Quantcast

Jaučiasi apgauta: dėl vienkartinio uždarbio neteko pensijos

Išankstinę pensiją gaunanti buvusi valstybės tarnautoja nustėro, kai mugėje pardavusi savo rankų darbo mezginių liko be viso mėnesio pensijos. Tokį sprendimą "Sodra" priėmė, nes moteris legaliai uždarbiaudama papildė piniginę maždaug 25 eurais.

Hobis ar verslas?

Kiek daugiau nei 30 metų būtinąjį stažą turinti klaipėdietė Aldona (vardas pakeistas – I.L.) antrus metus gauna išankstinę pensiją.

Išeiti iš gerai apmokamo darbo moterį privertė nepavydėtinos aplinkybės.

Kaip pati pasakojo, darbą valstybės tarnyboje paliko dėl sunkios vyrą kamavusios ligos.

Kiekvieną mėnesį klaipėdietei buvo skiriama palyginti nemaža 280 eurų pensija.

"Po klubo sąnario keitimo operacijos nebeturėjau sveikatos dirbti. Be to, teko prižiūrėti susirgusį vyrą. Jį labai greitai suėdė plaučių vėžys. Tapau našlė", – liūdnas detales atskleidė pašnekovė.

Netekusi artimojo klaipėdietė pradėjo megzti.

Naujas užsiėmimas leido pasimiršti, ramino, o kartkartėmis iš to pavykdavo prie pensijos prisidurti vieną kitą eurą.

"Megzti visai sekėsi, iš pradžių dukrai padovanojau riešes, tada tokių pačių užsiprašė ir jos kolegė. Dar porai draugių numezgiau šiltas žiemines pirštines. Pradėjau sulaukti vis daugiau užsakymų, taip ir užsukau šį reikalą. Pastebėjau, kad iš parduotų mezginių jau pradedu daryti verslą", – nusijuokė Aldona.

Jaučiasi apgauta

Kartą nusprendusi legaliai parduoti savo mezginius Aldona pasigailėjo, nes dėl vienkartinio uždarbio neteko savo pagrindinio pajamų šaltinio.

Gamybos verslo liudijimą kelioms dienoms išsiėmusi moteris už jį suplojo apie 7 eurus, dar daugiau atsiėjo vieta mugėje.

Atskaičius patirtas išlaidas moteriai pavyko surinkti apie 25 eurus gryno uždarbio.

Kitaip tariant, Lietuvoje įstatymai sukurti taip, kad klestėtų juodi pinigai.

"Prekyba nesisekė, pamaniau: pabandžiau ir to pakaks. Bet rugpjūtį, kai negavau pensijos, mane išpylė šaltas prakaitas. Daugelį metų ėjau valstybės tarnautojos pareigas ir galvojau, kad išmanau įstatymus. Paaiškėjo, kad pati save nuskriaudžiau, nusprendusi būti sąžininga ir uždarbiauti legaliai. Kai paskambinau į "Sodrą", telefonu atsiliepusi darbuotoja man atrėžė – jei gali dirbti, išankstinė pensija tau nepriklauso. Kitaip tariant, Lietuvoje įstatymai sukurti taip, kad klestėtų juodi pinigai. Ką gi, toliau pardavinėsiu riešes "pogrindyje", – pyko pašnekovė.

Išankstinės pensijos mokėjimas klaipėdietei bus atnaujintas tik tuo atveju, jei ji nuris kartėlį ir "Sodrai" iš naujo pateiks prašymą dėl pensijos skyrimo.

Tai gali užtrukti iki 30 kalendorinių dienų.

"Jaučiuosi apgauta ir pažeminta valstybės, kuriai pati ir dirbau", – karčią patirtį apibendrino pašnekovė.

"Pensija yra privilegija"

Nors klaipėdietės situacija daugeliui gali atrodyti persmelkta aklo biurokratizmo, vis dėlto "Sodros" sprendimas yra visiškai teisėtas.

"Sodros" Klaipėdos filialo Pensijų skyriaus vedėja Chonorata Kasparaitienė aiškino, kad išankstinės pensijos moteris neteko, nes to reikalavo įstatymas.

Ir jokių kompromisų čia negali būti.

"Ji negali turėti verslo liudijimo. Toks yra aiškiai parašytas įstatymas. Visada taip buvo. Mes ir pensijos neskiriame, jei žmogus turi papildomų pajamų, mat išankstinė pensija yra mokama tiems, kurie neturi darbo ir iš ko gyventi", – pabrėžė vedėja.

Jos žodžiais, išankstinė pensija pradedama mokėti likus penkeriems metams iki senatvės pensijos amžiaus, tad pageidaujantiems ją gauti asmenims tai "yra privilegija".

"Gaudamas išankstinę pensiją negali dirbti. Priešingu atveju ši pensija tau nepriklauso. Jei žmogus to nenori žinoti, tai ir nežino. Šiaip tokioje situacijoje atsidūrusi moteris turėjo ne į laikraštį nulėkti, o ateiti pas mus", – pamokslavo Ch.Kasparaitienė.

Pasirodo, atsiranda piliečių, kurie mėgina elgtis nesąžiningai.

Tai yra privilegija. Kai tau sukaks senatvės pensijos amžius, galėsi dirbti, ir niekas pensijos neatims.

"Būdavo, gudručiai pasiima penkerius metus iš anksto pensiją ir išvaro dirbti į užsienį. Mano, kad ten jų nepagausime. Bet dabar duomenis "Sodrai" teikia ir kai kurios užsienio šalys per Valstybinę mokesčių inspekciją. Tai yra privilegija. Kai tau sukaks senatvės pensijos amžius, galėsi dirbti, ir niekas pensijos neatims", – dėstė pašnekovė.

Kiek šiuo metu klaipėdiečių gauna išankstinę pensiją, Pensijų skyriaus vedėja atsakyti negalėjo, nes "tokia statistika skyriui nereikalinga".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Loreta

Loreta portretas
Perskaičiau visus komentarus ir pašiurpau.Kokie visi pikti ir pavydus.Moteris dirbo visą gyvenimą ir mokėjo mokesčius valstybei ir dabar gauna pamažintą išankstynę pensiją - valstybė išskaičiuoja nemažai.Reiškia ,kad vėl moteris susimoka , kad nors kažką gauti.Ji nebuvo dikaduonė.Ir darbą tokių metų moterims nėra lengva rasti.Ir ,aplamai ,buna visokių aplinkybių gyvenime.O kodėl jus nekalbat apie tuos , kurie visą gyvenimą nedirbo, neturi stažo ir vis tiek gauna iš valstybės, kad ir minimalią, bet pensiją?O iš ko , idomu, jie gyveno ankščiau(kai kurie ir labai gerai)?Atsakymas man atrodo visiems aiškus.Va dėl tokių išlaikytinių gudručių ir gaunate mažas pensijas, nes dalinates "pyragą" visi - ir užsitarnave ir ne.

realybė

realybė portretas
Istorija labai gerai iliustruoja, kokio lygio, kokios kompetencijos turime valdininkus. Apgaudinėja ponia valstybę ir nori išimčių... Paverkdama dar ir spaudai.

pensininkė

pensininkė portretas
visi skundžiasi kad mažos pensijos maži atlyginimai kol bus taip manančių kad kaip apgauti valstybę ir gauti pajamų nieko neduodant tai taip ir bus jei visi sąžiningai mokėtų mokesčius tai ir pensijos būtų didesnės bet juk patys sutinkate dirbti už "vokelius" tai ir nedejuokite kai pensija bus maža jei galvojate tik apie šią dieną o ne apie ateitį - valio.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių