Quantcast

Klaipėdos autobusų parko vairuotojai – neįgaliųjų kailyje

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio savivaldybės valdoma bendrovė Klaipėdos autobusų parkas surengė neįprastus mokymus trisdešimčiai mieste dirbančių vairuotojų – jie ne tik išklausė specialią psichologinę paskaitą, bet ir patys, sėdėdami neįgaliojo vežimėlyje, bandė įvažiuoti į autobusą.

"Kiekvienas vairuotojas yra įmonės veidas. Jo elgesys daro didžiulę įtaką paslaugos kokybei. O neįgaliųjų integracija į visuomenę yra nepaprastai svarbus uždavinys. Šie žmonės neturi jausti jokio diskomforto, jiems turi būti užtikrintas visavertis susisiekimas", – kodėl buvo surengti tokie mokymai, aiškino laikinai Klaipėdos autobusų parko generalinio direktoriaus pareigas einantis Vaidas Ramanauskas.

Pasak jo, visi įmonės turimi miestui skirti autobusai yra žemagrindžiai, o absoliuti jų dauguma turi ir specialius neįgaliesiems skirtus nuleidžiamus pandusus.

"Tik poroje autobusų tokios įrangos nėra, tačiau tai nereiškia, jog į šį autobusą neįgalusis nepateks – jam privalo padėti vairuotojas", – tikino V.Ramanauskas.

Klaipėdos autobusų parko kartu su viešąja įstaiga "Klaipėdos keleivinis transportas" surengti mokymai vairuotojams susidėjo iš dviejų dalių – teorinės ir praktinės.

Pastarosios metu vairuotojai ne tik galėjo stovėdami šalia stebėti, kaip neįgaliajam sekasi įvažiuoti į autobusą, bet ir vėliau patys sėdo į tokį vežimėlį bei viską pajuto savo kailiu.

"Net ir nuleidus pandusą įvažiuoti į autobusą, sėdint neįgaliojo vežimėlyje, yra gana sunku. Reikia mokėti išlaikyti pusiausvyrą – norint palinkti į priekį reikia daug jėgos, o jei sėdėsi įprastai, gali apsiversti aukštielninkas. Manau, kad visi šie 50 mokymus išklausiusių vairuotojų dabar į neįgaliuosius žiūrės visai kitaip", – sakė laikinasis Klaipėdos autobusų parko vadovas.

Iš viso įmonėje darbuojasi apie 120 vairuotojų, dirbančių mieste. Tad tokie mokymai netolimoje ateityje bus rengiami ir kitiems.

Klaipėdos autobusų parko vairuotojai jau mokėsi valdyti konfliktines situacijas, susipažino ir su dviračių eismo ypatumais.

Juos planuojama trumpam "paversti" ir dviratininkais, kad pajustų, ką reiškia, kai per arti privažiuoja autobusas ar jo vairuotojas panaudoja garsinį signalą, "spaudžia" prie gatvės bortelio.

Komentaras

Gintaras Neniškis

Viešosios įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius

Ne tik skatiname tokius mokymus, bet pagal galimybes ir prie jų prisidedame. Ir toliau taip darysime, nes siekiame, kad visiems keleiviams kelionės būtų malonios ir komfortiškos. O neįgaliesiems turi būti skiriamas ypatingas dėmesys. Šie keleiviai turėtų žinoti, kad teiginys, jog, "padedant" neįgaliajam, autobusas nukryps nuo grafiko – ne pasiteisinimas. Tokiems ir kitiems atvejams visada yra numatytas laiko rezervas tarp reisų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tegu

 Tegu  portretas
Tegu neniskis ....keleivinio transporto BIG ASILAS '''' marsrutu grafikus , laikus SUSTATO ..kad nereiketu AUTOBUSAMS 80 km/val lekti , SKRISTI ... autobusu LAKSTYMAS priklauso nuo AVIGALVIO neniskio SUSTATYTO grafiko .

Sima

Sima portretas
Kaip tik šiandien viena moteriškė "vežė". Apsidžiaugiau, nes turiu patirties, kad moterys gerai vairuoja,yra pozityvesnės bei paslaugesnės ir t/t Ši kaip velnias dūšias pagavusi," prapluskino" mus per miestą su vėjeliu.Mums tik krepšiai pradėjo po autobusą skraidyti, o kol bandai susirinkti, tai žiūrėk jau ir stabdžius "mieloji" staigiai užspaudė.Čia ne man vienai taip. Išlipusi norėjau paklausi, kiek žmogus turi nekęsti to darbo ar žmonių, kad šitaip vulgariai dirbti, bet ...rūko ir nurūko. Aštuntas miesto autobusas, kuriame daug žmonių važiuoja į stotį, daug senesnio amžiaus ir kaimo žmonių, kuriems gal praktika nėra tokia kaip "susisgribti" ant posūkio",o ir nepratę...Aš kad ir kaip tvirta, greita, įpratusi, bet....Na siaubingai susinervinau, nes taip skaudžiai susitrenkiau kaktą.

Ita

Ita portretas
Prasymas ,sustokite arciau krasto ,nes seniems ir su skaudamais sanariais sunkoka islipant ,taip puikiai tvarkomas visuomeninis transportas ,saunuoliai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių