Quantcast

Klaipėdiečiai kviečiami minėti Sąjūdžio 30-metį

Atšventus Valstybės dieną uostamiestyje prasidės nepriklausomybės pradžiai skirti renginiai. Apie juos primins lauko paroda prie paminklo "Arka" ir laisvo pobūdžio diskusija su šių įvykių liudininkais.

Svarbu ne tik kaupti

Liepos 6-ąją sukanka 30 metų, kai Klaipėdoje buvo įkurta Sąjūdžio iniciatyvinė grupė. Uostamiestis šią ir kitas svarbias datas minės kiek vėliau, liepos 8-ąją.

"Esame laimingi, kad turime tokių atminties datų. Atsiranda įvairių minėjimo formų, o muziejus bet kuriuo atveju turi aktyviai šiuose dalykuose dalyvauti. Juolab kad šaltinių yra daug. Archyvuose turime labai įdomios medžiagos, tad reikia ne tik kaupti, bet ir apie ją kalbėti", – teigė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

Liepos 8-ąją prie paminklo vieningai Lietuvai "Arka" organizuojamas lauko parodos "Sąjūdžiui – 30. Klaipėda 1988–1990 m." atidarymas.

Ją apžiūrėti klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės visą mėnesį. Oficialus parodos atidarymas ir šventinė sueiga įvyks 12 val.

R.Staselis pakartos istoriją

"Orientuojamės į Klaipėdos įvykius. Rodydami dešimt stendų kalbėsime apie Lietuvos uostamiestį, bus eksponuojama pati įdomiausia medžiaga, kurią turime. Visą mėnesį žmonės, judantys pagrindine gatve, turės galimybę stabtelėti ir ją patyrinėti", – pristatė J.Genys.

"Kadangi birželio 3-oji jau praėjo, nutarėme parodyti tai, kas vyko Klaipėdoje ir yra aktualu šio miesto žmonėms. Žinoma, parodoje atsispindės ir visos Lietuvos įvykiai. Gal kai kurie klaipėdiečiai stenduose atpažins save ir galės parodyti savo vaikams", – antrino istorikas Saulius Karalius.

Parodoje atsispindės svarbiausi to meto įvykiai – rinkimai į Aukščiausiąją Tarybą, Baltijos kelias, Taravos Anikės paminklo atstatymas.

Liepos 8-oji Sąjūdžio 30-mečio minėjimui pasirinkta neatsitiktinai. S.Karaliaus žodžiais, tądien įvyko pirmasis, ką tik susikūrusios Klaipėdos Sąjūdžio iniciatyvinės grupės susirinkimas, kurio metu buvo aptarinėjamas trispalvės iškėlimo klausimas per Jūros šventę.

Anot istoriko S.Karaliaus, prieš 30 metų liepos 10 d. Klaipėdoje pirmą kartą pasirodė Lietuvos vėliava, ją senamiesčio gatvėmis nešė Rytas Staselis.

Ir dabar R.Staselis atvyks į Klaipėdą bei simboliškai pakartos eiseną iš Kalvystės muziejaus į Teatro aikštę.

"Be jokios programos"

Oficialiai trispalvė Klaipėdoje suplevėsavo spalio 20 d. virš muzikinio teatro.

"Tais laikais vėliavos pasirodymas prilygo stebuklui, kaip ir Baltijos kelias. Gaila, nei skaitmenos, nei įrašymo technikos tada nebuvo. Dabar turėtume tiek daug medžiagos", – samprotavo S.Karalius.

Minint Sąjūdžio 30-metį liepos 8-ąją 13.30 Lėlių teatro kiemelyje Vežėjų gatvėje vyks susitikimas-diskusija "Sąjūdžio žingsniai". Jame dalyvaus ir patys sąjūdžio dalyviai.

"Sąjūdis visada buvo neorganizuota organizacija, kur susirinkę žmonės kalbėdavo, ką nori. Be jokios programos. Todėl ir esame tokie plevėsos. Ir dabar tas pats bus – juk pati Lietuvos laisvė išsirutuliojo iš laisvo ir nepriklausomo kalbėjimo", – teigė vienas Klaipėdos sąjūdžio steigėjų Vytautas Čepas.

Liepos 11-ąją 18 val. Girulių bibliotekoje taip pat rengiamas minėjimas "Laivės keliu: Sąjūdžio vertė ir laikas".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
komunistu KGBistu sajudis. Bukit prakeikti lietuvos isgamos.

Bikis

Bikis portretas
Sąjųdis tai košmaras kuris tebesitęsia iki šiol.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Lietuvai reikia Sąjūdžio vienybės, žmoniškumo ir draugiškumo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių