Quantcast

Klaipėdietis laimę atrado Australijoje

Pastaruosius porą metų Sidnėjuje gyvenantis klaipėdietis Žilvinas Juozėnas jau neįsivaizduoja savęs Lietuvoje. Trumpam į uostamiestį sugrįžęs keliautojas papasakojo, koks gyvenimas verda kitoje pasaulio pusėje, kur netgi benamiai – "aukščiausios prabos".

Laimėjo loteriją

Pirmą kartą po dvejų metų į namus parskridęs 26-erių Ž.Juozėnas Lietuvoje užsibūti neketina.

Aplankęs tėvus, brolį ir gavęs vizai reikalingus dokumentus jis planuoja grįžti atgal į Sidnėjų, kur nuomojasi būstą pačiame miesto centre.

Australijos pietryčiuose esantis miestas turi kone dvigubai daugiau gyventojų nei Lietuva – apie 5 milijonus.

Veiksmas, nepriklausomai nuo savaitės dienos, ten verda nuolat.

Tačiau žmonės nepersidirba. Kaip pasakojo Ž.Juozėnas, australiečiai turi daug laisvo laiko, nes retas iš jų sėdi biure visą darbo dieną.

"Lietuvoje vyrauja įsisenėję stereotipai, jog privalai gauti visus įmanomus diplomus ir dirbti nuo 8 iki 17 val. Tam spaudimui buvau pasidavęs ir aš. Kaip dauguma jaunų žmonių, bandžiau kurti gyvenimą Lietuvoje, susiradau savo specialybę atitinkantį grafikos dizainerio-reklamos vadybininko darbą. Tačiau jaučiausi švaistantis savo laiką", – atviravo pašnekovas.

Internete netikėtai užtikęs žaidimą "Laimėk studijas Australijoje" nedvejodamas jame dalyvavo.

"Ir man pasisekė. Gavau neeilinę galimybę nemokamai mokytis viename iš Sidnėjaus koledžų. Po kelių mėnesių jau buvau kitame žemyne", – džiaugėsi klaipėdietis.

Patyrė kultūrinį šoką

Ž.Juozėnas pasakojo apie svečioje vietoje jį ištikusį kultūrinį šoką. Teko viską pradėti nuo nulio.

"Nuo užburiančių vaizdų mane atitraukė žemiški rūpesčiai, reikėjo susirasti darbą ir gyvenamąją vietą. Žinojau, kad bus nelengva, vis dėlto nauja aplinka, kita pasaulio pusė. Tačiau iššūkių nebijojau. Pradėjau studijuoti rinkodarą koledže ir tuo pat metu dirbau juodesnį darbą", – dalijosi patirtimi lietuvis.

Gauti vizą, draudimą ir kitus kelionei reikalingus dokumentus jam padėjo Australijoje gyvenantys tautiečiai.

Mat Sidnėjuje yra įsikūręs lietuvių, kurių dauguma atvyko dar karo metais, klubas.

Kartu jie leidžia laiką, švenčia Kūčias, pramogauja.

Alga – kas savaitę

Australija garsėja ne tik nuostabia gamta ir gyvūnija. Tai ekonomiškai stipri šalis, kur dirbdamas gali sau leisti faktiškai viską.

Atlyginimas čia, kaip ir JAV, mokamas kas savaitę.

"Australija beveik nebuvo paliesta finansinės krizės, čia itin aukštas pragyvenimo lygis, palankios sąlygos vystyti verslą. Pagaliau įgyvendinau savo svajonę dirbti ir keliauti vienu metu. Nereikia savęs varžyti finansiškai, taupyti. Dirbu ne visu etatu, kas savaitę moku nuomą, kuri nėra pigi, tačiau pinigų viskam užtenka. O kartais dar ir lieka", – skubiai pridūrė pašnekovas.

Australijoje yra paprastam žmogui palanki mokesčių sistema, pensijų fondai ir apskritai sudarytos tokios sąlygos, kad jaustumeisi saugiai ir būtum užtikrintas dėl savo ateities.

Pribloškė kainos Lietuvoje

Dvejus metus gimtinėje nebuvusį Ž.Juozėną nustebino Lietuvoje įsivyravusios kainos, kurios esą nedaug skiriasi nuo australiškų.

"Įsivaizdavau, kad Sidnėjuje yra brangu, bet grįžęs į Lietuvą supratau, jog tos kainos labai panašios. Tarkime, maistas skiriasi vos vienu, dviem Australijos doleriais, o drabužiai Lietuvoje dar brangesni nei Australijoje. Kavinėse maistas irgi nedaug skiriasi", – pastebėjo Ž.Juozėnas.

Jis sakė, jog pats lengviausias ir pigiausias būdas jaunimui išvykti į svajonių šalį yra studento viza.

Dar galima gauti turistinę, kuri yra nemokama, tačiau ji galioja tik tris mėnesius, nes skirta labiau keliavimo tikslais.

Brangu, bet įmanoma

Tiesa, patekti į šį saulėtą žemyną lemta ne kiekvienam. Brangus išvykimas – pagrindinė kliūtis svajojantiesiems apie Australiją.

Draudimas metams vienam žmogui kainuoja per 1 tūkst. Australijos dolerių, o tai sudaro apie 690 eurų. Viza – dar apie 600 Australijos dolerių, tai yra 413 eurų.

1 tūkst. Australijos dolerių atsieina lėktuvo bilietai. Mokslas čia taip pat mokamas.

Tačiau dirbdamas gali greitai padengti kelionės išlaidas.

"Rasti darbą nėra sudėtinga, ypač moterims. Be to, gali būti tikras, kad nesėkmės atveju tuoj pat gausi kitą. Tereikia gerai mokėti anglų kalbą. Minimalus valandinis atlyginimas – apie 18 Australijos dolerių. Palyginimui – dirbdamas puse etato gali gauti 500 Australijos dolerių per savaitę", – aiškino keliautojas.

Pastaruoju metu Ž.Juozėnas darbuojasi drabužių parduotuvėje, o atlyginimo pakanka padengti visoms pragyvenimo išlaidoms.

"Iš pradžių su drauge buvome įsikūrę miesto centre šalia vadinamosios gėjų gatvės, kuri garsėja savo homoseksualais, barais ir vakarėliais. Vėliau persikėlėme į dar geresnę vietą netoli centrinės traukinių stoties. Šiuo metu keturiese gyvename dviejų aukštų bute. Nuoma Australijoje – vienas brangiausių dalykų, kambarys žmogui atsieina apie 200 Australijos dolerių per savaitę, tai yra beveik 138 eurus", – skaičiavo pašnekovas.

Pirmoji kelionė – dešimties

Klaipėdietis Ž.Juozėnas jau nuo mažens buvo smalsus vaikas.

"Vaikystėje man visuomet magėjo nubėgti į kitą kiemą ir pamatyti, kas jame dedasi. Nuo to laiko ne daug kas pasikeitė. Baigęs mokyklą Klaipėdoje išvykau į Vilnių, o vėliau laimės pradėjau ieškoti svečiose šalyse, žemynuose", – susigūžęs nuo lietuviško šaltuko aiškino pašnekovas.

Pirmą kartą toliau už Lietuvos ribų – į Norvegiją – jis išvyko būdamas dešimties, o intensyviai keliauti pradėjo studijų metais, kai pagal mainų programą atsidūrė Kipre.

"Gyvenimas toli nuo namų man atvėrė akis, stipriai pasikeičiau, sustiprėjau kaip asmenybė. Pamačiau, kad pasaulis yra daug didesnis, spalvotesnis ir gali pasiūlyti begalę stebuklų. Tad pradėjau jį tyrinėti", – atviravo jaunuolis.

Vėliau klaipėdietis išnaršė daugelį Europos šalių, o Vilniaus kolegijoje įgijęs rinkodaros profesinio bakalauro laipsnį nutarė savanoriauti.

Iš AIESEC stažuočių ir savanorysčių programos jis sulaukė pasiūlymo prisidėti prie vieno projekto Kroatijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai portretas
rašyta tokio lietuvaičio, kuris net bijo parašyti, kad Oxford'o gatvėje vyksta gėjų ir lesbijiečių paradas:)

Naivuoliams

Naivuoliams portretas
Australai dirba nuo 8 iki 17 val., o privaciose kompanijose labai daznai darbuotojai dirba virsvalandzius ir savaitgaliais. Tas jau yra beveik norma. Atlyginimas yra mokamas kas dvi savaites. Mokesciu sistema yra sudetinga, ir australai tikrai moka daug mokesciu. Uzdirbti $500 per savaite, ypac neatskaiciavus mokesciu, yra labai mazai. Sidnejuje ypatingai brangus namai ir butai. Seniai praejo tie laikai, kai buvo galima atvaziuoti su lagaminu i Australija ir prasigyventi.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Australijoje gyvena savo tėvynę mylintys ,darbštūs žmonės. Jiems teko daug ir pragariškai dirbti ,kol sukūrė gerovę savo šalyje. Pasiskaitykite istoriją. O kam skirta būti liokajumi, tai ir džiaugiasi liokajiška laime. Tiktai korespondentas parašęs straipsnį suklydo pasirinkdamas darbą.Vištų gaudytojai Anglijoje uždirba daugiau nei terliai-rašliavotojai. Apie tai ir rašykite, o gal dar geriau gaudykite vištas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    5
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių