Quantcast

Elektroninio dienyno sistema – lyg spąstai

Uostamiesčio mokyklų bendruomenės – nežinioje. Mokyklų skaitmeninimo viešasis konkursas įvyko dar prieš metus, tačiau švietimo įstaigose modernizacija dar toli gražu nedvelkia. Vienose jų neveikia įėjimo registravimo sistema, kitose stringa kitos šios sistemos funkcijos, o kada bus baigti numatyti darbai, niekas nesiteikia paaiškinti.

Sistemą apskritai išjungė

Paslaugos užsakovei Klaipėdos savivaldybei vienas po kito plaukia Nacionalinio švietimo centro atliktų darbų ir paslaugų aktai.

Verslininkai veikiausiai mintyse jau skaičiuoja būsimas įplaukas iš biudžeto, tačiau dienraščiui pasidomėjus, kaip realiai veikia ši modernizuota sistema, paaiškėjo absurdiškų faktų.

Pavyzdžiui, "Vyturio" pagrindinėje mokykloje mokinių įėjimo registravimo sistemą pedagogai nusprendė apskritai išjungti.

"Atsibodo. Pažaidėme, ir užteks. Ji veikia, bet neveikia", – išpyškino direktoriaus pavaduotoja Vilija Balsienė.

Trina "n" raides

Mokykloje diegiama elektroninio dienyno sistema, kuri turi aprėpti vaikų registravimą, bibliotekos ir net valgyklos informaciją, šios mokymo įstaigos bendruomenei kelia tik juoką.

"Norint užsiregistruoti prie išorinių durų, būtinai reikia jas uždaryti ir vėl atidaryti. Registracijos pultelis nesuveikia vos pridėjus kortelę. Būtinai reikia uždaryti duris. Jei taip ir toliau bus, vaikai turės prie durų registruotis nuo 6 val. ryto. Kol keli šimtai jų praeis durų sistemą, kiek laiko bus sugaišta?" – retoriškai apie kompiuterizacijos "stebuklą" klausė direktoriaus pavaduotoja.

Dėl to, kad neveikia sistema, mokytojai yra priversti ranka elektroninėje sistemoje trinti "n" raides.

"Vaikas atėjo, bet sistema jo neregistravo. Sėdi ir trini "n" raideles. Penki vaikai užsiregistravo, o 20 "n" raide pažymėti. Juk tiek papildomo darbo mokytojui", – tvirtino V.Balsienė.

Klausimas, jei mokykloje neveikia įėjimo registracija, ar turi mokykla visas kitas žadėtas moderniąsias technologines sistemas, mokytojai tik sukėlė juoką.

"Mes jau pačioje pradžioje "pasikabinome". Apie tolimesnius dalykus net nesvajojame. Kada bus sutvarkyta, nežinome. Na, tikimės, kad iki rugsėjo 1-osios pajudės reikalai", – vylėsi direktoriaus pavaduotoja.

Naudoja savo dienyną

Gedminų progimnazijos direktorius Aurelijus Liaudanskas tikino, kad šioje mokykloje veikia tik vaikų įėjimo registravimo sistema.

"Tačiau nėra jokio ryšio tarp diegiamos sistemos ir mūsų turimo elektroninio dienyno. Mes naudojame "Tamo dienyną". O naujai diegiama sistema yra "pririšta" prie "Mano dienyno" sistemos, kuri dar tik diegiama. Norint normaliai dirbti reikia perkelti turimus duomenis į naujai diegiamą sistemą, bet negalime, nes sistemos tarpusavyje "nesusikalba", – situaciją aiškino mokyklos direktorius.

A.Liaudanskas tikino, kad mokyklos vadovybei niekas neaiškino, kada galima tikėtis visiško sistemos įdiegimo.

Terminas – gegužės 20-oji

Mokyklų skaitmeninimo proceso projektą kuruojanti Klaipėdos savivaldybės Informavimo ir elektroninių paslaugų skyriaus vedėja Vilija Venckutė-Palaitienė prisiminė, kad sutartis su viešąjį konkursą laimėjusia įmone buvo pasirašyta 2015 m. liepos 20 d.

Klaipėdos savivaldybės skelbtą konkursą mokyklų skaitmeninimui 245 799 eurų sumai laimėjo įmonė Nacionalinis švietimo centras.

Trimis etapais iki 2017 m. rangovas įsipareigojo įrengti kompiuterizuotas sistemas 31-oje mokykloje.

Pirmuoju etapu apsiimta modernizuoti 11 mokyklų ir 17 sporto ir viešųjų įstaigų.

Antrajame bus imtasi 10 mokyklų ir 14-os sporto ir viešųjų įstaigų sistemų pertvarkymo.

O trečiajame etape liks elektroninio dienyno sistemą įdiegti dešimtyje mokyklų ir šešiose sporto įstaigose.

"Turime tokį teikėją ir turime su juo dirbti. Be priekaištų teikėjui, yra mūsų pačių minusų. Visą eilę duomenų turėjo pateikti pačios mokyklos – vaikų fotografijos, tam tikri duomenys, valgyklų valgiaraščiai, bibliotekų informacija. Ne visos mokyklos stropiai vykdė prašymus. Kadangi vėlavo duomenų pateikimas, teko nukelti pirmojo etapo baigimo terminą", – kalbėjo V. Venckutė-Palaitienė.

Pirmasis etapas turėjo baigtis gegužės 20-ąją.

"Šiuo metu aš dar derinu priėmimo aktus. Juk už juos reikės mokėti pinigus. Esame sumokėję tik 49 tūkst. eurų avansą už konkrečius įrenginius. O šiuo metu užtrukome geras porą savaičių, kol su paslaugos teikėju derinome tam tikrus duomenis. Su mokyklomis buvome sutarę, kad per gegužės mėnesį testuosime sistemas – reikia įsitikinti, ar viskas sklandžiai veikia. Bet iki rugsėjo 1-osios turėjo būti baigtas ir antrasis etapas. Jis turi vykti paraleliai pirmajam. Papildomai, be 11-os pirmojo etapo mokyklų, iki rugsėjo sistema turi pradėti veikti dar 10-yje ugdymo įstaigų", – aiškino V. Venckutė-Palaitienė.

Darbų nepriėmė

Mokinių elektroniniai pažymėjimai buvo gauti dar balandį.

"Kortelė yra patekimo į mokyklą raktas. Taip fiksuojama lankomumo sistema. Kortelėje bus informacija apie nemokamą maitinimą. O štai kalbant apie bibliotekų sistemas, mokykloms buvo keliamas reikalavimas, kad kiekviena knyga turėtų skaitmeninį kodą. Tačiau ne visos ugdymo įstaigos suskubo tai įgyvendinti", – pabrėžė V. Venckutė-Palaitienė.

Pati V. Venckutė-Palaitienė pripažino, kad ir ji turi tokią sistemos testavimo kortelę. Tačiau savivaldybės darbuotojai dar neišsiaiškino, kas tiksliai ir kokiose mokyklose stringa.

"Viena vertus, kol mes nesame priėmę atliktų darbų, sistema gali ir neveikti. Už darbus juk nesame sumokėję. Tačiau šiuo metu kaip tik šis procesas ir vyksta. Man asmeniškai kyla klausimų dėl tam tikrų dalykų paslaugos teikėjo pateiktuose dokumentuose", – aiškino V. Venckutė-Palaitienė.

Paprasčiau tariant, verslininkai siunčia atliktų darbų aktus, kurie netenkina paslaugos užsakovo.

"Esmė ta, kad atliktų darbų priėmimo–perdavimo aktas yra pagrindas sąskaitai išrašyti", – akcentavo V. Venckutė-Palaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių