Quantcast

Per Klaipėdą tekančios Danės pavadinimą svarstys komisija

  • Teksto dydis:

Valstybinę lietuvių kalbos komisiją netrukus pasieks kreipimasis išaiškinti, ar sykiu su Danės upės pavadinimu oficialiai galima vartoti ir archajiškąjį Dangės vardą - grupė politikų, visuomenininkų ir istorikų siekia, kad kuršiškasis Dangės pavadinimas grįžtų į oficialųjį gyvenimą ir būtų pagrindinis, šeštadienį rašo „Lietuvos žinios“.

Vis dėlto kai kurie kalbininkai mano, kad tai gali būti itin keblu tarptautiniu lygiu ir dėl daugybės biurokratinių kliūčių. Klaipėdos universiteto profesorius, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narys Albinas Drukteinis dienraščiui teigė, kad prieš keletą metų jau bandyta įteisinti Dangės pavadinimą, tačiau nuspręsta, jog pagrindinis yra Danė.

„Oficialiai upė vadinama Dane ne tik Lietuvos, bet ir Europos Sąjungos žemėlapiuose, NATO kartografinėje sistemoje. Pakeitus pavadinimą į Dangę tektų taisyti ir galybę tarptautinių dokumentų. Tokie keitimai būna aktualūs tuomet, kai vardai skamba visiškai skirtingai arba vartojamas naujadaras. Todėl, manau, kad Danė turėtų išlikti kaip pagrindinis upės vardas, o Dangė – neoficialus. Jis irgi gali būti vartojamas", – kalbėjo A. Drukteinis.


Šiame straipsnyje: DanėDanės upėpavadinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Dangė !

Dangė ! portretas
Amžiais buvo DANGĖ. Ji ir bus Dangė. O komunistėlis Vanagas matyt mokėsi iš "vyresniųjų brolių"-kurie vienu piršto mostelėjimu padarė iš Tilžės "Sovietską",iš Ragainės -"Niemaną"ir t.t. Per vieną dieną...Bet juk tai - barbariškumas, chamiškumas. Tai-kiaulystė.

miestietis

miestietis portretas
Na cia istorija is fantastikos kazkoks Vanagas nutare pakeist upes pavadinima ir visa kalbos komisija iskaitant jaunaji A.Drukteini vienbalsiai uz nieks nepriestaravo,niekas nieko nesiaiskino kaip pasake Vanagas ir sventa!o dabar komisija ant komisijos,o kur dar NATO strateginiai zemelapiai,greiciausiai dar reiks kreiptis i Briuseli..O A.Drukteinisnors ir nebejaunas,bet brudas- pakele rankele uz DANGE o peza kazkokias nesamones apie dane..

Anonimas

Anonimas portretas
pakeite kai kazkoks komunistelis uzsimane, o grazinti TIKRAJI sena DANGES pavadinima jau iskilo problema. Tikra piderasine komunistu gaujos valdzia. VOGTI moka 150 procentai - dirbti zmonems svolociai net negalvoja.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių