Quantcast

Gėlių pardavėjai irgi privalo rūšiuoti

  • Teksto dydis:

Lietuviai jau yra įpratę,  jog plastiką, stiklą ir popierių galima rūšiuoti, o tam skirti konteineriai stovi jų kiemuose.  Tačiau daugeliui dar naujiena, jog didžiausią mūsų išmetamų atliekų kiekį sudaro žaliosios atliekos. Jos bendrame sraute sudaro apie pusę visų atliekų ir jų rūšiavimu reikia pasirūpinti labiausiai.

Biologiškai skaidžios atliekos – tai žolė, lapai, šakos, pjuvenos, augalinio maisto likučiai, gėlės.  Jas mesti į bendruosius komunalinių atliekų konteinerius draudžiama.

Gyventojams – keturios galimybės

„Pirmiausia, šios atliekos, sukelia diskomfortą patiems žmonės. Ypač vasarą žaliosios atliekos sparčiai pūva, skleidžia nemalonų kvapą, iš konteinerių varva skysčiai, sudaromos sąlygos daugintis parazitams.  Ekologiniu požiūriu jos dar užteršia  konteineryje atsidūrusias antrines žaliavas, jų nebeįmanoma išrūšiuoti ir atiduoti perdirbimui“, - aiškino Ramunė Šličienė, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus vadovė.

Žaliųjų ir kitų biologiškai skaidžių atliekų  surinkimui Klaipėdoje numatyti bent keturi būdai: gyvenantys individualiuose namuose jas gali kompostuoti (KRATC nemokamai suteikia kompostines).  Gyvenantys daugiabučiuose namuose turėtų šias atliekas sudėti į atskirus maišelius (pageidautina – žalios spalvos) ir palikti prie bendrųjų konteinerių. Atliekų vežėjai kartą per savaitę jas surenka apvažiavimo būdu. Taip pat prie konteinerių galima palikti šakas iki 1 metro ilgio. Esant didesniems žaliųjų atliekų kiekiams Klaipėdos miesto gyventojams siūloma užsisakyti didelį konteinerį, kurį atliekų surinkėjai atveš ir prikrautą išveš nemokamai. Taip pat klaipėdiečiai savo žaliąsias atliekas gali nuvežti ir nemokama atiduoti į Glaudėnų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę (šalia buvusio Kalotės sąvartyno).

Gėlių prekybininkams – padidinta kontrolė

Prekybos centruose ar pavienėse gėlių parduotuvėse, turgavietėse susidaro ypač daug žaliųjų atliekų. KRATC inspektoriai ne kartą atkreipė dėmesį, kad būtent šalia tokių prekybos vietų  bendrieji komunalinių atliekų konteineriai būna užpildyti nuvytusiomis gėlėmis.

„Dar kartą primename, kad gėlių pardavėjai privalo laikytis tų pačių atliekų tvarkymo taisyklių, kurios įtvirtintos  Lietuvos įstatymuose ir Klaipėdos miesto teisės aktuose.  Žaliųjų atliekų mesti į bendruosius konteinerius negalima. Juo labiau, kad visiems gėlininkams galime pasiūlyti įvairaus dydžio specialius konteinerius žaliųjų atliekų surinkimui. Ir ši surinkimo paslauga papildomai nieko nekainuoja“, - sakė R.Šličienė.

Pasak ekologės, konteinerius žaliosioms atliekoms  verslininkai  gali užsisakyti paskambinę telefonu (8 46) 390781.  Apeliuodami į prekiautojų sąmoningumą atliekų tvarkymą prižiūrintys specialistai įspėja, jog už pažeidimus  - gėlių ar kitų žaliųjų atliekų metimą į bendruosius konteinerius – numatomos administracinės baudos iki 600 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
o paziurekit i ka meta mickeviciaus gatves geliu parduotuves pardavejos-i bendra

o kaip

o kaip  portretas
kaip kapinese , viskas kartu ir dirbtines geles , ir zalios atliekos , ir stikines zvakes , kodel niekas nesirupina ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių