Quantcast

Klaipėdoje įžiebta menora

Ketvirtadienio vakarą  Lietuvininkų aikštėje tradiciškai įžiebta didžioji žydų menora. Klaipėdiečiams ji primins, kad žydai švenčia aštuonias dienas trunkančią šventę – Chanuką.

Nepabūgę prasto oro žydų bendruomenės atstovai rinkosi į didžiosios menoros uždegimo ceremoniją Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliks Pozemskij pasakojo, jog Chanukos tradicijos siekia daugiau nei du tūkstančius metų.

Legenda byloja, kad kadaise priešams užpuolus Jeruzalės šventyklą buvo išniekintas aliejus, skirtas uždegti šventyklos lempai. Po pergalės žydai grįžę į savo maldos namus rado tik vieną indą su tinkama naudoti alyva. Stebuklingu būdu jos užteko net aštuonioms dienoms, kol buvo pagamintas naujas aliejus.

Kiekvieną šventės dieną, simbolinėje aštuonių žvakių žvakidėje uždegama po vieną liepsnelę, simbolizuojančią aštuonias dienas.

Įžiebus pirmąsias liepsneles susirinkę svečiai vaišinosi tradiciniais užkandžiais, gėrė arbatą, žaidė ir linksminosi.

F.Pozemskij teigė, jog Chanuką Klaipėdos žydai mini kasmet. Pirmoji menora per Chanuką buvo įžiebta Lietuvai atgavus nepriklausomybę, kai įsikūrė Klaipėdos žydų bendruomenė.

Didžiosios Menoros uždegimo ceremonijos vyksta visame pasaulyje, tame tarpe ir kituose Lietuvos miestuose. Pirmosios liepsnelės buvo įžiebtos trečiadienį Vilniuje, o sekmadienį į ceremoniją rinksis ir Kauno žydų bendruomenė.


Šiame straipsnyje: Chanukažydaiįžiebta menora

NAUJAUSI KOMENTARAI

žmogus

žmogus portretas
Mano manymu, tai išskirtinai gabi ir labai susitelkusi tauta. Jie, kitaip nei lietuviai, nepila purvo ant savo tautiečių, o vieni kitus labai palaiko.

:)

:) portretas
kam to ligonio komentara cia laikot ? normalus zmogus gali pasidalinti savo mintimis,bet ne kalbet uz visus lietuvius. Tikriausiai pats taip jau "pakvipo" kad aplinkoj nebesiorentuoja.

Didžiausi jie išsigimėliai, dvokia, negabūs, bjaurūs

Didžiausi jie išsigimėliai, dvokia, negabūs, bjaurūs portretas
JAV jų net prie baltųjų rasės nepriskiria, labai apsileidę jie, nuolat aferizmu užsiima, parazituoja. Duota jiem Gaza, ko vėl atsigrūdo į Lietuvą? Ir dar bastosi po miestą...dvokas gi nuo jų sklinda. Ko negali paėst savo namuose? Užsidegs kada koks rubuilis pradvisęs, tada nebenorės afišuotis, jie labai kompleksuoti, vagia išradimus, idėjas, patys dėl idiotizmo nesugeba sukurti nieko, itin išsigimę, žemos kultūros, dvasiškai skurdūs. Lietuviai juos laiko pajuokjai, ir tiek. Kokia Yrka-Dyrka Srošnaitė tenaudojama vietoje skuduro viešoje tupykloje...štai ir visas jų onoras - marš į fortą, išgamos, jus kaip naikino, taip naikins, be abejo, visad galite, išgamos, kartis, dvokiat jūs, jūsų dukros - tik gaidviščiai, jūs šlykštūs, negabūs, bjaurūs.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių