Quantcast

Kaimynystė klaipėdiečiams kelia siaubą

Mažiau nei mėnesį veikiančio konsultacinio kabineto priklausomybių bei lytiškai plintančių ligų kamuojamiems asmenims kaimynystė vieno Taikos prospekto daugiabučio gyventojams kelia baimę dėl jų ir jų vaikų saugumo. Padidėjusią grėsmių tikimybę pripažįsta ir policijos atstovai. Tačiau įstaigos darbuotojai tikina užtikrinantys tvarką bei pastebi, kad chaosą čia kelia patys gyventojai.

Mažiau nei mėnesį veikiančio konsultacinio kabineto priklausomybių bei lytiškai plintančių ligų kamuojamiems asmenims kaimynystė vieno Taikos prospekto daugiabučio gyventojams kelia baimę dėl jų ir jų vaikų saugumo. Padidėjusią grėsmių tikimybę pripažįsta ir policijos atstovai. Tačiau įstaigos darbuotojai tikina užtikrinantys tvarką bei pastebi, kad chaosą čia kelia patys gyventojai.

Padės narkomanams

Lapkričio pabaigoje Taikos pr. 107 name veikti pradėjo konsultacinis socialinių paslaugų kabinetas.

Čia uostamiesčio gyventojams, kamuojamiems ŽIV, hepatito C, kitų lytiškai plintančių ligų ar įvairių priklausomybių, teikiama psichologinė pagalba ir kitokios konsultacijos.

Kabineto įkūrėjas ir asociacijos "Pozityvus gyvenimas" vadovas Jurgis Andriuška pabrėžė, kad šiuo metu tokių paslaugų mieste itin stinga, sergantys asmenys bei jų artimieji nueina ilgus kelius bandydami rasti naudingos informacijos apie diagnostiką, gydymą, profilaktiką.

"Informacija labai sunkiai prieinama. Kalbama labai daug, tačiau nė vienoje poliklinikoje tokios informacijos nėra. Mūsų tikslas ir buvo, kad atsirastų vieta, kur bet koks žmogus, turintis šių problemų, galėtų ateiti ir gauti visą reikalingą informaciją", – kabineto atsiradimo priežastis bėrė J.Andriuška.

Anot pašnekovo, kabinete teikiama ir gyvybiškai svarbi psichologinė pagalba į alkoholizmo, narkotikų liūną įklimpusiems ar minėtų ligų kamuojamiems žmonėms.

Duoda apsisaugojimo priemonių

Kabineto įkūrėjas pabrėžė, kad čia laukiami visi su minėtomis problemomis susidūrusieji – tiek kvaišalus vartojantys, tiek nevartojantys, sergantys ir sveiki bei jų artimieji.

Konsultacinis kabinetas duris atvėrė lapkričio 20-ąją.

Nors įstaiga dar nedirba nė mėnesio, tačiau lankytojų, anot J.Andriuškos, nestinga.

"Buvo ir bendravimo, ir konsultavimo. Lankėsi žmogus, kuriam reikėjo tiesiog paprastos žmogiškos pagalbos ir jam buvo labai sunku. Poreikis yra. Kitaip ir nedarytume nieko", – pripažino pašnekovas.

J.Andriuška pastebėjo, kad šiuolaikinis jaunimas yra socialiai neatsakingas, neretai smarkiai rizikuoja savo sveikata ir renkasi ne tik kvaišalus ar alkoholį, bet ir nesaugius lytinius santykius.

Būtent tokie asmenys ir yra laukiamiausi minėtame kabinete.

Čia jiems duodama apsisaugojimo priemonių, suteikiamos konsultacijos ir taip tikimasi mažinti ligų ir priklausomybių plitimą.

Išnuomojo savivaldybė

Taikos prospekte stovinčio daugiabučio pirmajame aukšte esančias patalpas kabineto steigėjai išsinuomojo iš Klaipėdos savivaldybės. Pagal sutartį minėtos paslaugos čia turėtų būti teikiamos trejus metus.

"Patalpos buvo nuomojamos konsultacinei administracinei veiklai vykdyti. Nebuvo jokių konkrečių nurodymų. Buvo vienas nuomininkas, kuris ir išsinuomojo. Mes neturėjome pagrindo jo atmesti", – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Už 22 kv. m ploto patalpas kas mėnesį savivaldybė gaus po kiek daugiau nei 56 eurus.

Gyventojai baiminasi

Veiklos tikslas – kilnus. Tačiau priklausomybių ar ligų kamuojamų bėdžių gelbėjimo veikla nekelia susižavėjimo namo gyventojams.

Taikos pr. 107 name įsikūrę klaipėdiečiai pripažino, kad šiurpsta vien nuo minties, jog teks kas vakarą namo prieigose prasilenkti su abejotinos reputacijos asmenimis.

Kūdikį auginanti Samanta teigė nuogąstaujanti dėl savo ir savo artimųjų saugumo, galimybės užsikrėsti nuo sergančiųjų ar kitaip nukentėti nuo priklausomybių kamuojamų kabineto klientų.

"Žinoma, kad bijome ir nesidžiaugiame tokia kaimynyste. Juk yra tikimybė, kad jie slankios ir mūsų laiptinėmis, nežinia, ką čia veiks", – nuogąstavo garbaus amžiaus Elena.

Pašnekovės teigimu, gyventojai bandė bendrauti su kabineto steigėjais, įkalbėti juos rasti kitą vietą savo veiklai, tačiau namo gyventojų balsas nebuvo išgirstas.

Aistros – nurimo?

Kad kaimynai ne itin šiltai sutiko, patvirtino ir kabineto vadovas. Tačiau, jo teigimu, aistros jau nurimo, pavyko rasti sprendimą.

"Mes priėmėme bendrą sprendimą, kad užkasime karo kirvį ir nemanau, kad dėl mūsų bent vienas jų galėtų skųstis. Mes tikrai neleisime, kad čia nebūtų tvarkos", – tikino J.Andriuška.

Su gyventojais esą buvo sutarta, kad namo aplinka bus tvarkinga, bus siekiama užtikrinti, kad asocialūs asmenys čia nesielgs netinkamai.

Vis dėlto klaipėdiečiai dar baiminasi, kad ir taip ne pačioje saugiausioje miesto vietoje įsikūręs toks socialinės rizikos asmenų traukos taškas grėsmes dar labiau padidins.

Pašnekovo teigimu, nieko panašaus būti negali, nes kabineto valdose nevykdoma jokia nelegali veikla, jo lankytojai čia ateina, gauna pagalbą ir iškeliauja savais keliais.

"Tada reikia visas gydymo įstaigas uždaryti, nes ten lankosi sergantys žmonės, turintys įvairių priklausomybių. Parduotuves taip pat tuomet reikia uždaryti", – lygino J.Andriuška.

Mieliau įsikurtų kitur

Vis dėlto pašnekovas pripažino, kad veiklą vykdyti patogiau būtų ne daugiabučio namo pirmajame aukšte, o prie sveikatos priežiūros įstaigos. Tačiau tokių galimybių esą nebuvo.

"Mes tada galėtume ir tikrinti, ir suteikti sveikatos priežiūros paslaugas. Dabar to padaryti negalime, nes mus riboja higienos reikalavimai", – teigė J.Andriuška.

Kabineto įkūrėjas pastebėjo, kad teikiamos paslaugos yra populiarios, todėl jau planuojama plėtra.

Tiesa, daugiau tokių filialų ateityje esą kursis greta gydymo įstaigų.

Pro langus – butelių kruša

Pastabų kabineto vadovas pažėrė ir patiems namo gyventojams. Jo teigimu, kas vakarą pro šio daugiabučio langus ant įstaigos įėjimo laiptelių leidžiasi alkoholinių gėrimų buteliai.

Neretai iš viršutinių aukštų esą skrieja stikliniai, sunkūs stipriųjų gėrimų buteliai.

"Mes jau galvojame kreiptis į teisėsaugą, nes nesu tikras, kad vakare išeinantys savanoriai nebus užgauti buteliu", – baiminosi J.Andriuška.

Dar daugiau, pradedant veiklą, sakė pašnekovas, teko vaikyti ir namo prieigose girtauti įpratusius asmenis.

"Per šį laiką juos atpratinome, išgainiojome. Mūsų buvimas jiems duoda ženklą, kad čia negalima nei girtauti, nei šiukšlinti, nei gamtinių reikalų atlikti", – pastebėjo vadovas ir pridūrė, kad pokyčių jau turėjo pamatyti ir patys gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimas

anonimas portretas
Tik pagirtina,kad atsiranda tokių kabinetų kur galima visiškai konfidincialiai užsukus pasikalbėti rūpimomis temomis , ne tik žmonėms turintiems problemų ,bet ir jų artimiesiems. Gauti supratimą,palaikymą ir informaciją apie tolimesnius veiksmus. Malonu,kad yra neabėjingų ir suprantančių..

nesvarbu

nesvarbu portretas
Visus norincius blogai atsiliepti apie esama kabineta,visu pirma prasau ten apsilankyti,tada galesite komentuoti. Osupratingiems zmonems didelis ACIU

atsakymas Simai

atsakymas Simai portretas
Sima tu nezinai savo kaimynu kokiomis jie ligomis serga,kaip ir kur jie spjaudo,o reki visa gerkle. Tu nezinai kas tavo giminej kokia liga jie serga,o gal ir ne vienas tavo artimas giminaitis turi ta ligele,bet jie nesaukia ir tu salia ju buti apkaboni ir graziai bendrauji,o todel kad nieko apie juos nezinai. Nesmerk kito,nes gali nutikti kad ir tave kas nors pasmerks. Nespjauk i vandeni reiks tau ji paciai isgerti.DUOK DIEVE kad taip nenutiktu
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių