Quantcast

Jono bažnyčia netilps sklype

Jono bažnyčia, kurią planuojama atkurti, netilptų numatytame sklype. Tai paaiškėjo projektuotojams atlikus esamos situacijos vertinimą. Bus svarstoma, kaip išspręsti šią problemą.

Sklypo, kuriame anksčiau stovėjo Jono bažnyčia, detaliojo plano korekcija pradėta rengti metų pradžioje. Šią teritoriją, kurios plotas siekia apie pusę hektaro, riboja Turgaus, Pylimo, Tomo ir Mažoji Vandens gatvės.

Planavimo tikslas – pakeisti žemės sklypo ribas ir plotą, įvardyti teritorijos naudojimo tipą, nustatyti ar pakeisti privalomuosius bei papildomus teritorijos naudojimo reikalavimus.

Projektuotojai pristatė esamos situacijos analizę. Klaipėdos miesto mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė atskleidė, kad išryškėjo tam tikrų problemų.

Pagal visus galiojančius dokumentus, turimus archeologinius duomenis matyti, kad bažnyčia neišsitektų esamame sklype. Ji išlįstų į Turgaus ir Pylimo gatves. Taip pat į teritoriją yra įsiterpusi šilumos trasa.

"Matyt, tais laikais bažnyčia neturėjo savo sklypo. Ji stovėjo bendruomenės žemėje. Kai vyko grąžinimo procedūros, buvo suformuotas keturkampis žemės sklypas. Dabar matyti, kad autentiškai atkurtas objektas išlįstų į gatves ir jos nebūtų pilnavertės", – komentavo vicemerė.

J.Simonavičiūtė pripažino, kad reikės priimti vienokius ar kitokius sprendimus. Rengėjai vyks tartis su Kultūros paveldo departamentu, spręs, ką daryti dėl bažnyčios kontūrų neatitikimų.

"Patvirtinome esamos situacijos analizę. Yra, kaip yra", – teigė vicemerė.

Pakoreguoti teritorijos detalųjį planą žadama iki metų pabaigos. Šiuos darbus organizuoja miesto savivaldybė. Taip ji prisideda prie Jono bažnyčios atstatymo.

"Šis sklypas priklauso evangelikų liuteronų bendruomenei. Savivaldybė pati bažnyčios tikrai nestatys. Parengdami visus teisės aktus bandome padėti bendruomenei, kad ji galėtų statyti", – komentavo vicemerė.

Pasak J.Simonavičiūtės, taip pat yra pateikti dokumentai Kultūros ministerijai, kad statinys būtų pripažintas svarbiu valstybei kultūros objektu.

"Kol kas neturime atsakymo, kada tai bus padaryta", – tvirtino vicemerė.

Klaipėdos savivaldybė taip pat ieško, kas parengs Jono bažnyčios priešprojektinius pasiūlymus su techniniu projektu.

"Tada turėtų būti nuspręsta, ar tai bus tik kulto pastatas, ar jame bus įmanoma ir kita veikla, pavyzdžiui, veiks parodų ar koncertų salės. Kai turėsime visus dokumentus – pakoreguotą detalųjį planą, parengtą techninį projektą, bus daug aiškiau, kada galėtų startuoti statyba", – pasakojo vicemerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Memellander

Memellander portretas
Bažnyčią būtina atstatyti pilnu tūriu , kokia buvo iki tragiškųjų 1945 metų .

ežys

ežys portretas
kaip atrodytu Vilniaus senamiestis be bažnyčių ir jų bokštų? Ir šiaip, vertinkite šitą statinį, kaip bažnyčios formos apžvalgos bokštą su parodų ir klasikinės muzikos koncertų sale joje. Liuteronai bažnyčiose meldžiasi tik sekmadieniais, taigi bažnyčios erdvė miestiečių ir turistų poreikiams likusias dienas galės būti naudojama pagal esamus poreikius. Kaliningrade katedra reikalinga. Tai lankomiausias kultūros paveldo objektas šiame mieste ir be jo miesto kultūrinis gyvenimas šiandie neįsivaizduojamas. Nuogastaujama, kad atstatyta Šv. Jono bažnyčia bus didžiausias senamiesčio traukos objektas ir senamiesčio simbolis. Manau klaipėdiečiai to verti.

to Nugi

to Nugi portretas
Žinoma nenori.Nenori tratinti savivaldybės pinigus kažkokiu įtakos grupuočiu naudai.Tegu stato patys..Leidžiam ir net nežiūrim.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių