Quantcast

Šventiniu laikotarpiu skleis gerumą (renginių programa)

Klaipėda neprisijungė prie masiškos eglučių įžiebimo šventės. Uostamiesčio kalėdinis medelis nušvis ne šį savaitgalį, kada jie sužibės daugumoje šalies miestų, o kitą savaitgalį. Šventiniu laikotarpiu klaipėdiečiai vėl bus kviečiami dalintis gerumu.

Klaipėda neprisijungė prie masiškos eglučių įžiebimo šventės. Uostamiesčio kalėdinis medelis nušvis ne šį savaitgalį, kada jie sužibės daugumoje šalies miestų, o kitą savaitgalį. Šventiniu laikotarpiu klaipėdiečiai vėl bus kviečiami dalintis gerumu.

Norai suguls Vėtrungėse

Šventiniai renginiai uostamiestyje bus pažymėti „Gerosios vėtrungės ženklu“. Būtent pastarosioms ir buvo skirti šie metai. Šio simbolio neatsisakoma ir skaičiuojant paskutines metų dienas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė pabrėžė, kad tai buvo graži ir prasminga iniciatyva. Dabar niekas net nepagalvoja, kad Klaipėda neturėjo vėtrungių.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Goda Giedraitytė tvirtino, kad dėl to nuspręsta vėtrungių tradiciją tęsti ir šventiniu laikotarpiu.

„Vėtrungėse suguls visi mūsų norai, svajonės. Jas siųsime Kalėdų Seneliui. Visa šventinė programa bus pažymėta gerumo vėtrungės ženklu“, – tvirtino vadovė.

Pasak G.Giedraitytės, šiemet šventinių renginių metu klaipėdiečiai vėl bus kviečiami dalintis gerumu. Kaip ir praėjusiais metais, bus bendradarbiaujama su Maltos ordino pagalbos tarnyba.

Į šventinį pasiruošimą, renginius, gerumo skleidimą siekta įtraukti ir kuo daugiau įvairiausių miesto bendruomenių. Tarp jų krepšinio klubą „Neptūnas“, medikus, verslininkus, kultūros magistrus, žurnalistus, Klaipėdos aukštųjų mokyklų vadovus, Klaipėdos dramos teatro atstovus.

Bendruomenės prisidės prie teatro aikštės puošybos, miestiečius kvies paragauti įvairių vaišių: blynų, pyragų, keptų obuolių, linksmins: šoks, dainuos, vaidins, mokys ir skleis gerumą.

„Norėjome, kad visą šventinį šurmulį kurtų patys miestiečiai, kurie kasdien kuria gėrį, bet gal ne visada juo pasidžiaugiame. Šventiniu laikotarpiu norime tuo pasidžiaugti ir pabūti kartu“, – pabrėžė vadovė.

Šventėje seks pasaką

Šventiniai renginiai uostamiestyje startuos gruodžio 6-ąją, kada vyks eglutės įžiebimo šventė.

Medelis bus apie 20 metrų aukščio. Ant metalinio karkaso bus pritvirtintos dirbtinės eglės šakos. Šventinį medelį Teatro aikštėje numatoma pradėti montuoti pirmadienį. Atėjusiems į eglutės įžiebimo šventę bus sekama pasaka „Kalėdų vėtrungės stebuklas“, kurią parašė vaikų mylimas rašytojas Vytautas V.Landsbergis.

„Tai yra ypatinga Klaipėdos gatvėse nutikusi istorija, kurios pagrindiniai personažai zuikis ir medžiotojas. Jiems talkins ansamblis „Junior City Jazz“, miesto teatralai. Spektaklis bus visų Klaipėdos kūrybinių pajėgų bendras kūrinys“, – pasakojo G.Giedraitytė.

Eglutės įžiebimo šventės metu veiks kalėdinė mugė. Prekiautojai įsikurs ne tik Teatro aikštėje esančiuose nameliuose, kurie dirbs kasdien iki sausio pradžios, bet ir palapinėse Turgaus aikštėje.

Šventinių renginių startui tradiciškai bus papuošta ir Kruizinių laivų terminale esanti berniuko ir šuniuko skulptūra. Danės krantinėje, ties Žvejų gatvės 2 namu, bus įžiebta „Maltiečių“ gerumo žvaigždė.

Mokys kepti kūčiukus

Klaipėdiečius ir miesto svečius šventiniu laikotarpiu bus stengiamasi nustebinti kiekvieną savaitgalį. Kaip ir praėjusiais metais, kiekvienos šventės metu vyraus vis kita tema.

Pasak G.Giedraitytės, vyks medaus, pyragų, kūčiukų, kisieliaus, keptų obuolių šventės. Ragauti vaišių kvies vis kita bendruomenė. Bus galima patiems išsikepti kūčiukus pagal senovinį receptą.

Švenčių metu už kalėdinius skanėstus prašoma sumokėti vieną gerumo litą. Lėšos bus perduotos Maltos ordino pagalbos tarnybai, kuri rūpinasi vienišais, savimi pasirūpinti negalinčiais seneliais.

Lėšų sunkiai besiverčiantiems garbaus amžiaus žmonėms bus bandoma surinkti ir „Gerosios žvaigždės bėgimo“, kurį antrus metus organizuoja Lietuvos verslo kolegija, metu.

„Manau, kad šis renginys taps tradiciniu. Pernai pavyko pritraukti daug bėgikų. To tikimės ir šiemet. Pagrindinis bėgimo tikslas – surinkti kuo daugiau lėšų sunkiai besiverčiantiems seneliams. Taip prisidedame ir prie jaunimo auklėjimo. Kai kurie tik iš renginio sužinojo apie „maltiečių“ akcijas“, – tvirtino Lietuvos verslo kolegijos direktorės pavaduotoja studijoms Genovaitė Avižonienė.

Planuojama, kad šiemet bus dvi bėgimo trasos – 1,5 ir 10 kilometrų. Pernai buvo tik trumpesnioji.

„Norime, kad tie žmonės, kuriems patinka ilgai ir nuobodžiai bėgti turėtų, ką veikti. Kviečiame visus dalyvauti ir pasipuošti šventine atributika“, – kvietė pavaduotoja.

Gavo didelę paramą

Pasak Maltos ordino pagalbos tarnybos prezidento Lietuvoje Romo Abunevičiaus, praėjusiais metais Klaipėdoje šventiniu laikotarpiu vykusi pirmoji iniciatyva stipriai prisidėjo prie senelių gerovės.

„Planavome, kad ši iniciatyva pereis iš vieno į kitą miestą, bet niekas nesiryžo perimti jos iš Klaipėdos. Ji antrus metus yra gerosios žvaigždės miestas“, – tvirtino R.Abunevičius.

Praėjusiais metais Klaipėdoje šventiniu laikotarpiu klaipėdiečiai suaukojo 25 tūkst. litų. Pasak Maltos ordino pagalbos tarnybos projektų koordinatoriaus Klaipėdoje Broniaus Einars, tai didelė suma.

„Klaipėdoje prieš šią akciją reguliariai pagalbą teikėme 25 žmonėms. Dar penkiems kartas nuo karto. Galima pasidžiaugti, kad šios akcijos ir koncerto dėka galėjome padvigubinti pagalbos gavėjų skaičių. Šiandien nuolat maitiname apie 30 žmonių. Dar 15-25 pagalba maistu teikiama karts nuo karto. Taip pat pradėjome teikti naują paslaugą – socialinė priežiūra namuose“, – pasakojo B.Einars.

Vėl tikisi įvertinimo

Klaipėdiečiai šventiniu metu galės sudalyvauti įvairiuose užsiėmimuose. Kultūros ir turizmo informacijos centre veiks vėtrungių dirbtuvės. Juos organizuos ir Klaipėdos etnokultūros centras.

Šiemet bus ne tik sekama Kalėdų Senelio pasaka mažiesiems klaipėdiečiams, bet ir organizuojama jaunatviška diskoteka. Kasdien vaikų lauks ir spalvinga karuselė.

Vyks ir tradicinės šventinio laikotarpio akcijos. „Maltiečiai“ klaipėdiečius kvies paragauti sriubos, žuviene vaišins Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacija ir Lietuvos karinės jūrų pajėgos.

Vyks ir miškininkų akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“, kurios metu bus dalinamos eglių šakos. Šventiniai renginiai miestui atsieis apie 170 tūkst. litų. Dar 354 tūkst. išleista papuošimui – 30 tūkst. daugiau nei pernai, nes reikėjo atnaujinti dalį girliandų. Eglutė šiemet kainuos 77 tūkst. litų.

Kaip ji atrodys, dar neatskleidžiama: „Norime, kad liktų intriga ir būtų siurprizas. Manau, kad eglutė bus tikrai originali. Tikiuosi, kad mūsų medelis vėl bus išrinktas gražiausiu Lietuvoje“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Teatro aikštė bus papuošta ir uostamiesčio moksleivių sukurtomis vėtrungėmis.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas džiaugėsi, kad Klaipėda atsispyrė pagundai dalyvauti masinėje eglučių įžiebimo šventėje – šį savaitgalį jas įžiebs dauguma didžiųjų šalies miestų.

„Likome savo klaipėdietiškame kelyje. Į Kalėdas žvelgiame kaip į dvasingumo šventę. Net neabejoju, kad renginiai, kurie organizuojami antrus metus pasmerkti tapti tradiciniais. Galime didžiuotis tradicija, kad Klaipėdos Kalėdos skleidžia gerumą, šilumą“, – pabrėžė meras.

Renginių programa Klaipėdoje

Gruodžio 6 d.

11 val. Edukaciniai užsiėmimai šeimai Klaipėdos etnokultūros centre (EKC)

12 val. Skulptūros „Vaikystės svajonė“ puošimas Kruizinių laivų terminale

16 val. „Maltiečių“ gerumo žvaigždės įžiebimas Danės krantinėje ties Žvejų g. 2

17 val. Kalėdų eglutės įžiebimo šventė. „Kalėdų vėtrungės stebuklas“. Fejerverkas.

19-22 val. Jaunatviška diskoteka - Kalėdų link!

Gruodžio 7 d.

12 val. „Maltiečių“ kalėdinės sriubos akcija kartu su Klaipėdos kultūros magistrais

16 val. Medaus šventė. Gerumu dalinasi Klaipėdos krepšinio komanda „Neptūnas“ ir miesto žurnalistai

16 – 19 val. Kalėdinių vėtrungių dirbtuvės Klaipėdos turizmo informacijos centre (TIC)

18 val. Kalėdų Senelio pasaka

Gruodžio 13 d.

11 val. Edukaciniai užsiėmimai šeimai (EKC)

16 val. Pyragų šventė.  Gerumu dalinasi Klaipėdos aukštųjų mokyklų vadovai

16 – 19 val. Kalėdinių vėtrungių dirbtuvės (TIC)

18 val. Kalėdų Senelio pasaka

19-22 val. Jaunatviška diskoteka - Kalėdų link!

Gruodžio 14 d.

14 val. Lietuvos verslo kolegijos „Gerosios žvaigždės bėgimas“

16 val. Kūčiukų šventė. Gerumu dalinasi Klaipėdos verslininkai

16 – 19 val. Kūčiukų dirbtuvės (TIC)

18 val. Kalėdų Senelio pasaka

Gruodžio 18 d.

10 val. Miškininkų akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“

Gruodžio 20 d.

12 – 14 val. Žuviene vaišina Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacija ir Lietuvos karinės jūrų pajėgos

16 val. Kisieliaus šventė. Gerumu dalinasi Klaipėdos medikai ir socialiniai darbuotojai

16 – 19 val. Kalėdinių vėtrungių dirbtuvės (TIC)

18 val. Kalėdų Senelio pasaka

19-22 val. Jaunatviška diskoteka - Kalėdų link!

Gruodžio 21 d.

16 val. Keptų obuolių šventė. Gerumu dalinasi Klaipėdos dramos teatro aktoriai

16 – 19 val. Kalėdinių vėtrungių dirbtuvės (TIC)

18 val. Kalėdų Senelio pasaka

Gruodžio 25 d.

16 val. Kalėdinis kariliono koncertas

Gruodžio 27 d.

19-22 val. Jaunatviška diskoteka – švenčiame Kalėdas!

Gruodžio 31 d.

23.30 val. Naujametinis kariliono koncertas

24 val. Naujametinis fejerverkas

Nuo gruodžio 6 iki sausio 2 d. Teatro aikštėje nuo 12 iki 20 val. suksis karuselė, veiks Kalėdų miestelio prekyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių