kelis šūvius. Vis išbaidys. Vilkas per parą nubėga apie 60 kilometrų, viena šeimyna gali didžiausių nuostolių pridaryti", – teigė A.Vaitkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saugi Avis

Saugi Avis portretas
Nuo vilko saugo ne bet kokia tvora ir ne bet koks šuo. Jei naudojamas elektrinis aptvaras, tai jis turėtų būti 5 juostų, ne mažiau 1,2 metro aukščio ir visada pajungtas. Šuo turėtų būti specialios veislės ir tinkamai išdresuotas. Yra ir kitų priemonių, apie kurias galite sužinoti SaugiAvis svetainėje.

Modesta

Modesta portretas
Sako kad reikia medžiot, nors kai karvės miršta tai kenčia... Vilkai irgi kenčia. Nebūtų medžiotojų vilkai ir miške turėtų ką valgyt. O kitas džiaugias kad gavo 300 už telyčia. Matyt nei kiek gaila jos nebuvo, kad pinigai laimės suteikė už gyvulio skausmą. Tegul varo į vidų kad nereikėtų nuostolių patirt ir gyvuliui kančias tokias kentėt. Laiko lauke kaip loterijoj - išgyvens ar ne.

arunas klp

arunas klp portretas
kas kieno teritorijoje gyvename? VILKAI ar mes? Gerbiama "Aste"-geriau-prieš pateikdama straipsnį redaktoruiui-pažiūrėkite išsamiau "Discovery Chanel"-tada Jūs pradėsite suprasti ir gerbti ir mylėti vilkus ir jų vaikus. Taškas.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių