Quantcast

Klaipėdos LEZ gavo apdovanojimą už įsikūrimo greitį

  • Teksto dydis:

Kasmetiniuose įtakingo „Financial Times“ grupės leidinio „fDi Intelligence“ sudaromuose pasauliniuose laisvųjų ekonominių zonų (LEZ) apdovanojimuose Klaipėdos LEZ pelnė laurus už investuotojų įsikūrimo greitį ir specializaciją plastikų srityje. Reitinge taip pat įvertinta didelė Klaipėdos LEZ reikšmė šalies ekonomikai, esamų investuotojų plėtra ir zonoje plėtojami energijos efektyvumo projektai.

Klaipėdos LEZ pirmąkart pasaulyje gavo apdovanojimą už spartų startą („Quick Launch Award“). „fDi Intelligence“ nuo 2010 m. sudaromame „Global Free Zones of the Year“ reitinge įvertino Klaipėdos LEZ siūlomą greito verslo starto paketą: galimybę iškart išsinuomoti jau pastatytas gamybines patalpas, biurus ir sandėlius, taip pat investuoti į sklypus su patvirtintais statybos leidimais bei klaipėdiečių siūlomus statybų, technologijų, žmogiškųjų išteklių ir kitų sektorių partnerius, paspartinančius startą.

Eimantas Kiudulas, Klaipėdos LEZ generalinis direktorius, tvirtina, kad šiandienos pasaulinėje ekonomikoje greita verslo ir gamybos pradžia yra vienas pagrindinių miesto ar šalies patrauklumą lemiančių faktorių, todėl „greito starto“ apdovanojimas yra itin vertingas.

„Pradžios greitis – viena strateginių Klaipėdos LEZ krypčių. „fDi Intelligence“ įvertino tai, kad Klaipėdos LEZ turime jau paruoštas gamybos ir sandėliavimo patalpas, biurus bei sklypus su patvirtintais statybų leidimais. Ruošiame bei netrukus pasiūlysime ir dar daugiau spartaus gamybos starto galimybių“, – kalba E. Kiudulas.

Kitas itin reikšmingas „fDi Intelligence“ įvertinimas Klaipėdos LEZ – apdovanojimas už reikšmę savo šalies ekonomikai. Su 887 mln. EUR bendromis įmonių pajamomis ir 635 mln. EUR siekusiu eksportu, Klaipėdos LEZ sugeneravo apie 2,5 proc. Lietuvos BVP ir apie 3 proc. mūsų šalies eksporto, o tai yra vieni didžiausių rodiklių regione.

Dar vienas šių metų reitingo įvertinimas Klaipėdos LEZ yra vienintelis pasaulyje apdovanojimas už specializaciją plastikų sektoriuje. Klaipėdos LEZ gamybą vysto ir augina trys didžiausi Europos PET granulių gamintojai – „Indorama“, „NEO Group“ ir „Retal“, plastikinę santechniką eksportuoja „Ani Plast“, bendradarbiaujama ir atliekami tyrimai su Klaipėdos universitetu bei kitomis aukštojo mokslo įstaigomis.

„Tad šis įvertinimas įtvirtina centrinę Klaipėdos vietą Europos plastikų pramonės žemėlapyje. Tačiau veikiame strategiškai su Klaipėdos miestu ir žvelgiame į priekį – ateityje mūsų uostamiestį matome ir kaip perspektyvaus bioplastikų sektoriaus lyderį“, – komentuoja Klaipėdos LEZ vadovas.

Savo ruožtu gautas įvertinimas už energijos efektyvumo projektus – išmaniojo apšvietimo sistemą ir vieno investuotojų biokuro katilinę, kurios šilumos perteklius tiekiamas kitiems investuotojams ir klaipėdiečiams – rodo ne tik Klaipėdos LEZ rūpestį aplinka ir sąnaudų mažinimu, bet ir investuotojų bendruomeniškumą.

Galiausiai, dar vieną apdovanojimą Klaipėdos LEZ pelnė už investuotojų plėtrą – reitingo sudarytojai atkreipė dėmesį į 50 proc. didinamas stambiausios LEZ įmonės „NEO Group“ gamybos apimtis ir „General Electric“ įsigytos įrangos naftos pramonei gamintojos „Advantec“ gamybos patalpų ir darbuotojų skaičiaus plėtrą.

„Global Free Zones of the Year“ laisvųjų ekonominių zonų reitingą „Financial Times“ grupei priklausantis „fDI Intelligence“ sudaro kasmet nuo 2010 m. Pirmaisiais šio reitingo metais Klaipėdos LEZ buvo gavusi apdovanojimą už sukurtą paslaugų klientams aplinką ir infrastruktūrą. Apdovanojimams laisvosios ekonominės zonos teikia paraiškas, kurias vertina „fDI Intelligence“ redakcija. Šie apdovanojimai dalyviams yra nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal reiktų

Gal reiktų portretas
jiems įteikti dar vieną prizą?Kaip labjausiai vystantį nešvarų verslą?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių