Quantcast

Jūra visada galingesnė

Šiandien vidurdienį, kai klaipėdiečiai ir gausybė miesto svečių rinksis į uostamiesčio centrą stebėti jubiliejinės Jūros šventės renginių, skambės visų Klaipėdos bažnyčių varpai, o žmonės turėtų minutei nurimti. Taip pagerbsime negrįžusius iš jūros žmones.

Šiandien vidurdienį, kai klaipėdiečiai ir gausybė miesto svečių rinksis į uostamiesčio centrą stebėti jubiliejinės Jūros šventės renginių, skambės visų Klaipėdos bažnyčių varpai, o žmonės turėtų minutei nurimti. Taip pagerbsime negrįžusius iš jūros žmones.

Jūrininkai – progreso nešėjai

Tuo pačiu metu visa flotilė laivų sustos atviroje jūroje, jais plaukiantys žmonės nuleis į vandenį vainikus ir puokštes gėlių. Jau niekas nepamena, kodėl ir kas sumanė taip pagerbti žuvusius nuo jūrų bei vandenynų stichijos, tačiau tradicija gyva ir labai vertinama.

"Žmonija turi būti dėkinga jūreiviams už Amerikos ir kitų žemynų atradimą, be to, būtent jūreiviai įrodė, kad žemė apvali. O tarybiniams žmonėms jūrininkai padėjo atrasti džinsus, – priminė jūrų kapitonas Sigitas Šileris, pirmasis įgijęs Metų jūrininko titulą. – Jūrininkas – ne tik profesija. Pamenu, kolega Ričardas Lučka būsimiesiems jūrininkams sakydavo, kad jie neturėtų rinktis šios profesijos, jeigu nėra romantikai."

Nuo praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio pasaulio vandenynuose žuvo beveik 400 jūrininkų. Ne visus juos pasiglemžė bangos, dalis jų buvo traumuoti ar mirė ištikti staigaus negalavimo.

Pagerbimas – tik simbolis

"Jūrininkai susiduria su stichija, kad ir kaip žmonės didžiuojasi ją įveikę, jūra visada yra galingesnė. Būtent todėl negrįžusiems iš plaukiojimo reikia atiduoti pagarbą", – svarstė kapitonas S.Šileris.

Tiems, kas neturi giminaičio ar pažįstamo jūrininko, plaukimas į jūrą tampa savotiška pramoga, turinti ryškų akcentą. Tačiau tiems, kieno artimasis negrįžo iš jūros, gėlės vandenyje reiškia kapo aplankymo ritualą.

Kasmet Jūros šventės metu atsiranda vis daugiau būdų pagerbti jūrininkus, prisiminti tuos, kurie negrįžo.
Jūreiviai bei kranto žmonės lanko pirmojo jūrų kapitono Liudviko Stulpino kapą, atminimo duoklę atiduoda prie skulptūros "Albatrosas" Smiltynėje. Daugelio jūrininkų įsitikinimu, tai yra tikrai simboliška.

Pakliuvo į uragano nagus

Tačiau tik atėjimas prie paminklinio akmens audros paskandinto laivo "Linkuva" įgulai kupinas tikrų, primenančių neužgyjančią žaizdą emocijų.

2000-ųjų birželio 21-ąją transporto refrižeratorių "Linkuva" Ramiajame vandenyne, maždaug už 220 jūrmylių (350 km) į pietvakarius nuo Akapulko (Meksika), užklupo uraganas Carlotta.

Laivas plaukė iš Japonijos į JAV uostą Long Byčą (Long Beach), kur turėjo pasipildyti degalų ir plaukti į Kanadą krovinio.

Birželio 20 dieną "Linkuva" pateko į audros epicentrą.
50-metis laivo kapitonas Anatolijus Bobrovas tada pranešė, kad sugedo pagrindinis variklis. Vėjo greitis siekė 70 metrų per sekundę, bangos mėtė laivą kaip skiedrą. Lietuvoje buvo gauta žinia, kad galvos traumą patyrė bocmanas Ivanas Bogdanovičius.

Kitos dienos paryčiais pranešta, kad variklį pavyko įjungti, bet laivas pasviręs apie 40 laipsnių. Kiekvienas jūrininkas žino, kad tai labai grėsminga padėtis. Tai buvo paskutinė žinia iš "Linkuvos".

Radinių – itin mažai

JAV ir Meksikos tarnybos savaitę žvalgėsi mūsų laivo 90 tūkst. kvadratinių jūrmylių plote. Kai buvo nuspręsta nutraukti paieškas, Lietuvos valstybė paprašė dar kelias dienas ieškoti laivo. Todėl bent kokių nors užuominų apie įgulą ar laivą vandenyne dairytasi dar kelias dienas.

Ne vieną "Linkuvos" įgulos narį pažinojęs buvęs jūrininkas, dabar diplomatas Vaclavas Stankevičus prisiminė, kad "Linkuvos" ieškota laivais, žvalgytasi ir iš lėktuvų.

"Tai buvo smūgis ne tik įgulos šeimoms, mūsų jūrininkams, bet ir visai Lietuvai. Žuvusiųjų šeimas tada parėmė įmonė, miesto valdžia ir Lietuvos Vyriausybė", – pasakojo V.Stankevičius.

Viskas, ką pavyko aptikti, buvo dvi nutrūkusios gelbėjimo valtys. Specialistai nustatė, kad įgula jomis nepasinaudojo. Pavyko rasti ir geriamo vandens talpą su užrašytu ant jo laivo pavadinimu. Šie daiktai aptikti už 350 jūrmylių nuo tos vietos, iš kur paskutinį kartą laivas susisiekė su krantu.

Daugiau Ramiuoju vadinamas vandenynas neatidavė jokio daikto, priklausiusio "Linkuvai". Nesuveikė ir radijo plūduras, kuris turėjo pradėti siųsti signalus vos patekęs į vandenį.

Vėliau ne tik komisijos tyrė laivo žūties aplinkybes bei priežastis. Apie jas svarstė ir jūrininkai. Patyrę jūrų vilkai spėliojo, kad prieš pasiekdama Meksikos krantus "Linkuvos" įgula gerai pritvirtino visus ant denio buvusius daiktus, nes nuo seno žinoma, kad šiuose uostuose gali būti pavogta viskas, ką įmanoma pakelti.

Iki šiol neaišku, kodėl laivas neišvengė susidūrimo su stichija, bet apie tai jau nėra ko paklausti.

2000 metų birželio 29 dieną komisija paskelbė žuvusiais visus 18 įgulos narių. Visi jie buvo Lietuvos piliečiai, tarp vyrų – viena moteris. Anastasija Komisarova gamino jiems maistą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dėkui

dėkui portretas
Dėkui, kad grįžote prie skaudžios "Linkuvos" temos, dėkui Daivai ir Jelenai... Tokių rašinių apie sunką jūrininkų dalią, profesiją jau beveik nėra. Labai gaila, kad "Albatrosas" nėra užbaigtas iki galo, prie jo nėra užrašų anglų, rusų kalbomis, lietuviški neryškūs. Skaudžiausia, kad gegužę, birželį paminklas tampa vaikų, moksleivių pasikarstymų vieta, kaip "Tarzanų" parke. Muziejui paminklas nepriklauso, niekas taip laipiojančių iki pat viršaus- nevaiko. Esu jūrininko žmona, vis perspėju, kaip tik tai pamatau, bet... Daugelis rusakalbių,. latvių ekskursantų- o jie pagrindiniai muziejaus -lankytojai, neretai sutrinka, teisinasi, kad nežino, koks tai paminklas, kad jis skirtas iš jūros negrįžusiems. Deja, jeigu ir toliau "Albatrosas" nebus bent jau muziejaus apsaugos paglobojamas- jo laukia liūdna ateitis. O užrašus, kitomis kalbomis yra būtina iškalti ar užrašyti. nes dabar tai tik fotosesijų ir laipynių vieta... Būtų gražu, kad bent jau vasarą šalia sparno žydėtų ir gėlės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių