Quantcast

Kai gandrai pasiklysta, nereikia švaistyti laiko

  • Teksto dydis:

Prišaukti pasiklydusius gandrus tampa vis sudėtingiau – pastebima, kad daugėja su nevaisingumo problemomis susiduriančių porų. Vaisingumo centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojos ginekologės pataria nepasiduoti neigiamoms emocijoms. Kartais reikia mažo specialistų postūmio, kad šeima sulauktų krykštaujančio stebuklo.

Daugėja nevaisingų vyrų

Statistika negailestinga – vaisingumo sutrikimų skaičius auga Lietuvoje ir visame pasaulyje. Per pastaruosius penkerius metus mūsų šalyje moterų nevaisingumo atvejų padaugėjo 1,5 karto, o vyrų – daugiau nei 2,5 karto.

Vaisingumo centro „Northway“ gydytoja ginekologė Rasa Dargienė atkreipia dėmesį, kad Lietuvos vaisingumo registro trūkumai gali lemti nuokrypį nuo realios situacijos. Manoma, kad nevaisingumo paplitimas yra gerokai didesnis.

Lietuvoje su šia problema gali susidurti apie 15 procentų vaisingo amžiaus žmonių. Klaipėdos apskrityje yra apie 320 tūkst. gyventojų, iš kurių maždaug 112 tūkst. yra vaisingo amžiaus, o iš jų apie 16 tūkst. sunku susilaukti vaikų natūraliu būdu. Pastebima, kad pastoti sunku ne tik neturinčioms atžalų poroms, bet ir toms, kurios dar kartą nori tapti tėvais.

„Noriu pabrėžti, kad nevaisingumas – tai poros diagnozė. Nereikia ieškoti, kas kaltas. Tai bendra poros diagnozė, verčianti suskubti, kai pora nepastoja per 12 mėnesių, gyvenant reguliarų lytinį gyvenimą ir nenaudojant apsaugos priemonių. Neretai girdžiu nuogąstavimą, kad „bijau sužinoti, kuris esame kaltas“. Šis kaltės jausmas neretai trukdo laiku kreiptis į vaisingumo specialistą. Taip prarandamas brangus laikas, planuojant ištyrimą ir gydymo perspektyvas“, – apgailestauja R. Dargienė.

Prireikia nedidelio postūmio

Nevaisingumo gydymas – individualus kiekvienai porai. Kartais pakanka minimalios operacijos, kartais – tik pakeisti gyvenimo būdą ar pabandyti papildų vartojimą ir kiek palaukti. Neretai prireikia koreguoti ovuliacijos procesą. Visą tai: diagnostiką, laboratorinius tyrimus, konservatyvų gydymą vaistais, ypač tausojantį chirurginį gydymą ir visas pagalbinio apvaisinimo paslaugas dabar galima gauti po vienu stogu naujajame „Northway“ centre. Pasak R. Dargienės, nereikia bijoti, kad vaisingumo specialistas nuo pat pradžių siūlys tik pagalbinį apvaisinimą. Pastarosios procedūros prireikia tik nedidelei daliai porų.

Vaisingumo centro „Northway“ Klaipėdoje gydytoja akušerė ginekologė Živilė Petrutienė antrino, kad kartais pakanka medikamentinio ar mažai invazyvaus chirurginio nevaisingumo gydymo. Tačiau net, jei ir prireikia pagalbinio apvaisinimo, valstybė palengvina finansinę nevaisingumo gydymo naštą.

Gyd. Živilė Petrutienė bei gyd. Rasa Dargienė / „Northway“ nuotr.

Naštą palengvina valstybė

Greičiau prisišaukti gandrus poroms padeda prieš trejus metus atsiradusi galimybė kai kurias paslaugas apmokėti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. Su Teritorine ligonių kasa sutartį sudaręs Vaisingumo centras „Northway“ Klaipėdoje sulaukia vis daugiau nevaisingų šeimų, kurios pasinaudoja šia galimybe.

Nemokama pirma konsultacija Vaisingumo centre „Northway“ Klaipėdoje teikiama sutuoktiniams, prisirašiusiems Klaipėdos ir Šiaulių teritorinių ligonių kasų veiklos zonose esančiose pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigose, turintiems gydytojo siuntimą pagalbinio apvaisinimo paslaugoms – nevaisingumo gydymui ir atitinkančioms Sveikatos apsaugos ministro įsakyme apibrėžtus kriterijus.

Pagalbinį apvaisinimą leidžiama atlikti, kai nevaisingumo negalima išgydyti kitais gydymo metodais, kai anksčiau skirtas vaisingumo sutrikimų gydymas yra neveiksmingas bei išnaudotos visos kitos gydymo galimybės.

Delsimas atsiliepia rezultatams

Pasak ginekologių, besistažavusių vienoje geriausius rezultatus demonstruojančioje Danijos ligoninės vaisingumo klinikoje, viena iš pagrindinių priežasčių, trukdančių susilaukti vaikų, yra amžius. Geriausia nėštumą planuoti iki 30–35 metų. Vėliau galimybės ženklai mažėja dėl įgytų ligų, neovuliacinių ciklų ir tiesiog blogėjančios genetinės lytinių ląstelių informacijos. Su amžiumi taip pat didėja savaiminių persileidimų, genetinių ligų rizika. Net ir pagalbinio apvaisinimo galimybės geriausios yra 23–39 metų laikotarpiu.

Kita priežasčių grupė – vyro ir moters ligos, buvusios operacijos ar traumos, persirgtos infekcijos. Pastojimo galimybes mažina lytinių santykių planavimas, patiriama įtampa ar stresas.

Vaisingumą mažina aktyvus ir pasyvus rūkymas, alkoholio vartojimas, didelis kofeino kiekis, vyrų ir moterų valgymo sutrikimai, kuomet kūno masės indeksas yra didesnis nei 30 kg/m2 arba moters svoris yra per mažas.

Aplinkos užterštumas, kenksmingos darbo sąlygos, ankštas apatinis trikotažas, dažnas kaitinimasis pirtyse – taip pat mažina pastojimo galimybes. Deja, ne visada pavyksta nustatyti priežastis, kodėl pora nepastoja.

R. Dargienės manymu, pokalbiai apie sunkumus susilaukiant kūdikio, diskusijos apie pagalbinį apvaisinimą mažina šios ligos stigmatizaciją visuomenėje, suteikia galimybę apie ligą kalbėti atvirai, paskatina poras ne tik ieškoti, bet ir sulaukti pagalbos.

„Kviečiame poras nedvejoti ir kreiptis pagalbos į naujai duris atvėrusį modernų vaisingumo centrą. Mūsų visų tikslas – įrodymais pagrįstų tyrimo ir gydymo metodų individualus pritaikymas kiekvienai porai. Kuo anksčiau kreipiamasi pagalbos, tuo lengviau prisišaukti gandrus ir džiaugtis savuoju stebuklu“, - sakė gydytojos R. Dargienė ir Ž. Petrutienė, per savo darbo patirtį galinčios pasidžiaugti puikiais rezultatais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viktorija

Viktorija portretas
Ar turite kvalifikuotą embriologą? Ginekologai vieni be embriologo nieko negali.

Milda

Milda portretas
Nuoširdžiai rekomenduoju gydytoją Rasą Dargienę, kuri padėjo atsirasti mano pirmagimiui!

Edita

Edita  portretas
Rasa Dargienė labai gerai gydytoja!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių