Quantcast

JAV įteikė prestižinį apdovanojimą LCC tarptautinio universiteto studentei

  • Teksto dydis:

Gegužės pradžioje JAV Valstybės departamente Vašingtone LCC tarptautinio universiteto studentei Zinai Salim Hassan Hamu įteiktas prestižinis apdovanojimas „Emerging Young Leaders Award“ (liet. Besiformuojančių jaunųjų lyderių apdovanojimas). Šį apdovanojimą JAV Valstybės departamentas įteikė tik dešimčiai išskirtinių jaunų lyderių iš viso pasaulio.

Apdovanojimu Valstybės departamentas pažymėjo ypatingas 22-iejų metų jazidės iš Irako Zinos pastangas informuojant ir šviečiant pasaulį apie jazidų patiriamus siaubus po to kai „Islamo valstybė“ užgrobė jų namus ir privertė juos ieškoti prieglobsčio pabėgėlių stovyklose. Pasakodama jazidų istorijas, Zina pasitelkia fotografiją – sritį, kurioje planuoja siekti profesinės karjeros. Merginos fotografijos buvo eksponuotos Italijoje, Lietuvoje, taip pat publikuotos Reuters ir National Geographic.

„Tai, ką ir kaip daro Zina siekiant skatinti toleranciją ir teigiamus pokyčius pasaulyje yra įstabu. Šiuo apdovanojimu Valstybės departamentas siekia atkreipti dėmesį į jaunus šiandienos lyderius ir sudėtingus jų darbus, reikalaujančius išskirtinių pastangų ir sugebėjimų. Zina Salim Hassan tikrai yra viena jų. Mes norime kad žmonės išgirstų jos šauksmą ir suprastų su kokiais iššūkiais susiduria žmonės Irake ir pabėgėlių stovyklose“, – pabrėžė JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall.

Zina svečiavosi ir Lietuvos Respublikos ambasadoje JAV, kur ją priėmė Lietuvos ambasadorius Rolandas Kriščiūnas. Ambasadorius pasveikino Ziną su garbingu apdovanojimu ir padėkojo už jos drąsą pasakojant pasauliui tragišką jazidų istoriją ir prisidedant prie kitų kilnių projektų.

2014 metais Zina su savo šeima buvo priversta palikti gimtąjį Sindžaro miestą Irake kai jį užpuolė „Islamo valstybės“ kovotojai. Apsigyvenusi pabėgėlių stovykloje, mergina ėmė savanoriauti įvairiose humanitarinėse organizacijose, padedančiose ten gyvenantiems jazidams.

Greitai ji buvo pastebėta kaip iniciatyvi ir aktyvi mergina, tad Zinai ir dar kelioms merginoms buvo pasiūlyta dalyvauti Italijos užsienio reikalų ministerijos remiamame UNISEF ir RDO (eng. Resort Development Organisation) projekte bei stovykloje vykstančius įvykius fiksuoti nuotraukose. Jazidai nebuvo linkę atsiverti svetimšaliams, tad tik tenykštės merginos galėjo prakalbinti sunkumų prispaustus jazidus.

„Patekę į stovyklą, mes aštuonis mėnesius gedėjome prarastų artimųjų ir kentėme sudaužytų svajonių, vilčių ir sugriautos ramybės skausmą. Vėliau Shayda Hessami, žurnalistė ir fotografė iš Irako, gyvenanti Prancūzijoje ir turinti šios šalies pilietybę, pasiūlė mums dalyvauti foto žurnalistikos projekte. Mes supratome, kad būtent šis projektas yra mūsų galimybė papasakoti pasauliui apie savo išgyvenimus ir apie tai, kas yra jazidai. Tarp mūsų, projekto dalyvių, kurios ėmėsi fotografuoti stovyklos žmones ir čia vykstantį gyvenimą, buvo merginos, netekusios artimųjų, pabėgusios iš nelaisvės, patyrusios seksualinę prievartą. Šis projektas buvo mūsų sielos išgijimo pradžia“, – savo jautriais išgyvenimais dalijosi Zina.

Zina, prieš atvykdama į stovyklą, svajojo tapti gydytoja, tačiau ši patirtis paliko didžiulį pėdsaką merginos gyvenime – dabar ji siekia tapti fotožurnaliste. Savo nuotraukose jaunoji fotografė pasakoja apie stovykloje vykstantį gyvenimą, apie „Islamo valstybės“ vykdomus žmonių grobimus, apie vaikus, kurie negali lankyti mokyklos, nes dėl nepritekliaus yra priversti dirbti.

JAV Valstybės departamento apdovanojimas ir mainų programa „Emerging Young Leaders Award“ pagerbia jaunus žmonės iš viso pasaulio, kurie savo veikla prisideda prie teigiamų socialinių pokyčių. Pretendentus šiam apdovanojimui nominuoja JAV ambasados, o Valstybės departamentas kasmet atrenka dešimt jaunųjų lyderių, kuriems įteikiami šie prestižiniai apdovanojimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vis

vis portretas
ieskojimas vienoje vietoje smegenu... manau, tai paprasciausias pagiriamasis zodis talentigai merginai... o kodel blogai gauti parama doleriais? ar rubliais butu maloniau?

Straipsnis

Straipsnis  portretas
Apie talentinga merginą, ar reklama krikščioniško koledžo (universiteto), kuris iš JAV gauna $$?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių