Quantcast

Klaipėdiečiai – gabiausiųjų gretose

  • Teksto dydis:

Autobiografinių apybraižų rinkinys „Kas bus kas. Lietuvos ateitis“ yra unikali, Lietuvoje pirmą kartą leidžiama tokio pobūdžio knyga, skirta jauniesiems Lietuvos talentams suburti. Didžiąją knygos dalį sudaro autentiškos gabiausių Lietuvos mokinių autobiografinės apybraižos – jų net 569. Iš pusšešto šimto mokinių net 64 mokosi 22-ose Klaipėdos miesto ir rajono mokykloje.

Išskirtiniai pasakojimai

Daugiausia – 14 – vaikų mokosi Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje, 13 – Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijoje, 6 – Klaipėdos Simono Dacho progimnazijoje.

Apybraižose vaikai pasakoja apie savo šeimas, mėgstamiausias pamokas, pasiekimus, autoritetus, dalijasi savo svajonėmis ir Lietuvos vizija po dešimtmečio. Vaikų pasakojimai išties įdomūs ir spalvingi, kupini svajonių ir ryžto tas svajones įgyvendinti.

„Aš jaučiuosi išskirtinis, nes tėvai mane rado ne kopūstų lauke, o paparčio žiede – gimiau Joninių naktį, dėl to ir esu Jonas“, – pasakojimą apie save pradeda Klaipėdos licėjaus mokinys Jonas Viršila.

Po pamokų šis vaikinas nesėdi rankų sudėjęs: 10 metų šoko sportinių šokių klube „Žuvėdra“, mokosi itin gabių mokinių papildomo ugdymo mokykloje „Fizikos olimpas“, neakivaizdinėje jaunųjų chemikų mokykloje „Pažinimas“, Nacionalinės moksleivių akademijos chemijos sekcijoje, lanko Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro chemijos būrelį. Jo pasiekimų sąraše – prizinės vietos, laimėtos šokių varžybose, vertimų ir vokiečių kalbos konkursuose, matematikos, chemijos, biologijos, fizikos ir gamtos mokslų olimpiadose.

Įspūdingi pasiekimai

Dar vienas Klaipėdos talentas – E.Balsio menų gimnazijos auklėtinė Emilija Auškalnytė, apgailestaujanti, jog para turi tik 24 valandas ir jos yra tokios trumpos, kad jų merginai neužtenka.

E.Auškalnytė ne tik puikiai mokosi, tačiau jau penkerius metus groja saksofonu ir su šiuo instrumentu skina laurus ne tik šalies, bet ir tarptautiniuose konkursuose.

Klaipėdos „Varpo“ gimnazijos moksleivis Justas Pleskys dvejus metus ėjo gimnazijos prezidento pareigas, yra mokyklos tarybos narys, laikraščio „Ilgoji pertrauka“ žurnalistas, Nuomonių klubo prezidentas, šokių kolektyvo „Svajoklis“ narys, o po pamokų lanko Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklą.

Jo pasiekimų sąraše – laimėjimai skaitovų, rusų poezijos ir šokių konkursuose, protų mūšiuose, tačiau daugiausia prizinių vietų J.Pleskys iškovojo gimtosios Klaipėdos, šalies ir tarptautinėse lengvosios atletikos varžybose stumdamas rutulį.

Tikisi iškilių asmenybių

„Šioje knygoje subūrėme vaikus, apdovanotus įvairiose mokslo ir meno olimpiadose bei konkursuose, pelniusius prizus sporto varžybose, tuos, kuriais didžiuojasi ne tik tėvai, mokyklų vadovai, draugai, bet ir visos Lietuvos piliečiai. Esame tikri, apie juos po 20 ar 50 metų skaitysime vadovėliuose ir enciklopedijose. Tikime, kad ši knyga taps unikaliu dokumentu, kuriame įamžinta iškilių Lietuvos kūrėjų kelio pradžia“, – pasakoja knygos redaktorė Vaiva Markevičiūtė.

Pasak jos, visiems autobiografinių apybraižų autoriams labai svarbi šeima, ji jiems – viena pagrindinių vertybių ir gyvenimo orientyrų.

„Dažnas knygos herojus, paklaustas, ką laiko savo autoritetu, įvardija savo tėtį ar mamą. Kai kurie vaikai, pasakodami apie savo šeimą, užsimena, kad kitoje tokio pobūdžio knygoje tikisi pamatyti ir savo jaunesniojo brolio ar sesės biografiją“, – šypsosi V.Markevičiūtė.

Sėkmės linki įžymybės

Be autobiografijų, knygoje pateikiamos Lietuvos mokinių pasiekimų nacionalinėse mokslo ir meno olimpiadose bei tarptautinėse sporto varžybose apžvalgos. Taip pat pristatomos mokymo įstaigos, kolektyvai ir organizacijos, kurios kasdieniu savo darbu užtikrina, kad jaunieji Lietuvos talentai galėtų atskleisti ir tobulinti savo gabumus.

O tarp kolektyvų pristatoma ir Klaipėdos jaunimo centro choreografijos studija „Inkarėlis“. Ši talentų kalvė – tai sėkmingos valstybės pamatas. Knygoje dėmesys skiriamas ir talentų arenai – svarbiausiems moksleivių konkursams ir organizacijoms, kuriose savo išskirtinius gebėjimus mokiniai gali parodyti jau dabar.

Knyga užbaigiama savotiška Lietuvos gimnazijų garbės lenta, kurioje skelbiami geriausių mokinių penketukai ir šių mokinių mokytojai. Šioje garbės lentoje – 12 Klaipėdos miesto ir 3 Klaipėdos rajono gimnazijos.

Jauniesiems talentams neabejingi ir žymūs šalies žmonės. Knygoje visokeriopos sėkmės jiems linki Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, kultūros ministras Šarūnas Birutis, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis bei būrys Lietuvai nusipelniusių, jaunuoliams sektinu pavyzdžiu ir autoritetu esančių žmonių, tai – Seimo narė Agnė Bilotaitė, mobiliųjų programų platinimo bendrovės „GetJar“ ir rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ įkūrėjas Ilja Laurs, operos solistas Edgaras Montvidas, ledo ritulininkas Dainius Zubrus ir kiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių