Quantcast

Gyventojų apklausa sveikatos temomis

Pirmąkart istorijoje pradėta nacionalinė apklausa suaugusių šalies gyventojų sveikatos klausimais. Visoje Lietuvoje ketinama apklausti 25 tūkst. žmonių, Klaipėdoje – daugiau nei 400.

Vieningą klausimyną, kurį sudaro 33 klausimai, parengė Higienos institutas, kuriems pavedimą davė Sveikatos apsaugos ministerija, o kiekvienoje savivaldybėje apklausą vykdo Sveikatos biurai.

Klaipėdoje jau apklausta 60 respondentų. Šią apklausą Klaipėdoje ir Neringoje atliks po vieną Sveikatos biuro darbuotoją. Vienos anketos pildymas užima iki 15 minučių.

Klaipėdos sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stebėsenos ir projektų skyriaus vedėja Laura Kubiliūtė teigė, kad uostamiestyje bus apklaustas 421, o Neringoje – 367 respondentai.

"Apklausą mes pradėjome dar prieš Velykas, jau apklausta 60 žmonių Klaipėdos mieste. Intensyvesnis darbas vyks balandžio ir gegužės mėnesiais. Respondentus atsirinksime pagal Higienos instituto nustatytą metodiką. Bus atrinktas atsitiktinis kiekvienos savivaldybės dešimties gatvių sąrašas. Eisime į kas antrą nelyginį namą, kur bus apklausiami jų gyventojai", – paaiškino L.Kubiliūtė.

Pradėjus apklausą, išryškėjo pirmieji sunkumai – daugelyje daugiabučių yra kodinės laiptinių spynos, tad sunku patekti į namą, o jei pavyksta pakliūti į laiptinę, būna, kad niekas neatidaro buto durų. Galiausiai žmonės, pamatę, kiek teks atsakyti klausimų, atsisako dalyvauti apklausoje.

Klaipėdos sveikatos biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė teigė, kad siekiant išvengti visokių piktos valios apsišaukėlių žmonės, pas kuriuos ateis anketos pildytojai, atėjusiojo turėtų reikalauti asmens dokumento ir Sveikatos biuro įgaliojimo. Priešingu atveju gyventojai jų neturėtų įsileisti į namus.

"Mūsų darbuotojas turės asmens dokumentą ir pažymą, kad dirba pas mus ir vykdo apklausą. Mums labai svarbus gyventojų geranoriškumas, labai prašome, kad sutiktų atsakyti į pateiktus klausimus. Šis tyrimas labai svarbus, kad galėtume klaipėdiečių duomenis palyginti su kitų savivaldybių gyventojų duomenimis. Dar tie duomenys labai svarbūs planuojant mūsų veiklas", – teigė J.Grubliauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
idomu kokia suma skirta euru praplovimui

Si

Si portretas
Tik apklauskit prasau protingus... Ir apkeiskit pesciuju takelio ploti su dviraciu tako plociu. Pas mus juk ne Kopenhaga, vaziuoja keli dbiraciai per toki platu kelia, o pestieji spaudziasi... tai neiseina i nauda nei tiek nei tiek. Pestieji lenda i dviraciu taka, o dviratininkams tai kaip vaziavimas per kliutis.

Klaipėdietis

Klaipėdietis  portretas
Pigesnio būdo atlikti Lietuvos gyventojų apklausą Sveikatos apsaugos ministerijos valdžiažmogiai nesugalvojo, nors valstybinių institucijų duomenų bazėse pakankamai gyventojų kontaktų. Tai lėšų taškymas. Be to yra tikimybė, kad kokių apsišaukėlių bus apvogti gyventojai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių