Quantcast

Įtampa paplūdimiuose nenuslūgo: maudytis draudžiama

Baltija pajūrio gelbėtojams neleidžia atsikvėpti. Po audringo savaitgalio, kai iš vandens nespėta traukti skendusiųjų, o dvi gyvybes pasiglemžė bangos, jūra nenurimo, o dar labiau įsišėlo. Įtampa paplūdimiuose išliko.

Srovė nešė į gilumą

Pasibaigęs savaitgalis pajūryje džiugino šiluma. Šeštadienį oro temperatūra siekė 27, sekmadienį – 29 laipsnius šilumos.

Maudynėms viliojo ir Baltijos jūra. Jos vandens temperatūra buvo apie 24 laipsnius šilumos. Minios poilsiautojų atvyko į pajūrį pasidžiaugti vasaros pramogomis.

Tačiau Baltija nebuvo svetinga paplūdimių lankytojams. Savaitgalį ji buvo audringa. Šeštadienį bangavimas siekė du, sekmadienį – tris balus. Fiksuota ir didelė trauka į jūrą.

Baltija nerimo ir pirmadienį. Bangavimas buvo dar didesnis ir siekė keturis balus.

Nors jūra buvo audringa, paplūdimiuose kabėjo raudona – maudytis draudžianti vėliava, pramogautojams buvo nė motais. Žmonės lindo į vandenį, nepaisydami pavojaus.

Vien Klaipėdos paplūdimiuose šeštadienį buvo išgelbėti septyni, sekmadienį – devyni žmonės.

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki teigė, kad dažniausiai į jūrą maudytis nuėję žmonės pakliūdavo į duobę ir patys nebegalėdavo išplaukti, nes srovė nešė į gilumą.

„Šiandien situacija ramesnė. Jūros bangavimas didesnis nei savaitgalį, bet žmonių mažiau. Bangos grėsmingiau atrodo. Patys žmonės pasisaugo. Be to, ir oras, ir vanduo vėsesnis – 24 ir 22 laipsniai šilumos“, – pirmadienį pasakojo pavaduotojas.

Sulaukė siūlymo į galvą

Pasak A.Siakki, savaitgalį skendusiųjų galėjo būti ir daugiau, jei ne gelbėtojų aktyviai vykdytas prevencinis darbas. Gelbėtojai informaciją, kad maudytis pavojinga, skelbė per garsiakalbius, patruliavo paplūdimiuose ir kalbėjo su nedrausmingais lankytojais.

Tačiau už perspėjimus neretai jie sulaukdavo ne padėkos ar supratingumo, o pasiūlymo į galvą, jei neatstos.

Įspėjimais buvo nepatenkinti ir tėvai, kurių vaikai buvo palikti vieni maudytis prie kranto. A.Siakki teigimu, tokių jaunųjų poilsiautojų buvo labai daug.

„Tėvai guli už 10–20 metrų nuo vandens, miega, o 5–10 metų vaikai maudosi vieni. Įspėji, kad maudytis pavojinga, tai jie nepatenkinti pareiškia, jog žino, ką daro, jų vaikas maudosi prie kranto ir nenuskęs“, – pasakojo pavaduotojas.

Anot A.Siakki, susidaro įspūdis, kad poilsiautojai viską žino geriau, nei gelbėtojai, kurie ruošiami šiam darbui ar daug metų tuo užsiima.

Visi mano, kad, jei kažkas skęs, tai tikrai ne jis pats ir ne jo vaikas.

„Visi mano, kad, jei kažkas skęs, tai tikrai ne jis pats ir ne jo vaikas. Tačiau tu gali būti prie kranto, ateis didesnė banga, pagaus ir pradės nešti gilyn į jūrą. Buvo ne vienas atvejis šį savaitgalį, kai jūra akimirksniu nunešė žmogų 100 metrų nuo kranto. Tarp jų – ir vaikus“, – komentavo pavaduotojas.

Užkirto kelią keturračiui

Pasitaikė ir visiškai protu nesuvokiamų situacijų. Sekmadienį po pietų į pagalbą važiuojančiam gelbėtojų keturračiui Pirmosios Melnragės paplūdimyje kelią pastojo būrys rankomis susikabinusių „linksmų“ vyrų.

„Kompanija pasitraukė tik tada, kai pamatė, kad transporto priemonė juda greitai, o aplinkiniai pradėjo šaukti, jog trauktųsi. Skubi į pagalbą, paplūdimiuose sausakimša žmonių, o čia dar tokios situacijos“, – atkreipė dėmesį pavaduotojas.

Gelbėtojams ir krante teko saugoti išgelbėtus skendusiuosius. Ištraukus iš vandens, juos iš karto užpuldavo aplinkiniai ir koneveikdavo dėl neatsakingo elgesio.

„Vadindavo visokiais žodžiais. Emocijų ir kivirčų netrūko. Vos ne iki muštynių. Teko išgelbėtuosius vežtis į postą ir saugoti nuo aplinkinių“, – teigė pavaduotojas.

Tarp skendusiųjų vienas buvo klaipėdietis. Dauguma – atvykėliai: keturi Vokietijos piliečiai, du – Rusijos, trys – kitų Lietuvos miestų gyventojai, likę – ukrainiečiai.

„Dauguma ukrainiečių – ne poilsiautojai, o tie, kur dirba Klaipėdoje. Buvo net kilę minčių kreiptis į darbdavius, kad surengtų kursus apie saugų elgesį prie vandens ir vėliavų reikšmes. Apskritai savaitgalį buvo labai daug atvykėlių“, – akcentavo pavaduotojas.

Dar vienam ukrainiečiui gelbėtojai į pagalbą skubėjo pirmadienį po pietų, apie 15 val. Pirmosios Melnragės paplūdimyje. Nors jūra buvo labai audringa, vyras vis tiek ryžosi maudynėms. Ukrainietis pats nebegalėjo grįžti į krantą. Jis buvo nešamas gilyn į jūrą. Į sausumą vyrą pargabeno gelbėtojai.

Stebino ir tai, kad dalis paplūdimių lankytojų, nors ir matė, kaip ką tik iš vandens buvo ištrauktas skendęs žmogus, vis tiek ėjo maudytis.

„Nekreipia dėmesio. Patruliavome ir su policijos pareigūnais. Kol šie būdavo, žmonės iš vandens išlipdavo. Tik policijos pareigūnai išeidavo, vėl į vandenį“, – atkreipė dėmesį pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jolanta.

Jolanta.  portretas
Skaitau ir baisu darosi. Mano sūnus nei geria nei rūko ir nera nei vieno tokio. Visi gelbėtojai praėję griežtą atranką, kasdien rizikuoja savo gyvybėmis. Ir apie kokį alų ar cigarėtes kalbama. Ačiū jaunimui reikia sakyt, o ne anonimais pasiskelbus mėtytis kaltinimais. Gal kas norit per bangas kokį 60 metrų pirmyn o po to dar skęstantį partemt. Pažiūrėčiau, kaip rūkantis ar geriantis tokius atstumus įveiktų. O namuose jų laukia gyvų ne kiek nemažiau nei tų skendusių dėl savo pačių aplaidumo.

Činčia

Činčia portretas
Gelbėtojams kai mauditoju mažiau darbo mažiau, o pinigai tie patys ir dar baudos. Siūlau visa maudymosi sezoną iškelti raudona vėliava. Bus geras biznis.

Com

Com portretas
Kartais atrodo, kad jūroje maudytis visiškai negalima :) Nes jūra rami, o gelbėtojų kioskelis plyšauja, kad lįsti į ją šiukštu--negalima
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių