Quantcast

Į „Regitros“ egzaminą – už pinigus

Dėl valstybės įmonės "Regitra" ir vėl netyla priekaištai. Paaiškėjo, kad įmonės organizuojamų egzaminų eilę vairuotojams įmanoma įveikti už pinigus, mokamus privačiam asmeniui. Ir visa tai – legalu.

Eilėje – pusantro mėnesio

Sukurta tokia registravimosi į praktinio vairavimo egzaminą sistema, kad pusantro mėnesio nenorintys laukti vairuotojai gali išvengti lūkuriavimo.

Tiems, kurie randa, kam duoti pinigų, stebuklingai atsiveria visos durys.

Klaipėdietis Laimonas pasakojo, kad, registruojantis elektroninėje egzamino perlaikymo sistemoje liepos pabaigoje, laikyti egzaminą jam buvo pasiūlyta rugsėjį.

"Visą vasara be vairuotojo pažymėjimo. Pusantro mėnesio liepia laukti, o pati "Regitra" skelbia, kad perlaikyti egzaminą galima jau po 20 dienų. Apie eiles į egzaminą pasidomėjau internete. Lengvai radau socialiniame tinkle "Facebook" besireklamuojančio piliečio paskyrą. Susisiekus su juo, buvo patikinta, kad data egzaminui bus parinkta, kai tik pervesiu jam 20 eurų. Ir gausiu bet kurią datą, kurią tik panorėsiu. Išeitų, kad valstybės įmonėje tikrai ne viskas gerai, jei ne pirmus metus kažkas prekiauja eilėmis?" – stebėjosi klaipėdietis.

Kas užsiima tokia veikla, paaiškėjo vos vaikinas ėmė derėtis su socialinio tinklo paskyros autoriumi.

Paslaugus pilietis atsiuntė pamokymų jaunajam vairuotojui ir net rašytinę sutartį, pilną gramatinių klaidų.

Joje nurodyta, kad "Užsakovas paveda Vykdytojui užregistruoti Užsakovą į VĮ "Regitra" vairuotojų praktinio egzaminą į artimiausią datą, bet ne vėliau nei po 20 dienų nuo sutarties sudarymo. Ši sutartis yra atlygintinė pavedimo sutartis. Vykdytojas nepardavinėja "Regitra" praktinio egzamino vietos, o tik registruoja į egzaminą. Vykdytojas atstovaudamas Užsakovui jungiasi prie VĮ "Regitra" interneto tinklalapio, naudodamas Užsakovo šioje sutartyje pateiktus duomenis ir tikrina laisvų vietų atsiradimą".

Už paslaugą – pavedimas

Anoniminis paslaugos teikėjas nurodė, kad už B kategorijos egzamino vietos suradimą teks mokėti 20 eurų, o už A, C, CE kategorijos egzaminą – 25 eurus.

Sutartyje nurodoma ir banko sąskaita, į kurią reikia pervesti pinigus.

Gudruolis vairuotojui patarė pačiam atsisakyti registracijos "Regitros" sistemoje.

"Prisijungus per e. valdžios vartus jums automatiškai bus išjungta galimybė prisijungti naudojant asmeninius duomenis, o tai reiškia, kad ir mes jau negalėsime jums padėti. Prašome, tausokite mūsų ir savo laiką ir nepildykite sutarties, jeigu negalite prisijungti prie sistemos, naudojant asmeninius duomenis", – patarinėjo paslaugos teikėjas.

Paslaugos teikėjas sutartyje net nurodo, kad jis veikia pagal individualios veiklos pažymėjimą, pažymi, jog moka mokesčius valstybei ir net nurodo duomenų valdytojo numerį Asmens duomenų valdytojų valstybės registre.

Liko be pažymėjimo

Ar gali privatus asmuo pelnytis iš valstybės įmonės teikiamų paslaugų?

Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė tikino, kad jos artimiesiems šią vasarą teko susidurti su iš tiesų ilgomis eilėmis "Regitroje".

"Ir egzamino perlaikyti nepavyko, jaunimui teko išvykti į užsienį, vairuotojo pažymėjimo įgijimą atidedant visiems metams, nes iki rugsėjo perlaikyti vairavimo egzamino nebuvo įmanoma. O kitais metais ir teorijos egzaminą teks laikyti iš naujo. Problema dėl didelių eilių iš tiesų yra. Tačiau gal "Regitroje" tikrai dideli krūviai darbuotojams?" – retoriškai klausė prokurorė.

Išklausiusi apie situaciją, kurią "Klaipėdai" papasakojo klaipėdietis, D.Pocienė pastebėjo, jog iš tiesų valstybės įmonė turi padaryti viską, kad piliečiui jos paslaugos būtų prieinamos kuo sklandžiau.

Valstybės teikiamose paslaugose neturėtų dalyvauti privatūs asmenys, kurie esą užtikrina šių paslaugų teikimą.

"Negalime vesti sąsajos, kad pas gydytojus eilės taip pat tenka laukti kelis mėnesius. O susimokėjus, galima patekti ir kitą dieną. Teisės aktai leidžia gydymo įstaigoms teikti mokamas paslaugas. Tačiau "Regitroje" jos ir taip yra mokamos. Iš tiesų kyla klausimas, kaip privatus asmuo gali užsiiminėti tokia veikla, kurią užtikrina valstybės įmonė? Sunku pasakyti, ar tokia pusiau atvira privataus asmens veikla yra nusikalstama. Reikėtų nuodugnesnio policijos pareigūnų tyrimo. Valstybės teikiamose paslaugose neturėtų dalyvauti privatūs asmenys, kurie esą užtikrina šių paslaugų teikimą. O gal tokių paslaugų niekas ir neteikia? Gal tai yra elementarus sukčiavimas? O jei jis tokias paslaugas vis tik teikia, vadinasi, "Regitros" kompiuterinė sistema yra pažeidžiama. Manyčiau, visiems piliečiams turi būti prieinamas būdas atrasti laisvą egzaminui vietą kuo greičiau, o ne tik kažkokiam vienam asmeniui", – svarstė prokurorė.

Įžvelgia sukčiavimą

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Vaidas Petniūnas tokioje privataus asmens veikloje taip pat įžvelgė prieštaravimų.

"Koks individualios veiklos pažymėjimas gali leisti verstis eilių pardavinėjimu "Regitroje"? Negali valstybės įmonėje būti eilės eilėje, o joje dar eilė – už pinigus. Mano tvirtu įsitikinimu, tai yra sukčiavimas ir visa tai reikia išsiaiškinti. Tačiau pati "Regitra" turi rūpintis, kad negautų per kepurę dėl nežinia kokių tarpininkų, kurie pačios "Regitros" eilę pareguliuoja", – stebėjosi V.Petniūnas.

Viskas teisėta?

Pats šių paslaugų teikėjas, internetu susirašinėdamas su žurnalistais, iš pradžių rėžtelėjo, kad nustojo dalyti interviu po esą žurnalistų pateiktos neteisingos informacijos.

"Apie visas VI "Regitros" nesąmones galite paskaityti mūsų puslapio sienoje. Jie nieko nedaro ir neketina daryti, kad susidorotų su eilėmis. Interviu po vieno karto nustojome dalinti, kadangi "žurnalistai" mėgsta iškraipyti faktus ir užmesti savo nuomonę, kuri visiškai neturi ryšio su tikrove. Jokios "Regitros" sistemos apėjimo nėra ir negali būti. Tu tiesiog užeini į jų puslapį ir tikrini vietas", – žurnalistams rašė eilių asas.

Vis dėlto prabilus apie mokesčius valstybei ir individualios veiklos subtilybes, eilių reguliuotojas susirašinėjimą nutraukė, prieš tai pasiūlęs neva skandalingos informacijos apie "Regitrą" mainais, kad apie jo veiklą būtų nutylėta.

Suteikė išskirtines teises

Nežinia ko staiga išsigando paslaugos teikėjas?

Asmens duomenų valdytojų valstybės registre iš tiesų šio piliečio pavardė yra.

Tačiau kyla klausimas, kaip asmens duomenų apsauga turinti rūpintis Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija suteikė privačiam asmeniui teises valdyti privačius duomenis?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieko naujo

Nieko naujo portretas
Betvarkė. O jiems kas? Pinigai vistiek byra..Čia kaip PC - niekur nedingsi, turėsi maistą pirkti. Mūsų šalyje visur būtent toks biznis.Biznis tik plėšti už belekokias paslaugas ar ką kita

Eg0

Eg0 portretas
Po nah ta ju nauja sistema. Issilaikyt kategorija per vasaros sezona turiu tik kokius 2-3 bandymus. Pirma syk neislaikiau... Artimiausia vieta po 2men. O kitiem rodo tas vietas ir dar lieka nepanaudotos. Aiskina, kad po 24h nakties vercias sistema ir atsiranda matomos tos VIP vietos... Tai man nakti skambint i mokykla kad 10h ryte man reik ju tr. priemones egzui?? Nes neaisku ar ji bus naudojama ar ne. KAIP TAIP?? Kokius narkotikus jie ten vartoja?? Aciu, blot, aciu! Kad jus kur sutrauktu

Lukas

Lukas portretas
Tai sunaikinkit privatininkus Regitra kad neliktų ir nereikės mokėti pinigų
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių