Quantcast

Jau gali kreiptis dėl paramos

Saugomų pastatų valdytojai gali teikti paraiškas daliniam finansavimui tvarkybos darbams gauti. Parama savivaldybė siekia, kad miesto veidas taptų gražesnis ir patrauklesnis.

Klaipėdoje yra 203 valstybės ir savivaldybės saugomi pastatai. Šiemet numatyta skirti mažiausiai 100 tūkst. eurų jų tvarkybos darbų daliniam finansavimui.

Savivaldybės atseikėjamų lėšų dalis projektui arba atskiram etapui įgyvendinti sudarys iki 50 proc. sąmatinės vertės. Į didesnę paramą gali pretenduoti medinių ir fachverko architektūros pastatų valdytojai. Pastarųjų tvarkybos darbai finansuojami iki 70 proc.

Tačiau yra nustatyta suma, kurios negali viršyti parama. Ji siekia 70 tūkst. eurų.

Pabrėžiama, kad finansavimas skiriamas tvarkybos darbams, susijusiems su saugomo kultūros paveldo objekto išsaugojimu.

Prioritetas bus teikiamas Klaipėdos senamiestyje ir naujamiestyje esantiems pastatams. Taip pat tiems, kurių fasadai yra gatvės pusėje, avarinės būklės statiniams. Bus vertinama, kiek prie pastato sutvarkymo prisideda pats valdytojas.

Jei kelios paraiškos surinks vienodą balų skaičių, pirmumas bus teikiamas anksčiau pateiktosioms.

"Šiam žingsniui ruošėmės apie metus laiko. Pernai buvo paskelbta šios paramos skyrimo tvarka. Saugomų objektų valdytojai, prieš teikdami paraiškas, turėtų su ja susipažinti", – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

Paraiškos daliniam finansavimui gauti bus priimamos iki balandžio 3 d. Pabrėžiama, kad darbai turi būti įgyvendinti iki spalio 15 d. Paraiškos privalo būti pateiktos kartu su parengtu tvarkybos darbų projektu, sąmata ir kitais būtinais dokumentais.

"Tai pirmieji priemonės metai, tad terminai pateikti paraiškoms – trumpi. Jei darbai yra didesni, reikia įvertinti nustatytas datas ir juos suskirstyti etapais arba paraiškas teikti kitiems metams", – aiškino vedėjas.

Pasak V.Juškos, saugomų pastatų būklė Klaipėdoje yra skirtinga. Vieni jau sutvarkyti ir jiems nereikės paramos, kitų būklė – labai prasta.

"Tikimės, kad saugomų pastatų savininkai susidomės programa. Pamatę, kad kaimynai sugeba pasinaudoti, kreipsis ir kiti", – teigė vedėjas.

Kitais metais daliniam saugomų pastatų tvarkybos finansavimui planuojama skirti du kartus didesnę sumą.

"Viliamės, kad šiemet daugiau ateis tų, kurie nori paprastesnių darbų, tokių kaip fasado dažymas, tinko restauravimas. Juk reikia parengti ir projektus", – atkreipė dėmesį vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu  portretas
sportininku rajonas-pradedame nuo ruskiu gaubtvachtos!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių