Quantcast

Klaipėdiečiams pristatys autentiškai atkurtus šimtamečius pastatus

  • Teksto dydis:

Antradienį įteikti pirmieji sertifikatai autentiškai atkurtiems istoriniams pastatams, kurie išsaugojo svarbiausias unikalias istorines savybes pritaikant juos naujam gyvenimui.

Pirmaisiais sertifikatais pagal Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos ir Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos sukurtą Pastatų autentiškumo vertinimo programą apdovanoti du projektai: „Inreal valdymas“ plėtojamos „Dangės krantinės“ Klaipėdoje ir „Citus“ vystomas „Telegrafas“ Kaune.

„Šios programos tikslas – ne tik atkurti pastatus, bet ir leisti juos naudoti visuomenei. Kad istorija būtų ne tik vertinga, bet ir gyva. Architektūros paveldas gali būti ne tik konservuojamas, įmuziejinamas, bet ir atiduodamas naudoti – savotiškai leidžiantis architektūrai virsti tautosaka, – kai kiekviena karta, brangindama palikimą, palieka ir savo pėdsaką“, – sakė LNTPA direktorius Mindaugas Statulevičius.

Anot Kultūros departamento prie Kultūros ministerijos vadovės Dianos Varnaitės, visuomenės brandumą galima atpažinti iš to, kiek visuomenė brangina savo paveldą.

„Branginti – nėra pasyvus veiksmas. Branginti – reiškia puoselėti, investuoti, vystyti, prasmingai naudoti. Kartu su LNTPA vykdomas kultūros paveldo statusą turinčiuose pastatuose autentiškumo vertinimo ir vystymo projektas kaip tik ir kelia paveldo aktualizavimo tikslą. Kartu siekiame, kad kultūros paveldas ant autentiškumo pamato prisikeltų naujam gyvenimui; stiprėtų Lietuvos piliečių tapatumo jausmas ir kultūra“, – sakė ji.

Vienas iš dviejų pirmųjų sertifikuotų projektų  – „Dangės krantinės“ – Klaipėdos Senamiestyje (Turgaus g. 37) ant Dangės upės kranto restauruojami-rekonstruojami istoriniai sandėliai. XVI–XVII amžiuje čia stovėjo dvi vokiečių ir lietuvių bendruomenėms skirtos bažnyčios. Dėl strateginių gynybos sumetimų viena jų buvo nugriauta, o kita perkelta. Laikui bėgant gynybinėms sienoms prarandant svarbą, teritorija perduota versliems miestiečiams. Jūros druskos sandėlius čia keitė silkių rūšiavimo sandėliai, o po Antrojo pasaulinio karo čia įsikūrė konditerijos fabrikas. Saldainių fabrikas išsaugojo senąjį sandėlį – buvo paliktos visos XVIII-XIX amžiaus medinės laikančiosios konstrukcijos. Pastatas buvo apmūrytas raudonomis molio plytomis, kurios 2017 metų konversijos metu buvo nuardytos, atidengiant fachverkinės architektūros detales.

Pasak  „Inreal valdymas“ direktoriaus Gedimino Pruskaus, „Dangės krantinės“ – išskirtinis projektas net įmonei, kurios moto „unikalūs projektai išskirtinėse vietose“.

„Nuo XVIII amžiaus daug kartų keitę paskirtį uostamiesčio pirklių sandėliai šiandien yra restauruoti, atkurti ir pritaikyti šiuolaikinio miesto gyvenimui. Jie papuoš Klaipėdos senamiestį ir upės krantinę bei taps traukos centru žmonėms, vertinantiems istoriją, kultūrą ir, žinoma, prestižą“, – teigė G. Pruskus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Aš galvojau, kad ten bus socialiniai būstai. Juk nė vienas bent kiek prakutęs žmogus nenorėtų gyventi kumetyne, be to, pastatytame ant žmonių kaulų. Pasirodo, klydau. Kadangi pastatas pažymėta autentiškumo ženklu, žmonės jame negyvens. Ten bus nuomojamos patalpos druskos arba silkių rūšiavimo sandėliams.

Memellander

Memellander portretas
Šaunu , geras projektas Dangės Krantinės .Taip pat reikėtu atstatyti Šv.Jono bažnyčią , Salamander ir Biržos pastatus .

dk

dk portretas
Aciu! Saunu! Dziaugiuosi! Labai noriu kad kuo daugiau autentisku pastatu isliktu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių