Quantcast

Klaipėda ruošia atsaką Palangai ir Neringai?

Palangai planuojant įvažiavimo mokestį, o Neringai – didinti ekologijos mokestį, uostamiesčio valdžios atstovai pradėjo svarstyti, ar nereikėtų ir Klaipėdai imtis atsakomųjų veiksmų. Siūloma apmokestinti kelionę keltu pusšimčiu eurų tiems, kurie šiuo metu turi leidimus ir už persikėlimą nemoka.

Mokestis – prieš klaipėdiečius?

Klaipėdoje jau gimė siūlymų suduoti atsakomąjį smūgį ekologijos mokestį svarstančiai pakelti Neringos savivaldybei bei apmokestinti įvažiavimą į kurortą planuojančiai Palangos savivaldybei.

„Tai nėra tik į turistus orientuotas mokestis, jis yra orientuotas ir būtent į Klaipėdos gyventojus“, – pastebėjo Klaipėdos savivaldybės tarybos narys Simonas Gentvilas.

Jo teigimu, pirmiausia minėti dviejų savivaldybių pokyčiai palies ne vasarą atvykstančius turistus, o dažnai į Neringą bei Palangą vykstančius klaipėdiečius.

„Ekologinis mokestis, kad ir kaip kreivai jis būtų pavadintas, yra nukreiptas ne prieš turistus, o prieš klaipėdiečius“, – konstatavo politikas.

Pažėrė kritikos

S.Gentvilas pastebėjo, kad palangiškių siekis turėti ekologinį mokestį grindžiamas abejotinais argumentais, mat pasigendama šio miesto viešojo transporto integracijos į regioninę sistemą.

Politiko teigimu, jeigu Palanga iš tiesų rūpintųsi ekologija, patys pirmieji siūlytų kurti vieningą regioninio susisiekimo sistemą bei gyventojus skatintų ieškoti alternatyvų kelionėms privačiais automobiliais.

„Jeigu Neringos meras būtų tas, kuris garsiai šneka, kad Neringai nereikia automobilių, jis rinktųsi ne „Volkswagen Passat“ markės automobilį su suklastotais emisijų nurodymais, o tikrai ekologiškesnį“, – kritikos Neringai pažėrė Klaipėdos savivaldybės tarybos narys.

S.Gentvilas patikino, kad Neringoje esama alternatyvų viešajam transportui, pavyzdžiui, elektrobusai, tačiau esą minėta savivaldybė pati nesirenka jokių ekologijos skatinimo priemonių ir šią naštą primeta klaipėdiečiams.

Neringiškiams – mokamas keltas

Toks dviejų kaimyninių savivaldybių elgesys, tarybos nario teigimu, yra nekaimyniškas, todėl uostamiestis turėtų imtis atsakomųjų veiksmų.

Ketvirtadienį vykusio Klaipėdos savivaldybės tarybos posėdžio metu S.Gentvilas politikams pasiūlė svarstyti galimybę ir 50 eurų apmokestinti kelionę keltu tiems, kurie šiuo metu keltu naudojasi nemokamai, nes turi specialius leidimus.

„Tai būtų adekvačios priemonės. Lietuva yra viena, joje negali būti atskirų miestų, atskirų kunigaikštijų“, – siūlymą agumentavo S.Gentvilas.

Vertina atsargiai

Vis dėlto toks politiko siūlymas priimtas ir vertinamas atsargiai. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pripažino, kad pats nebūtų šalininkas tokių sprendimų priėmimo čia ir dabar bei pabrėžė, jog, kad ir kaip patraukliai sprendimas atrodytų, jį būtina gerai apsvarstyti.

„Jeigu mes žiūrime į kai kurių savivaldybių tam tikrus tiek priimtus, tiek planuojamus priimti, kaip galimai ne visiškai išdiskutuotus, o galbūt net ir klaidingus sprendimus, manau, kad patys neturėtume lipti ant to paties grėblio ir priimti klaidingus sprendimus. Galbūt ir kaimynams gali pasirodyti, kad mes ką nors padarėme ne taip“, – pastebėjo miesto vadovas.

Mero teigimu, liberalai neturėtų būti palankiai nusiteikę prieš panašius siūlymus net ir tuo atveju, jeigu tai yra reakcija į miestui ne itin palankius sprendimus.

Reikia susipažinti su tvarka

Pirmiausia, anot V.Grubliausko, vertėtų gerai susipažinti su Palangos mokesčio tvarka ir įvertinti, ar klaipėdiečiai, kurie kurorte turi giminių, patirtų nepatogumų bei iškilusius klausimus bandyti spręsti.

„Manau, kad Palangos tvarka vis dar palieka daug klausimų ir neaiškumų ir tai liudija, kad, veikiausiai, dar yra ką tobulinti. Vis dėlto, būčiau atsargus visais atvejais, kai sprendimai yra siūlomi reaguojant į kitus sprendimus. Kai tvarka yra ne visiškai aiški, atsakomieji sprendimai taip pat gali būti ne visiškai subalansuoti. Būčiau daugiau santūrus, tačiau neatmesčiau, kad racijos tame yra“, – apibendrino meras.


Šiame straipsnyje: KlaipėdaPalangaNeringa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulė

Saulė portretas
Pritariu siūlymui apmokestinti Neringiškius, važinėjančius per Klaipėdą. Klaipėda taip pat kurortinės zonos miestas, norintis geresnių kelių bei geresnės ekologinės būklės mieste. O dabar, visi kroviniai į Neringą bei Palangą keliauja per Klaipėdą nemokamai, o šiems mat mokėk, jie tvarkysis.

4

4 portretas
seniai laikas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Neringa

Neringa portretas
Pusbeprotis...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    3
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    4
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių