Quantcast

Išbandymas Jūros švente

Klaipėda ir klaipėdiečiai atlaikė tris dienas trukusią Jūros šventę. Organizatoriai mano, kad šių metų jubiliejinėje vasaros fiestoje buvo kur kas daugiau žmonių nei pernai, tačiau pavyko suvaldyti situaciją mieste ir išvengti incidentų.

Klaipėda ir klaipėdiečiai atlaikė tris dienas trukusią Jūros šventę. Organizatoriai mano, kad šių metų jubiliejinėje vasaros fiestoje buvo kur kas daugiau žmonių nei pernai, tačiau pavyko suvaldyti situaciją mieste ir išvengti incidentų.

Pagerbė ir Prezidentė

Šeštadienio rytas Klaipėdoje prasidėjo tradicija tapusia žuvusiųjų jūroje pagerbimo ir vainikų nuleidimo į vandenį ceremonija.

30 laivų flotilė, atstovaujanti įvairioms valstybinėms, taip pat Klaipėdos uosto organizacijoms ir bendrovėms, tarp jų ir Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų laivai "Aukštaitis" ir "Šakiai", išplaukė į jūrą.

Šioje jubiliejinės šventės ceremonijoje dalyvavo ir Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iš laivo "Aukštaitis" į jūrą iškilmingai buvo nuleisti Prezidentės, Lietuvos karinių jūrų pajėgų, Susisiekimo ir Žemės ūkio ministerijų, Klaipėdos ir Biržų savivaldybių, JAV ambasados, Lenkijos Respublikos ir Rusijos Federacijos konsulatų Klaipėdoje, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ir Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos bei Lietuvos jūrininkų sąjungos vainikai.
Tai – viena seniausių Jūros šventės tradicijų, užgimusių dar 1934 metais organizuojant pirmąją tokią šventę Klaipėdoje.

Istorinių laivų atgimimas

Vienas svarbiausių šventės akcentų – istorinių laivų paradas. Trečią kartą Danės upe plaukė istoriniai laivai, primindami visai Lietuvai, kad esame jūrinė valstybė, turinti jūrinį paveldą ir kurianti naujas jūrines tradicijas.
Tarptautiniame istorinių laivų parade "Dangės flotilė" dalyvavo 16 laivų ir senesnių nei 50 metų jachtų iš Lietuvos, Rusijos bei Vokietijos.

Flotilės puošmena – tradicinės plokščiadugnės Kuršių marių burvaltės kurėnai. Jų flotilėje – net keturi.
Šalia plaukė ir mažesnės šių burvalčių tipo "sesės" – venterinės valtys. Taip pat Didžiosios Bankos dorė – irklinė XIX–XX a. vidurio valtis, naudota menkių žvejybai Šiaurės Rytų Atlante.

"Kaip ir pernai, itin egzotiškas susisiekimo vandeniu priemones atsigabeno muziejininkai iš Kaliningrado. Tai krepšį primenanti valtis, tradicinė pietvakarių Anglijos, Velso, Škotijos ir Airijos vandens transporto priemonė, vadinama "coracle" – žvejų luoteliu. Ji pernai buvo pastatyta Archangelsko apskrityje", – pasakojo Lietuvos jūrų muziejaus atstovė Nika Puteikienė.

Laimėjo nepralenkti dragūnai

Dar vienas renginys, pritraukęs didžiulį gerbėjų būrį, buvo "drakonų" lenktynės. Ketvirtą kartą Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos organizuotose pramoginėse vikingų "drakonų" laivų lenktynėse dalyvavo rekordinis 34 komandų skaičius. Šiais metais Uosto direkcijos taurę laimėjo pirmąkart šiose lenktynėse dalyvavę Dragūnų bataliono kariai.

Į finalinę kovą dėl taurės stojo klubo "Jūrų velniai" ir Dragūnų bataliono kariškių komandos. Pastarieji šiose varžybose dalyvavo pirmą kartą, bet parodė labai aukštą rezultatą. 600 metrų ruožą jie nuplaukė per 2 minutes ir 49 sekundes. Jų varžovai pirmajame etape kariškius lenkė 1 sekundę, tačiau finale kariūnai buvo stipresni.

Mažąjį finalą laimėjo teniso mėgėjų klubas "Kogas", O mėgėjų taurė atiteko Klaipėdos konteinerių terminalo komandai.

Valtyse buvo 8 irkluotojai, vairininkas ir būgnininkas. Varžybose dalyvavo ir dienraščio "Klaipėda" komanda.
Lenktynėse grūmėsi ir politinių partijų komandos – socialdemokratai, konservatoriai bei liberalai. Labiausiai džiaugėsi socdemai, aplenkę savo politinius konkurentus ir "drakonų" lenktynėse užėmę 11 vietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha...

Aha... portretas
Neveltui pensininkas, viskas blogai. 24h kaip tik normalus laikas, vidurnaktis, o 23h nei siaip, nei anaip..

Pensininkas

Pensininkas portretas
Buvau sestadieni su anukemis nejes I miesta pavaiksciojom po miesta nuejom I terminala paskui prie jono kalnelio paziureti sokanciu fontanu 23val tikejomes pamatyti fejerverkus bet matyt kazkam labai reikejo kad butu kuo daugiau isplemta alaus tai fejerverkas buvo nukeltas24val tai puse klaipedeciu buvo priversti su vaikais vaziuoti namo nieko nemate buvo veltui praleistas laikas labiausia ailejosi vaikai nepamate to zadetojo gausaus fejerverko alus uzguoze viska.

ema

ema portretas
buvau,sventeje 3dienas,viskas patiko,tik gal pritruko miesto papuosimo ir geesniu koncertu vakarais,o daugiau tai saunu,dekoju organizatoriams.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

  • Pavasario orai – permainingi
    Pavasario orai – permainingi

    Šventinį savaitgalį sinoptikai prognozuoja pavasariškus, šiltus orus. Tačiau nuo antradienio sulauksime šiek tiek vėsesnės temperatūros, vėjuotų dienų ir lietaus. O savaitės pabaigoje šilti orai vėl turėtų sugr...

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

    3
  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    4
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    6
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    4
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
Daugiau straipsnių